Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος γονέων με ανάπηρο τέκνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

IKA

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος γονέων με ανάπηρο τέκνο

Μόνο από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου, μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος γονέων με ανάπηρο τέκνο, σε περίπτωση λύσης του γάμου των γονέων, σύμφωνα με διευκρινιστικό έγγραφο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) που υπογράφεται από την διευθύντρια των ασφαλιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας Χαρίκλεια Γδοντάκη.

α) Eγκύκλιοι ΙΚΑ 70/2011, 23/2012 και 44/2012 εγκύκλιοι

β) Γενικά έγγραφα Δ/νσης Παροχών Σ40/88/16.3.2012 & Σ40/295/14.11.2012.

Με τα ανωτέρω σχετικά κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρ. 37 του ν.3996/2011, όπως αυτές ισχύουν από 5.8.2011 ( άρθρ. 26 παρ. 8 ν. 4075/2012) σε αντικατάσταση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρ. 5 του ν.3232/2004 και δόθηκαν ερμηνευτικές οδηγίες.

Με το Σ40/295/ 14.11.2012 Γενικό έγγραφο διευκρινίστηκαν συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων.
Ειδικότερα, στην παρ. Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ και στην σελίδα 5 εδ. α΄ του ανωτέρω εγγράφου, αναφέρεται ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης με την εν λόγω διάταξη σεπερίπτωση λύσης του γάμου των γονέων με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, όταν το τέκνο είναι ανήλικο κατά την αίτηση συνταξιοδότησης, ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και όχι κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των πρώην συζύγων συνεπεία συναινετικού διαζυγίου.

Με το παρόν, προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζεται περαιτέρω ότι στις περιπτώσεις αυτές κατά τις οποίες ο γάμος έχει λυθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 1441 Α.Κ. (συναινετικό διαζύγιο), προκειμένου να κριθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης, με βάση τις εν λόγω διατάξεις, θα ζητείται η αμετάκλητη δικαστική απόφαση ( της συναινετικής λύσης του γάμου), στην οποία θα πρέπει να εμπεριέχεται η επικύρωση της έγγραφης συμφωνίας των διαζευγμένων σχετικά με την επιμέλεια των τέκνων.

Συνεπώς, το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις εν λόγω διατάξεις μπορεί να ασκηθεί από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου, βάσει της έγγραφης συμφωνίας των διαζευγμένων στην περίπτωση συναινετικού διαζυγίου, η οποία εμπεριέχεται υποχρεωτικά στην δικαστική απόφαση ( άρθρ.1441 Α.Κ.) συναινετικής λύσης του γάμου και αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

newsitamea

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika