Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Παγκόσμια κρίση η εξάπλωση του Εμπολα στη Δυτ. Αφρική – σε συναγερμό και οι ασιατικές χώρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

World-Health-Org

ΠΟΥ: Παγκόσμια κρίση η εξάπλωση του Εμπολα στη Δυτ. Αφρική – σε συναγερμό και οι ασιατικές χώρες

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της δραματικής εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική κήρυξε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για τη σοβαρότερη επιδημία του ιού Έμπολα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει ήδη πλήξει τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής και  ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι  η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα,  αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια.
 
Yστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας το πρωί της Παρασκευής αξιωματούχοι του ΠΟΥ έκαναν λόγο για διεθνή κρίση και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη της Αφρικής.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν χτυπηθεί, όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την εξάπλωση της επιδημίας – που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής – είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Εμπολα παγκοσμίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα, οι ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν κάμερες θερμικής απεικόνισης και στέλνουν γιατρούς στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. 

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στην Ασία, αλλά οι αρχές υγείας οι οποίες στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα φονικών ιών, όπως η γρίπη των πτηνών και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), λαμβάνουν παρόμοια μέτρα. Στα μέτρα περιλαμβάνονται οι ενημερωτικές εκστρατείες και η χρήση καμερών θερμικής απεικόνισης στα αεροδρόμια, που θα ελέγχουν όλους όσοι μετακινούνται αεροπορικώς κι εμφανίζουν πυρετό.

Οι περισσότερες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αναβάλουν τα ταξίδια στις πληγείσες περιοχές. Οι προσπάθειες των ασιατικών χωρών να ελέγχουν τους επιβάτες με κάμερες θερμικής απεικόνισης είναι επαρκείς, δήλωσε ο Ταρίκ Τζαζάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.

«Όσο ένας άνθρωπος δεν είναι εμφανώς ασθενής νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κυκλοφορεί δημοσίως. Θεωρούμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως εξαιρετικά χαμηλό. Τα μέτρα που έχουν λάβει χώρες στην Ασία είναι επαρκή», είπε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι υγείας στην Ταϊλάνδη, που δέχτηκε αριθμό-ρεκόρ 26,5 εκατομμυρίων τουριστών τον περασμένο χρόνο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 21 επισκέπτες από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να τους θέσουν σε καραντίνα.

Στην Κίνα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού, αλλά τα νοσοκομεία οφείλουν να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά. Η Ινδία, 45.000 πολίτες της οποίας ζουν και εργάζονται στις τέσσερις πληγείσες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα εξετάζει με κάμερες θερμικής απεικόνισης όσους αναχωρούν από τα αεροδρόμιά της, φθάνουν σε αυτά ή τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό.

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να στείλει πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από Έμπολα σε νοσοκομειακούς θαλάμους απομόνωσης, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

Στην Αυστραλία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν λάβει επιπλέον μέτρα αλλά τα αεροδρόμια βρίσκονται σε συναγερμό για την πιθανότητα ταξιδιωτών μολυσμένων με Έμπολα, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να φτάσει η επιδημία στη χώρα είναι “πολύ μικρός”.

Αλλά και στη Σιγκαπούρη, η οποία είχε λάβει αυστηρά και επιτυχημένα μέτρα κατά της επιδημίας του SARS, η οποία το 2003 προκάλεσε 33 θύματα, ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού είναι μικρός, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς.
Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και σήμερα: Τόσο αξίζουν πραγματικά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία

Efi Nika

Για να αγαπηθείς, πρέπει πρώτα να σε αγαπήσεις

Efi Nika

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 49χρονη βγήκε στο μπαλκόνι και έκανε βουτιά στο κενό από το 5ο όροφο, σοκ στη γειτονιά

Efi Nika