Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ύποπτη για καρδιοπάθεια η υπέρταση της κυήσεως

Ύποπτη για καρδιοπάθεια η υπέρταση της κυήσεως
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ύποπτη για καρδιοπάθεια η υπέρταση της κυήσεως

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της κυήσεως μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας αργότερα στη ζωή, ακόμα και για τις φαινομενικώς υγιείς γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσες είχαν έστω και μία αυξημένη μέτρηση της πιέσεώς τους στη διάρκεια της κυήσεως διέτρεχαν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή τους.

Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα, σε σύγκριση με γυναίκες οι οποίες είχαν φυσιολογική πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το εύρημα ίσχυε ακόμα κι αν οι έγκυοι με την μία παθολογική μέτρηση της πιέσεως, δεν πληρούσαν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις της υπέρτασης της κυήσεως και έτσι δεν είχαν διαγνωσθεί με αυτήν.

Όσες, όμως, είχαν διαγνωστεί με υπέρταση της κυήσεως και παρέμειναν υπερτασικές από την 20η εβδομάδα και μετά, διέτρεχαν κατά 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, κατά 60% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα, σε σύγκριση με όσες είχαν υγιή πίεση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα αυτά δεν διαφοροποιούνταν για τις γυναίκες δίχως άλλους, παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Με άλλα λόγια, ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε και όσες ήταν αδύνατες, δεν κάπνιζαν, είχαν ηλικία κάτω των 35 ετών, τρέφονταν υγιεινά και δεν έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η προεκλαμψία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών και νεφρολογικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η οποία χαρακτηρίζεται από υπέρταση της εγκύου και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα της. Αν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε εκλαμψία, η οποία είναι επικίνδυνη για το μωρό και τη γυναίκα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της νέας μελέτης στην επιθεώρηση «Circulation», οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη – όπως η αύξηση στον όγκο του αίματος – μπορεί να αποκαλύψουν κάποιο «κρυφό» καρδιολογικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως όσες γυναίκες έχουν ιστορικό υπέρτασης της κυήσεως, πρέπει να παρακολουθούνται στενά για έγκαιρο εντοπισμό τυχόν καρδιολογικού προβλήματος.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από περισσότερες από 10.000 γυναίκες από τη Φινλανδία, οι οποίες γέννησαν τα μωρά τους το 1966. Οι ερευνητές είχαν μετρήσει την πίεσή τους επτά φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί τέσσερις δεκαετίες.

Περίπου η μία στις τρεις εθελόντριες είχαν υψηλή πίεση σε τουλάχιστον μία από τις επτά μετρήσεις της κυήσεως.

 

 

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

7 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στα 50 και καταστρέφουν ότι έχτιζαν σε όλη τη ζωή τους

Efi Nika

Όποιος προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα, χάνει τη ζωή του…

Efi Nika

Καρκίνος του μαστού – Συμπτώματα: Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια – Σίγουρα τα ξέρετε όλα;

Γιώργος Newsitamea