Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τα γενόσημα, «κλειδί» στην ανάπτυξη της υγείας και της οικονομίας

Τα γενόσημα, «κλειδί» στην ανάπτυξη της υγείας και της οικονομίας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Τα γενόσημα, «κλειδί» στην ανάπτυξη της υγείας και της οικονομίας

Σύμφωνα με τους Κ.Φρουζή και Θ.Κωλέτη

Τα γενόσημα, «κλειδί» στην ανάπτυξη της υγείας και της οικονομίας

Σε μοχλό ανάπτυξης της υγείας αλλά και της οικονομίας μπορούν να εξελιχθούν τα γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΦΕΕΚ.Φρουζή, αλλά και του αντιπροέδρου της ΠΕΦΘ.Κωλέτη, αρκεί η Πολιτεία να προσφέρει επενδυτικά κίνητρα και συνθήκες ομαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης, στις εγχώριες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.Τα γενόσημα φάρμακα, που καλύπτουν σήμερα μόλις το 15% της αγοράς φαρμάκων στην Ελλάδα (ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει και το 70%), θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εάν δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κινήτρων για τη χρήση τους.

Μιλώντας στο 1ο Generics Conference, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής τόνισε ότι «τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα μπορούν να καθιερωθούν ως ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση ασθενειών, συγκρατώντας παράλληλα το κόστος θεραπείας σε χαμηλά ελεγχόμενα επίπεδα», κατηγορώντας παράλληλα την Πολιτεία ότι εδώ και 28 μήνες δεν έχει τιμολογήσει ούτε ένα γενόσημο φάρμακο, αλλά ούτε και κάποιο πρωτότυπο.

«Τα γενόσημα φάρμακα σε συνδυασμό με τα πρωτότυπα» είπε, «αποτελούν δύο απόλυτα συμπληρωματικές κατηγορίες. Τα μεν γενόσημα μειώνουν σε βραχυπρόθεσμό επίπεδο τις δαπάνες για φάρμακα, ενώ τα πρωτότυπα και νέα σκευάσματα μειώνουν δραστικά τις συνολικότερες δαπάνες υγείας όπως τις νοσοκομειακές, που έχουν και πολλαπλή επιβάρυνση στα Συστήματα Υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η ευρεία χρήση των γενοσήμων φαρμάκων αποτελεί το βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής για την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οι παράγοντες, εγχώριοι και ξένοι, του χώρου του Φαρμάκου κατηγορούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά ότι με τις αποφάσεις του (μη εξόφληση χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, «κούρεμα» οφειλών, επαναλαμβανόμενα rebate, clawback κ.α.) «στραγγαλίζουν» τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι, με τις προαναφερόμενες κυβερνητικές πρακτικές απειλείται η επιχειρηματική βιωσιμότητα πολλών εταιριών, ο κ.Φρουζής ζήτησε να καθοριστεί από την Πολιτεία ένα ελάχιστο όριο στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, ώστε και να επιτυγχάνονται οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να υλοποιούν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να προσφέρει κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων και στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνεται «και το οξυγόνο της φαρμακοβιομηχανίας μας που είναι τα νέα φάρμακα, τα νέα γενόσημα. Είτε γενόσημα, είτε καινοτόμα, οφείλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι Έλληνες πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζητείται βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική
Αναφερόμενους στους παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγοράς του φαρμάκου, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Κωλέτης, τόνισε ότι «η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με άλλες ιδιαιτερότητες χωρίς συγκεκριμένη χρονική αλληλουχία δεν αρκεί για να συνθέσει ένα βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και πολύ περισσότερο πολιτικής γενοσήμων. Δεύτερον, δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα όταν σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών η εφαρμογή των μέτρων χρειάστηκε προετοιμασία ετών και μάλιστα σε συνθήκες καθολικής αποδοχής. Τρίτον, δεν μπορούμε να συνδέσουμε φαρμακευτική πολιτική με μόνο πυλώνα την περιστολή της δαπάνης επιβαρύνοντας τους ασθενείς μέσω υψηλής συνασφάλισης, προκαλώντας επικίνδυνες ελλείψεις θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως δε νοείται φαρμακευτική πολιτική που να καταστρέφει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, πολιτική με λανθασμένες τιμές φαρμάκων που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, πολιτική γενοσήμων σε πλαίσιο άνισης μεταχείρισης των εισαγομένων έναντι των εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «η επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εξαρτάται από τη χρήση των επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων που αποτελούν και τον κύριο κορμό παραγωγής τους. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα της McKinsey, η παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων αναδεικνύεται μεταξύ των ‘οκτώ αναδυόμενων αστέρων’ που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων για την εγχώρια παραγωγή. Είναι παράλογο η χώρα να εμφανίζει αφενός αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών στα φάρμακα που φθάνει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως και την ίδια στιγμή οι τρέχουσες πολιτικές για το φάρμακο να στραγγαλίζουν τον εγχώριο παραγωγικό ιστό. Θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea