Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Χειρουργικές επεμβάσεις με αμοιβή το απόγευμα στο ΕΣΥ!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
3
Χειρουργικές επεμβάσεις με αμοιβή το απόγευμα στο ΕΣΥ!!!
Απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή θα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπως λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, παρέχεται η δυνατότητα και στους χειρουργούς του ΕΣΥ να ασκούν το απόγευμα ιδιωτικό επάγγελμα στο νοσοκομείο.Στα απογευματινά χειρουργεία θα εξυπηρετούνται ασθενείς που καλύπτονται από ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης ή που θα καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα νοσηλείας του.Οι αμοιβές των χειρουργών, οι όροι συμμετοχής του προσωπικού και οι προϋποθέσεις της ολοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Προ των πυλών τα χρυσά απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει  το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα μεταβάλλει σημαντικά το τοπίο στον χώρο της Υγείας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η σύσταση απογευματινών – ιδιωτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ, η τιμητική αμοιβή σε συνέδρια για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων για μεταμοσχεύσεις και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Με λίγα λόγια η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο διασαφηνίζει την πρόθεση του Υπουργείου να δημιουργηθούν απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία.

Ως εκ τούτου , οι χειρουργοί του ΕΣΥ θα μπορούν ιδιωτεύουν στο νοσοκομείο που εργάζονται, καθώς έχοντας καθορίσει τις αμοιβές τους, θα πληρώνονται από τους ασθενείς. Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά θα μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο αυτό ιδιωτικά ή μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλισης.

Λεπτομέρειες όπως το ύψος της αμοιβής των χειρουργών, οι όροι βάσει των οποίων το προσωπικό θα μπορεί να συμμετάσχει, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για την ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων θα προσδιοριστούν στο προσεχές διάστημα με υπουργική απόφαση.

Ακόμη, στο νέο νομοσχέδιο γίνεται πρόβλεψη για τιμητική αμοιβή των γιατρών του ΕΣΥ που συμμετέχουν σε επιστημονικές εκδηλώσεις. Να σημειωθεί πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.

Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για τους γιατρούς που το επιθυμούν να παρουσιάσουν μελέτες και εργασίες οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές ή άλλες εταιρείες του χώρου της Υγείας σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση «Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας». Η δημιουργία αυτού του λογαριασμού αποσκοπεί τόσο στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και την ανάδειξη του ιατρικού προσωπικού της χώρας. Την εποπτεία και τη διαχείριση του ταμείου αυτού θα έχει ο εκάστοτε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ Αττικής)

Τέλος, πέραν τον άμεσων ζητημάτων που αφορούν τους γιατρούς, το νέο νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ειδικά θέματα παρένθετης μητέρας ή δωρεάς ωαρίων από γυναίκα που βρίσκεται στο εξωτερικό. Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις, διευκολύνεται η καταβολή των δαπανών στους δικαιούχους αλλά και η άμεση στελέχωση του ΕΟΜ με συντονιστές μεταμόσχευσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea