Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φάρμακα και τη λίστα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

φαρμακα

Ο γρίφος του νέου συστήματος πληρωμής που πρέπει να λύσουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος πληρωμής φαρμάκων για τους περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έφερε η νέα θετική λίστα, που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται πέραν της λιανικής τιμής και ασφαλιστική τιμή – δηλαδή το ποσό που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη θετική λίστα.
Ομως σε αρκετές περιπτώσεις η ασφαλιστική τιμή είναι χαμηλότερη από την τιμή που αναγράφεται στα φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην περίπτωση αυτή ο νόμος ορίζει ότι τη διαφορά που προκύπτει (ασφαλιστική τιμή μείον λιανική) τη μοιράζονται οι ασφαλισμένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.
Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εκτός από το 50% της διαφοράς και το ποσοστό συμμετοχής, που φτάνει έως και το 25%. Ετσι, για παράδειγμα, για ένα σκεύασμα με ασφαλιστική τιμή 10 ευρώ και λιανική 12 ευρώ, ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 2,5 ευρώ (για τα 10 ευρώ), συν 2 ευρώ για τη διαφορά με τη λιανική.
Το παράδειγμα του Losec – ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για τη μείωση του οξέος στο στομάχι – είναι ενδεικτικό των… κρυφών επιβαρύνσεων που περιλαμβάνει η θετική λίστα. Ειδικότερα, η συσκευασία των 10 mg έχει ασφαλιστική τιμή 2,78 ευρώ ενώ η λιανική τιμή είναι 5,03 ευρώ. Συνεπώς η διαφορά μοιράζεται ανάμεσα στον ασφαλισμένο και στο Ταμείο του. Τα παραδείγματα όμως δεν σταματούν εδώ. «Αρρυθμίες» προκαλούν οι ασφαλιστικές τιμές και στους ασθενείς με ψύχωση. Σκεύασμα (30 mg) με τη δραστική ουσία αριπιπραζόλη έχει λιανική τιμή 194,86 ευρώ όταν η ασφαλιστική τιμή δεν ξεπερνά τα 83,80 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν 55 ευρώ από την τσέπη τους.
Αντίστοιχα, φάρμακο για τον νευροπαθητικό πόνο, το οποίο χορηγείται μεταξύ άλλων και σε διαβητικούς, κόστιζε στους συγκεκριμένους ασθενείς 11 ευρώ, σήμερα όμως αναγκάζονται να πληρώνουν 21,90 ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις περισσότερες των περιπτώσεων η ασφαλιστική τιμή συμπίπτει με τη λιανική, ενώ όταν προκύπτει διαφορά αυτή συνήθως είναι μικρή.
ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ.
Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ (της υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης), θα μειώσει εντός ενός έτους τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών κατά περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, αφού ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται επίσης. Επιπλέον, σε κάθε θεραπευτική κατηγορία (η ομάδα φαρμάκων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης πάθησης όπως είναι η υπέρταση) υπάρχουν φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή πέραν της συμμετοχής του.
Σε ό,τι αφορά τα ακριβά φάρμακα, το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα εξαναγκαστούν σε μείωση τιμών προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα, καθώς οι ασφαλισμένοι θα προτιμούν τα φθηνότερα φάρμακα.
Υπογραμμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συστήνει στους γιατρούς να προσαρμόσουν τη συνταγογραφική συμπεριφορά τους, γράφοντας δραστική ουσία και φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή. Εάν, ωστόσο, επιμείνουν σε ακριβότερο φάρμακο, οφείλουν να ενημερώνουν τον ασθενή για τις επιλογές που διαθέτει.  Ο φαρμακοποιός από την πλευρά του πρέπει να χορηγεί το φάρμακο εκείνο στη δραστική ουσία που έχει συνταγογραφηθεί, ώστε η λιανική τιμή του να ταυτίζεται με την ασφαλιστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea