Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Πειραματικά φάρμακα αποκαλύπτουν τα «κρυμμένα» καρκινικά κύτταρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

283

Πειραματικά φάρμακα αποκαλύπτουν τα «κρυμμένα» καρκινικά κύτταρα

 

Τα πρώτα αποτελέσματα νέων εργαστηριακών δοκιμών δείχνουν ότι δύο πειραματικά φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του δέρματος μπορούν να αποκαλύψουν τα «κρυμμένα» καρκινικά κύτταρα ώστε να τα εντοπίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η εξέλιξη αυτή δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου μεταστατικού μελανώματος.

Τα πειραματικά φάρμακα φάνηκε να επιδρούν στους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να διαφεύγουν του ανοσοποιητικού.

Εάν καταφέρει να τα εντοπίσει, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα αυτά. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των καρκινικών κυττάρων ότι καταφέρνουν να «κρύβονται» και να μην εντοπίζονται από το «σύστημα ανίχνευσης» του οργανισμού μας.

Στη μία εκ των δύο δοκιμών συμμετείχαν 411 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Το 69% των ασθενών κατάφερε να επιβιώσει για ένα χρόνο τουλάχιστον χάρη στο πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα δεν καταφέρνουν να ζήσουν για περισσότερο από έξι μήνες.

Στη δεύτερη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά δύο φάρμακα σε 53 ασθενείς με μελάνωμα. Το 85% από αυτούς κατάφερε να ζήσει για ένα χρόνο, ενώ το 79% κατάφερε να ζήσει για ένα χρόνο επιπλέον (δύο έτη συνολικά) από τη στιγμή της διάγνωσης.

Αν και η πρώτη φάση των δοκιμών φαίνεται να στέφθηκε με επιτυχία, χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ.

 

Πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika