Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

«Φρέναραν» με ανοσοθεραπεία τον μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

3

«Φρέναραν» με ανοσοθεραπεία τον μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου!!!

 

Ένα νέο είδος εξατομικευμένης θεραπείας, που εμπεριέχει λήψη και καλλιέργεια κυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή, είχε απρόσμενα αποτελέσματα σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η θεραπεία, κατά την οποία λαμβάνονται ανοσοποιητικά κύτταρα από τον καρκινικό όγκο, καλλιεργούνται στο εργαστήριο και εγχέονται πάλι στον ασθενή, δοκιμάσθηκε σε εννέα ασθενείς.

Οι δύο από αυτές παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου τους για χρονικό διάστημα έως και 18 μήνες, έπειτα από μία και μοναδική εφαρμογή της νέας θεραπείας.

Η όλη έρευνα, που χρηματοδοτείται από το κυβερνητικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) το οποίο διεξάγεται στο Σικάγο.

Όπως είπε παρουσιάζοντας τη μελέτη ο δρ Ρενιέ Μπρέντζενς, διευθυντής του Τμήματος Κυτταρικής Θεραπευτικής στο Κέντρο Καρκίνου MemorialSloan-Kettering, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει πως η νέα τεχνολογία μπορεί να αποδώσει στους συμπαγείς όγκους, όπως αποκαλούνται οι καρκίνοι που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα όργανα και ιστούς (δηλαδή όλοι οι καρκίνοι πλην εκείνων που αναπτύσσονται στο αίμα και στο λεμφικό σύστημα).

Η μέθοδος που δοκίμασαν ο δρ Μπρέντζενς και οι συνεργάτες του στις συγκεκριμένες γυναίκες ονομάζεται παθητική μεταφορά Τ-λεμφοκυττάρων (adoptiveTcelltherapy) και ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του ίδιου του οργανισμού για να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει δείξει σε προγενέστερες μελέτες πως η μέθοδος έχει θεαματικά αποτελέσματα και σε αιματολογικούς καρκίνους, όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

«Τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της παθητικής μεταφοράς Τ-λεμφοκυττάρων», δήλωσε ο δρ Μπρέντζενς. «Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα, εάν υποβληθούν στην κατάλληλη επεξεργασία, έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν ανίατους έως τώρα μεταστατικούς καρκίνους».

Οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πολύ πρώιμα στάδια κλινικών μελετών και δεν εφαρμόζεται ευρέως.

Από τις 9 γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου που υποβλήθηκαν σε αυτήν, οι 3 ανταποκρίθηκαν. Η μία είχε μερική ανταπόκριση και παρουσίασε συρρίκνωση των όγκων της κατά 40%, ενώ οι άλλες δύο είχαν πλήρη ύφεση της νόσου – η μία για 11 μήνες και η δεύτερη για 18 μήνες.

Όλες οι γυναίκες είχαν εκδηλώσει καρκίνο του τραχήλου λόγω προτέρας μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Για να γίνει η θεραπεία, οι ερευνητές αφαίρεσαν από τις γυναίκες Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία αναγνωρίζουν δύο πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον HPV και λέγονται Ε6 και Ε7. Στη συνέχεια, καλλιέργησαν αυτά τα Τ-λεμφοκύτταρα στο εργαστήριο για να δημιουργήσουν μεγάλες αποικίες.

Στο τελικό στάδιο της θεραπείας, έγινε έγχυση των καλλιεργημένων κυττάρων σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά, με τα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν.

Οι ερευνητές θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την ανταπόκριση που επετεύχθη, δεδομένου ότι οι θεραπευτικές επιλογές για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου είναι εξαιρετικά περιορισμένες και έτσι η ανταπόκριση σε μία στις τρεις ασθενείς, και μάλιστα με βελτίωση που διαρκεί αρκετό καιρό, θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Η όλη έρευνα συνεχίζεται, με την ελπίδα ότι τα πρώτα αυτά ευρήματα θα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες.

 

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Efi Nika

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Efi Nika

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika