Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Το σύνδρομο «εκρηγνυόμενης» κεφαλής «είναι μία αληθινή διαταραχή του ύπνου»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ypnos - proino ksypnima

Το σύνδρομο «εκρηγνυόμενης» κεφαλής «είναι μία αληθινή διαταραχή του ύπνου»

Μία αυθεντική αλλά παραμελημένη διαταραχή του ύπνου είναι το σύνδρομο «εκρηγνυόμενης» κεφαλής, υποστηρίζει ένας επιστήμονας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU).

Οι πάσχοντες από αυτό τυπικά «ακούνε» απότομους, δυνατούς ήχους (πόρτες να χτυπάνε, πυροτεχνήματα να σκάνε, πυροβολισμούς, βαριά αντικείμενα να πέφτουν) τη στιγμή που βυθίζονται στον ύπνο ή ξυπνάνε, με αποτέλεσμα να τρομάζουν και να ξυπνούν τρέμοντας.

Άλλοι ασθενείς «ακούνε» τους ήχους αυτούς και στα δύο αυτιά, άλλοι στο ένα, και κάποιοι μέσα στο κεφάλι τους. Μερικοί «βλέπουν» επίσης φώτα που αναβοσβήνουν ή μοιάζουν με κεραυνούς.

«Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας τους, αλλά ενδείξεις ενός αληθινού φαινομένου», ισχυρίζεται ο δρ Μπράιαν Σάρπλες, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και διευθυντής στην Ψυχολογική Κλινική του WSU.

Ο δρ Σάρπλες πραγματοποίησε προσφάτως ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας για το σύνδρομο, την οποία δημοσίευσε η επιθεώρηση «Sleep Medicine Reviews».

«Έχω δει ασθενείς που παρουσιάζουν επτά κρίσεις του συνδρόμου κάθε βράδυ και οι συνέπειες στην ψυχοσωματική τους υγεία είναι σοβαρές», συνέχισε ο καθηγητής. «Μερικοί πάσχοντες αρχίζουν να αγχώνονται όταν έρχεται η ώρα να μπουν για ύπνο ή όταν αρχίζουν να βυθίζονται σε αυτόν, ενώ πολλοί εκδηλώνουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, διότι δεν κοιμούνται καλά».

Αν και το σύνδρομο συμπεριλαμβάνεται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Ταξινόμησης των Διαταραχών του Ύπνου, μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα κατόρθωσαν να τεκμηριώσουν την παρουσία του μόνο όταν οι πάσχοντες είναι σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά ξύπνιοι.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται (γι’ αυτό και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπισή του), αλλά ο δρ Σάρπλες εκτιμά ότι εκδηλώνεται όταν ο εγκέφαλος δεν απενεργοποιείται με τη σωστή σειρά για να αποκοιμηθούμε.

Πιστεύει επίσης ότι παίζουν ρόλο συμπεριφορικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, καθώς και ότι είναι συχνότερο σε ανθρώπους που γενικώς κάνουν ταραγμένο ύπνο.

Με βάση τα διαθέσιμα (αν και λιγοστά) στοιχεία, ο δρ Σάρπλες εκτιμά ότι το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες, αν και η ακριβής συχνότητά του παραμένει άγνωστη.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea