Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Προάγγελος άνοιας η υπνοβασία στα 40

Προάγγελος άνοιας η υπνοβασία στα 40
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Προάγγελος άνοιας η υπνοβασία στα 40

Οι μεσήλικες άνδρες οι οποίοι βιώνουν σωματικά τα όνειρά τους την ώρα που κοιμούνται, διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, το να κινείται, να περπατάει, να μιλάει, να «οδηγεί» ένα αόρατο αυτοκίνητο ή να παλεύει κάποιος εν όσω είναι κοιμισμένος αποτελεί τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη εκδήλωσης άνοιας με σωμάτια Lewy.

Η άνοια με σωμάτια Lewy αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας έπειτα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών κρουσμάτων άνοιας. Υπολογίζεται, εξάλλου, ότι ο ένας στους 25 ενήλικες υπνοβατεί.

Η σωματική «αναβίωση» των ονείρων είναι μία διαταραχή που εκδηλώνεται κατά το στάδιο REMτου ύπνου (είναιτο στάδιο των ονείρων) και ονομάζεται διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο REM.

Το στάδιο REM του ύπνου είναι η φάση του κατά την οποία βλέπουμε όνειρα. Η διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο REM ουσιαστικά σημαίνει απώλεια της παράλυσης των μυών που φυσιολογικά εμφανίζεται κατά το συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου.

Όπως εξήγησαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ) επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στις ΗΠΑ, η διαταραχή αυτή μπορεί να εκδηλωθεί τρεις δεκαετίες ή περισσότερο πριν από την διάγνωση της άνοιας με σωμάτια Lewy.

Εντούτοις, φαίνεται πως είναι ισχυρότερη στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 75 πάσχοντες από άνοια με σωμάτια Levy.

Οι γιατροί εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου των ασθενών καιήλεγξαν το ιστορικό τους για να διαπιστώσουν εάν κάποια στιγμή κατά το παρελθόν είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο REM.

«Αν και προφανώς δεν θα παρουσιάσει άνοια όποιος έχει εκδηλώσει διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM, το 75-80% των ασθενών μας με αυτή την μορφή άνοιας είχαν ιστορικό διαταραχής συμπεριφοράς στον ύπνο REM», διευκρίνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μελίσα Μάρεϊ, νευροεπιστήμονας στην Κλινική Μάγιο.

«Συνεπώς, αποτελεί πανίσχυρο δείκτη της νόσου και ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της διάγνωσης και ενδεχομένως της θεραπείας αυτής της μορφής άνοιας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστεί η άνοια με σωμάτια Lewy από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως όταν οι δύο ασθένειες βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια.

Ωστόσο, «έχουμε διαπιστώσει πως μόνον το 2-3% των ασθενών μας με Αλτσχάιμερ έχουν ιστορικό της ίδιας διαταραχής στη συμπεριφορά του ύπνου», επισήμανε η δρ Μάρεϊ.

Η άνοια με σωμάτια Lewy

Όταν διαγνωσθεί η άνοια με σωμάτια Lewy, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα σχετιζόμενα νοητικά προβλήματα, κατά την δρα Μάρεϊ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προς το παρόν τρόπος ίασης.

Η ασθένεια προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ενώ είναι συχνότερη στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα σωμάτια Lewy, που πήραν την ονομασία τους από τον γιατρό που τα ανακάλυψε, είναι σφαιρικά ιζήματα πρωτεϊνών που συγκεντρώνονται στα νευρικά κύτταρα.

Η παρουσία τους στον εγκέφαλο επηρεάζει την φυσιολογική λειτουργία του. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πως συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι μία εκφυλιστική ασθένεια, που προκαλεί προβλήματα εγρήγορσης, αποπροσανατολισμό, δυσκολίες στον προγραμματισμό και διαταραχή της μνήμης.

Οι πάσχοντες εκδηλώνουν επίσης συμπτώματα όμοια με της νόσου του Πάρκινσον, όπως επιβράδυνση των κινήσεων, δυσκαμψία των μυών, τρόμο (τρέμουλο) των άκρων, αστάθεια στη βάδιση, απώλεια της εκφραστικότητας του προσώπου και αλλαγές στην ένταση και τον τόνο της φωνής.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήπιε μόνο μια γουλιά: 21χρονη πήρε καφέ από το αεροδρόμιο και βρέθηκε στην εντατική να παλεύει για τη ζωή της

Efi Nika

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αλλάζουν όλα στα ΜΜΜ, έτσι θα πληρώνουμε για τις μετακινήσεις σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό και Τραμ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika