Newsitamea.gr
AMEA news

Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και προνοιακό επίδομα άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

seaan-kinhtopoihsh-

Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και προνοιακό επίδομα άτομα με αναπηρία

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ο ρόλος των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στο ψαλίδισμα των ποσοστών αναπηρίας, ώστε να μειώνονται οι δαπάνες του κράτους για τα άτομα με αναπηρία.

Τον περασμένο μήνα, ο Γ.Μ., όπως καταγγέλλει στον «Ρ», πέρασε από ΚΕΠΑ και του μειώθηκε το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 60%, παρότι είχε την ίδια ιατρική γνωμάτευση. Να θυμίσουμε πως το ποσοστό αναπηρίας 67% είναι η βάση για ορισμένες παροχές προς τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες, όπως: προνοιακό επίδομα, δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ, φοροαπαλλαγές, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάρτα ανεργίας των ΑμΕΑ κ.ά. Ο Γ.Μ. έχει γεννηθεί με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα στα κάτω και άνω άκρα.

«Ολα τα χρόνια από τις επιτροπές, έπαιρνα ποσοστό 67% και άνω. Τώρα με την ίδια ακριβώς ιατρική γνωμάτευση μου το μείωσαν στο 60%, αναγνωρίζοντας ότι είναι σοβαρή η αναπηρία μου. Στόχος είναι να απαλλαγεί το κράτος από το επίδομα των 313 ευρώ το μήνα! Επίσης, αυτό το διάστημα έχω μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και προσπαθώ να βγάλω βιβλιάριο Πρόνοιας σαν άνεργος, λες και δεν έχω πρόσθετες ανάγκες όπως συχνές φυσικοθεραπείες, φάρμακα, αλοιφές κλπ», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι ερωτήσεις που του έκαναν στο ΚΕΠΑ είχαν να κάνουν με τη «λειτουργικότητα», δηλαδή σε ποιο βαθμό αυτοεξυπηρετείται, όπως υπαγορεύει ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας: «Με ρώτησαν αν μπορώ να φάω μόνος μου, να αυτοεξυπηρετηθώ κλπ. Αυτό τι σημαίνει; Οτι δεν έχω ανάγκες για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για προνοιακό επίδομα, για να καλύψω βασικές ανάγκες;», συμπληρώνει.

Επιπρόσθετα με τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, η έκθεση του ΟΟΣΑ υπαγορεύει τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων και του ποσού των προνοιακών επιδομάτων. «Η συγκυβέρνηση επάξια συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ έχουν στοχοποιήσει τους εργαζόμενους, τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους. Τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με λεπίδι τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) πετσοκόβουν τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αναπήρων που παίρνουν επίδομα ή αναπηρική σύνταξη. Σε αυτό θα συμβάλει ο σχεδιασμός που έχουν για νέο όριο το 80% και άνω», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων που έχει προγραμματίσει καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε ΚΕΠΑ.

rizospastis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea