τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Συστατικό | Κάστανο | Μήλο |
Νερό (γρ) | 48,2 | 84,8 |
Πρωτεΐνη (γρ) | 3,4 | 0,2 |
Λιπαρά (γρ) | 0,2 | 0,1 |
Συνολικοί Υδατάνθρακες (γρ) | 32,1 | 14,0 |
Ενέργεια (kJ) | 730 | 230 |
Φυτικές Ίνες (γρ) | 14,9 | 0,1 |
Ασβέστιο (mg) | 17,6 | 7,0 |
Ψευδάργυρος (mg) | 0,4 | 88 |
Σίδηρος (mg) | 0,7 | 0,3 |
Nάτριο (mg) | 0,8 | 1,0 |
Kάλιο (mg) | 468 | 110 |
Μπορεί η γνωστή έκφραση να λέει τέρμα τα κάστανα, αλλά όποιος το είπε σίγουρα δεν αναφερόταν στην παρουσία τους στην διατροφή μας. Τώρα, ιδίως, που είναι η εποχή τους βάλτε τα στην καθημερινότητά σας και εκμεταλλευτείτε τη γευστική και τη διατροφική τους αξία.
Τα κάστανα έχουν αρκετές θερμίδες, περίπου 370 τα 100 γραμμάρια, περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Τα φύλλα της καστανιάς έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες. Το έγχυμα και εκχύλισμα τους χρησιμοποιείται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη. Το αφέψημα των φύλλων ανοίγει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στη χώνευση.
Η φλούδα του δέντρου είναι στυπτική και χρησιμοποιείται για να ρίξει τον πυρετό. Τα κάστανα, ωμά ή ψητά, και το αφέψημα που γίνεται αν βράσουμε το αγκαθωτό περίβλημα τους καταπολεμούν τη διάρροια. O καρπός της καστανιάς χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για αρκετές αρρώστιες αλλά και στη μαγειρική με θαυμάσια αποτελέσματα.
Ο καρπός της καστανιάς
Η καστανιά δικαιολογημένα λέγεται και «αρτόδεντρο».
Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C, και μάλιστα σε ποσότητα 12 γραμμαρίων ανά μερίδα, που αντιστοιχεί στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φολικό οξύ. Τέλος, αποτελεί καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.
Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά και την φύλαξη;
Υλικά
650 γρ. κάστανα
130 γρ. σοκολάτα τριμμένη
130 γρ. βούτυρο
130 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
- Πλένουμε τα κάστανα, τα βράζουμε, τα καθαρίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη, το βούτυρο, την βανίλια, την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά ώστε το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.
- .Βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα και ψήνουμε το γλυκό μας σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
-
Όταν κρυώσει το βγάζουμε από την φόρμα και αν θέλουμε το στολίζουμε με σαντιγί.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Υλικά
- 2 κιλά άπαχο χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κιλά κάστανα ξεφλουδισμένα
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ποτήρι νερό
- Αλατοπίπερο