Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πειραματικός μυστικός ορός σώζει ζωές από τον ιό Έμπολα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140807_53e3c60ee6022

Πειραματικός μυστικός ορός σώζει ζωές από τον ιό Έμπολα!!!

 

Ένα πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε στους δύο Αμερικανούς που προσβλήθηκαν από τον ιό Έμπολα φέρεται να τους έσωσε τη ζωή, υποστηρίζει ρεπορτάζ του CNN, δίνοντας ελπίδες στο κοινό, εν τω μέσω της μεγαλύτερης επιδημίας Έμπολα που έχει δει ο πλανήτης.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση με τον ‘Εμπολα στη δυτική Αφρική, έχει επανειλημμένως γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει θεραπεία για όσους μολυνθούν από τον ιό. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ηρωικοί γιατροί που βρίσκονται σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, είναι, ουσιαστικά, να κρατούν τους ασθενείς ενυδατωμένους.

Η παραπάνω τακτική κρατά εν ζωή τους μολυσμένους, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό. Έτσι, δίνεται χρόνος στον οργανισμό τους, να πολεμήσει τον Έμπολα. Για έναν ιό που εκτοξεύει τα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα σε όσους προσβληθούν από αυτόν, σε νούμερα ανάμεσα στο 50 και το 90%, τα “όπλα” μας φαίνονται περιορισμένα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν θα ήθελε ούτε να φανταστεί τις συνέπειες της εξάπλωσης του Έμπολα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, η παγκόσμια κοινότητα έχει κινητοποιηθεί: Σήμερα, οι αμερικάνικες υγειονομικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο που υπάρχει.

Το παραπάνω γίνεται για πρώτη φορά από το 2009 και την πανδημία της γρίπης Η1Ν1 και έχει στόχο την απελευθέρωση πόρων για καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Προχθές, στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοινώνοντας κατεπείγουσα χρηματοδότηση των κρατών της δυτικής Αφρικής με 200 εκατομμύρια δολάρια.


Παρόλα αυτά, η δεδομένη απουσία θεραπείας, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες που πλήττονται από τον ιό, δεν βοηθούν την κατάσταση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην τελευταία του ανακοίνωση, κάνει λόγο για 932 θανάτους, ενώ τα πρώτα κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στη Νιγηρία.

Μέσα σε αυτό τη ζοφερό σκηνικό, που θέλει 6 στους 10 που μολύνονται από τον ιό να χάνουν τη ζωή τους, μία είδηση από τις ΗΠΑ ήρθε να δώσει μία σχετική ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι ζωές των δύο Αμερικάνων πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, έχουν πιθανότατα σωθεί, χάρη σε έναν νέο “μυστικό ορό”.

Ο λόγος για το πειραματικό φάρμακο με το όνομα ZMapp, της Mapp Biopharmaceutical, που όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, χορηγήθηκε στον Δρ Kent Brantly και στην ιεραπόστολο Nancy Writebol, σε νοσοκομείο της Λιβερίας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους και να μεταφερθούν στις ΗΠΑ, όπου και βρίσκονται τώρα.

Το CNN επικαλείται ανώνυμη πηγή που ισχυρίζεται ότι με τους Αμερικάνους ήρθε σε επαφή το ίδιο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, προτείνοντας να τους προμηθεύσει με φιαλίδια με τον “μυστικό ορό” ZΜapp. Σύμφωνα με το Business Insider, δεν είναι ξεκάθαρο αν το πειραματικό φάρμακο πήρε έγκριση ή αν δόθηκε κατ’ εξαίρεση, για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Το CNN υποστηρίζει το δεύτερο.

Αεροπορικό ταξίδι του ορού και άμεσα αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, το ρεπορτάζ του CNN λέει ότι τρία φιαλίδια με ZMapp πέταξαν για Λιβερία και έφτασαν στη χώρα της δυτικής Αφρικής, το πρωί της Πέμπτης, 31 Ιουλίου. Οι 3 δόσεις του ορού χρειάστηκαν μεταξύ 8 και 10 ώρες για να ξεπαγώσουν, και στη συνέχεια χορηγήθηκαν στους δύο ασθενείς – πρώτα στον Brantly και έπειτα στην Writebol.

Πειραματικός "μυστικός ορός" σώζει ζωές από τον ιό Έμπολα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δρ Brantly ήταν καλύτερα 1 ώρα μετά τη χορήγηση του ZMapp (στη φωτογραφία δεν απεικονίζεται ο ορός)

Μάλιστα, παρόλο που η πρώτη δόση προορίζονταν για τη Nancy Writebol, χορηγήθηκε στον Δρ Brantly, καθώς η κατάστασή του χειροτέρεψε και φέρεται να είπε στους γιατρούς “Πρόκειται να πεθάνω”. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μέσα σε μία ώρα, μπορούσε να αναπνέει καλύτερα, και τα εξανθήματα στο κορμί του άρχισαν να εξασθενίζουν.

Την επόμενη μέρα έκανε ντουζ μόνος του, πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο – ασθενοφόρο που τον μετέφερε στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Η Writebol, από την άλλη, δεν ανταποκρίθηκε το ίδιο καλά στην πρώτη δόση του φαρμάκου και οι γιατροί της έδωσαν και δεύτερη. Μετά την επαναληπτική θεραπεία, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε και πέταξε και αυτή για την πατρίδα της.

Αναμφίβολα, η είδηση ότι δύο ασθενείς έχουν λάβει ένα φάρμακο που φαίνεται να τους σώζει τη ζωή, γεννά ελπίδες, τη στιγμή που ο πλανήτης βιώνει τη μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία. Ωστόσο, ένας πειραματικός ορός δεν σημαίνει ότι η η ανακοίνωση για τη θεραπεία ή το εμβόλιο κατά του Έμπολα είναι προ των πυλών.

Επιφυλακτικοί ΠΟΥ και ΓΧΣ – Δεν προβλέπεται γενική χορήγηση του ZMapp

Όπως σημειώνουν αμερικανικά μέσα, παρά τα όσα σημειώνονται στο ρεπορτάζ του CNN, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε για την κατάσταση των Brantly και Writebol ούτε για το αν έχει παίξει ρόλο (και πόσο) στη βελτίωση της υγείας τους ο ορός της Mapp Biopharmaceutical. Επιπλέον, τόσο ο ΠΟΥ όσο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι επιφυλακτικοί.

Πειραματικός "μυστικός ορός" σώζει ζωές από τον ιό Έμπολα
Οι ειδικοί δεν φαίνονται έτοιμοι να χορηγήσουν ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο εν τω μέσω της μεγαλύτερης κρίσης Έμπολα στην ιστορία (φωτογραφία από Λιβερία)

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι γιατροί δεν μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν φάρμακα που δεν έχουν περάσει από όλα τα στάδια δοκιμών και ελέγχων, εν τω μέσω μίας τόσο μεγάλης κρίσης. Ανακοίνωση των ΓΧΣ υπογραμμίζει, ακόμη, τις “επιστημονικές και ηθικές συνέπειες από ενδεχόμενη ευρεία χορήγηση θεραπείας που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης”.

Πράγματι, ο ορός ZMapp, πριν τη χρήση του σε αυτό το επείγον περιστατικό, είχε δοκιμαστεί μόνο σε μικρές ομάδες μαϊμούδων, σύμφωνα με το Business Insider. Στις δοκιμές, 4 μολυσμένες με Έμπολα μαϊμούδες που έλαβαν το φάρμακο 24 ώρες μετά τη μόλυνσή τους, επιβίωσαν, ενώ από τις 4 άλλες μαϊμούδες που έλαβαν τη θεραπεία 48 ώρες μετά τη μόλυνσή τους, επιβίωσαν οι 2.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να βασιστεί σε μία πειραματική θεραπεία, για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα επιδημία Έμπολα. Ωστόσο, όλοι ελπίζουν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το συντομότερο. Μέχρι τότε, οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι η μόνη λύση απέναντι στον ιό είναι, σε πρώτη φάση, ο περιορισμός του.

Περισσότερα για τον “μυστικό ορό”

Ο ορός ZΜapp είναι μονοκλωνικό αντίσωμα. Δημιουργήθηκε από αντισώματα που οι ερευνητές συνέλεξαν από ποντίκια τα οποία προηγουμένως μολύνθηκαν με τον ιό Έμπολα. Σε αντίθεση με τα άλλα αντισώματα του ανοσοποιητικού, τα μονοκλωνικά επισυνάπτονται σε συγκεκριμένα τμήματα των επικίνδυνων κυττάρων, καταπολεμώντας τα.

Πειραματικός "μυστικός ορός" σώζει ζωές από τον ιό Έμπολα
Μη εγκεκριμένος, χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά δίνει ελπίδες ο νέος ορός (φωτογραφία αρχείου)

Οι δόσεις του ορού που δόθηκαν στους Αμερικανούς πολίτες αποτελούνταν μεν από αντισώματα που συλλέχθηκαν από ποντίκια, μπορούν δε να παραχθούν και από φύλλα καπνού. Αυτή τη στιγμή ο κατασκευαστής του ZMapp φέρεται να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να τροφοδοτήσει το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται Brantly και Writebol.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν ακουστεί, ήδη, φωνές διαμαρτυρίας οι οποίες κακίζουν το γεγονός ότι το πειραματικό φάρμακο δόθηκε “μόνο όταν κινδύνευσαν Αμερικάνοι πολίτες, ενώ εκατοντάδες άλλοι πέθαιναν καθημερινά”. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όμως, αφού το φάρμακο δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση για να χορηγηθεί σε ανθρώπους.

Επομένως, δεδομένου ότι είναι αμερικάνικης κατασκευής, ο νόμος της αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων περί εξαιρέσεων στη χορήγησή του, καλύπτει μόνο πολίτες των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι δύο ασθενείς έπρεπε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αντιλαμβανόμενοι την πιθανή επικινδυνότητα του φαρμάκου (δεδομένου ότι δεν είναι εγκεκριμένο).

Εξάλλου, οι ίδιοι οι γιατροί των μεγαλύτερων οργανισμών στον κόσμο, που ασχολούνται με την επιδημία, ξεκαθαρίζουν ότι το γεγονός ότι μία δόση ενός μη εγκεκριμένου φαρμάκου που δεν είχε ποτέ πριν έστω δοκιμαστεί σε άνθρωπο, φέρεται να δούλεψε αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανάψουν το πράσινο φως για μαζική χορήγησή του.

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς

newsitamea

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika