Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Τί είναι η ψευδοουρική αρθρίτιδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

arthritis-diet-

Τί είναι η ψευδοουρική αρθρίτιδα

Είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από εναπόθεση κρυστάλλων πυροφωσφωρικού ασβεστίου στις αρθρώσεις. Εκδηλώνεται με κρίσεις πόνου και δυσκαμψίας. Συνήθως προσβάλλεται μια μόνο άρθρωση, κυρίως το γόνατο και ο καρπός αλλά επί τοις ουσίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε άρθρωση. Είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους (μετά τα 60 έτη) και περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Δυστυχώς είναι μια νόσος της οποίας η διάγνωση είναι δύσκολη και συχνά συγχέεται με ουρική ή και άλλες νόσους. Παρ’ ότι υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές επιλογές, η θεραπεία είναι λιγότερο στοχευμένη από ότι στην ουρική αρθρίτιδα.

Πόσο συχνή είναι η νόσος

Η νόσος προσβάλει 3 στα 100 άτομα στις ηλικίες άνω των 50 ετών και 50 στα 100 άτομα μετά τα 90 έτη.

Ποιά είναι η αιτία της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Η εναπόθεση πυροφωσφωρικού ασβεστίου στην άρθρωση είναι το αίτιο της νόσου. Οι κρύσταλλοι αυτοί εναποτίθενται πρώτα στον χόνδρο και προκαλούν την καταστροφή του και μετά έχουμε την ανάπτυξη φλεγμονής που είναι αυτή που προκαλεί το πρήξιμο της άρθρωσης και τον πόνο. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πάνω στο μηχανισμό της νόσου, το αίτιο σχηματισμού και εναπόθεσης των κρυστάλλων δεν μας είναι ακόμη γνωστό παρότι η εναπόθεση αυτή αυξάνεται με την ηλικία. Οι κρίσεις μπορεί να εμφανίζονται μετά από χειρουργείο, λοίμωξη ή τραυματισμό. Συχνά σχετίζεται με οστεοαρθρίτιδα και σε κάποιες περιπτώσεις με υπερπαραθυρεοειδισμό (ορμονική νόσος που το ασβέστιο στο αίμα είναι υψηλό) ή αιμοχρωμάτωση (νόσος που ο οργανισμός φέρει περίσσεια σιδήρου που εναποτίθεται στους ιστούς) ή υποθυρεοειδισμό.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Η προσβεβλημένη άρθρωση μπορεί να εμφανίζει σοβαρό πόνο, οίδημα, δυσκαμψία, ερυθρότητα. Μπορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα μεταξύ των κρίσεων ενώ άλλοι εμφανίζουν συνεχώς πόνο και δυσκαμψία απλά σε μικρότερο βαθμό από τις κρίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Αν ο γιατρός υποψιαστεί ψευδοουρική αρθρίτιδα, μπορεί αρχικά να ζητήσει ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσει αν υπάρχουν εκεί εναποθέσεις που είναι γνωστές ως χονδρασβέστωση. Θα διαπιστώσει επίσης αν συνυπάρχει οστεοαρθρίτιδα, καθώς αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετά συχνός.

Επίσης είναι πιθανό να κάνει αναρρόφηση λίγου αρθρικού υγρού με βελόνα, το οποίο θα σταλεί για ανάλυση, για να ανιχνευθούν σε αυτό οι κρύσταλλοι πυροφωσφωρικού ασβεστίου.

 Ποιά είναι η αντιμετώπιση της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Κάποιες φορές, η αναρρόφηση του υγρού είναι αρκετή για να ανακουφίσει τον ασθενή. Στις περιπτώσεις που δε συμβαίνει αυτό, γίνεται και ενδοαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδών. Χορηγούνται επίσης μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη από το στόμα. Συνήθως με τα μέτρα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν σε 48 ώρες.

Η φυσιοθεραπεία είναι χρήσιμη, για να διατηρήσει η άρθρωση την κινητικότητα της και να ενδυναμωθούν οι γύρω μύες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika