Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα κάστανα προέρχονται από την ήπειρο της Ωκεανίας και είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας τον οποίο γευόμαστε αποκλειστικά και μόνο κατά

τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους ανεβάζει σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης, γι’αυτό και είναι μια τροφή που προτείνεται σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπροσθέτως είναι μια τροφή που έχει γίνει αποδεκτή από τον Σύλλογο Καρδιάς (Ηeart Foundation).
Η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή, ωστόσο είναι καλής βιολογικής αξίας, όμοιας με αυτής των αυγών. Όμως σε αντίθεση με τα αυγά, τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερίνη, ένω έχουν κάποια ποσότητα καλίου και βιταμίνης C χωρίς να περιέχουν αυξημένα ποσοστά νατρίου.

Στον παρακάτω πίνακα συγκρίνεται η θρεπτική αξία του κάστανου με το μήλο.
Θρεπτική αξία ανά 100γρ προϊόντος
Συστατικό Κάστανο Μήλο
Νερό (γρ) 48,2 84,8
Πρωτεΐνη (γρ) 3,4 0,2
Λιπαρά (γρ) 0,2 0,1
Συνολικοί Υδατάνθρακες (γρ) 32,1 14,0
Ενέργεια (kJ) 730 230
Φυτικές Ίνες (γρ) 14,9 0,1
Ασβέστιο (mg) 17,6 7,0
Ψευδάργυρος (mg) 0,4 88
Σίδηρος (mg) 0,7 0,3
Nάτριο (mg) 0,8 1,0
Kάλιο (mg) 468 110
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, το κάστανο έχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το μήλο, αλλά και τριπλάσιες θερμίδες στα 100γρ.

Μπορεί η γνωστή έκφραση να λέει τέρμα τα κάστανα, αλλά όποιος το είπε σίγουρα δεν αναφερόταν στην παρουσία τους στην διατροφή μας. Τώρα, ιδίως, που είναι η εποχή τους βάλτε τα στην καθημερινότητά σας και εκμεταλλευτείτε τη γευστική και τη διατροφική τους αξία.


ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ

Πρόκειται για ένα θρεπτικό σνακ που όμως δεν θα σας φορτώσει με θερμίδες, καθώς έχουν πολύ μικρότερη θερμιδική αξία από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς. Ενώ 100 γραμμάρια καρύδια για παράδειγμα έχουν 691 θερμίδες, τα κάστανα έχουν μόλις 170. Οπότε είναι μια ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν την γραμμή τους.


Τα κάστανα έχουν αρκετές θερμίδες, περίπου 370 τα 100 γραμμάρια, περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). 

Επίσης τα κάστανα έχουν σε καλή περιεκτικότητα ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σιδήρου, νατρίου και καλίου. Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια και για αθλητές.
Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης, υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
                                                                                    
Θεραπευτικές χρήσεις
Τα φύλλα της καστανιάς έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες. Το έγχυμα και εκχύλισμα τους χρησιμοποιείται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη. Το αφέψημα των φύλλων ανοίγει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στη χώνευση.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται και για τους ρευματισμούς.
Η φλούδα του δέντρου είναι στυπτική και χρησιμοποιείται για να ρίξει τον πυρετό. Τα κάστανα, ωμά ή ψητά, και το αφέψημα που γίνεται αν βράσουμε το αγκαθωτό περίβλημα τους καταπολεμούν τη διάρροια. O καρπός της καστανιάς χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για αρκετές αρρώστιες αλλά και στη μαγειρική με θαυμάσια αποτελέσματα.

Ο καρπός της καστανιάς
Η καστανιά δικαιολογημένα λέγεται και «αρτόδεντρο». 

Ο καρπός της δίνει 191 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Το κάστανο περιέχει 48% νερό45% γλυκίδια3% πρωτεΐνες, πολλά ορυκτά άλατα, κυρίως ποτάσιο, καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμίνη Β1 και φυλλικού οξέος.

Θρεπτική αξία
Τα κάστανα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ελάχιστο λίπος και καθόλου χοληστερόλη και νάτριο.
Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, όμως το κάστανο αποτελεί εξαίρεση. Περιέχει τα λιγότερα λιπαρά από όλους μόλις 1 γραμμάριο ανά μερίδα (τρία κάστανα). Ακόμα όμως κι αυτή η μικρή ποσότητα λίπους αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κύρια λιπαρά οξέα του κάστανου είναι το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ, δηλαδή τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό.
Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλή 13 gr ανά μερίδα ή 87%της συνολικής ενεργειακής σύστασης, γι αυτό και το κάστανο έχει χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ως υποκατάστατο δημητριακών ή ακόμα και ως λαχανικό! Σημαντικό ποσοστό των υδατανθράκων στον καρπό αποτελούν οι φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη είναι χαμηλή 1 γραμμάριο ανά μερίδα, αλλά περιέχει σε ικανοποιητικές ποσότητες όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αποτελώντας έτσι ένα τρόφιμο υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.
Πλούσια πηγή βιταμίνης C

Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C, και μάλιστα σε ποσότητα 12 γραμμαρίων ανά μερίδα, που αντιστοιχεί στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φολικό οξύ. Τέλος, αποτελεί καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

 Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά και την φύλαξη;

Όταν ψωνίζετε κάστανα αναζητήστε βαριούς, σφιχτούς καρπούς και δώστε μεγάλη σημασία το κέλυφός τους να είναι γυαλιστερό. Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νερό πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και στεγνό μέρος. Σε αυτές τις συνθήκες, αξεφλούδιστα, αντέχουν περίπου μια εβδομάδα, ενώ στο ψυγείο έναν μήνα και μέχρι έξι μήνες αν τα καταψύξετε.
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Υλικά 

650 γρ. κάστανα
130 γρ. σοκολάτα τριμμένη
130 γρ. βούτυρο
130 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τα κάστανα, τα βράζουμε, τα καθαρίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το βούτυρο, την βανίλια, την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά ώστε το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.
  3. .Βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα και ψήνουμε το γλυκό μας σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  4. Όταν κρυώσει το βγάζουμε από την φόρμα και αν θέλουμε το στολίζουμε με σαντιγί.

    ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ


    Υλικά 
  • 2 κιλά άπαχο χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κιλά κάστανα ξεφλουδισμένα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο 
  • 60 γρ. κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι νερό
  • Αλατοπίπερο
 Εκτέλεση: Ψήνουμε ή βράζουμε τα κάστανα, προσέχοντας να μην παραγίνουν. Ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και περιμένουμε μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει. Όταν το κρέας μαλακώσει και μείνει μόνο με το ζουμί του, ρίχνουμε μέσα τα κάστανα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να δέσουν τα υλικά. 

http://www.iatronet.gr
http://www.clickatlife.gr
http://www.enmesodiatrofis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika