Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Διάγνωση σε 6 λεπτά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

parkinson

Πάρκινσον: Διάγνωση σε 6 λεπτά

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ διάρκειας έξι λεπτών το οποίο μπορεί να προσφέρει μια έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Διαβάστε τι υπόσχεται το νέο τεστ, πώς μπορεί να βοηθήσει και ποιοί πρέπει να υποβληθούν σε αυτό.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όσοι πάσχουν από τη νόσο, ανακαλύπτουν ότι αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη νευρολογική διαταραχή όταν τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει και είναι ήδη αρκετά «βαριά».  Ευτυχώς όμως οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επινόησαν έναν νέο διαγνωστικό τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου σε αρχικό στάδιο.

Οι ερευνητές είναι τώρα σε θέση, χάρη στο νέο τεστ, να διαγνώσουν τη νόσο του πάρκινσον με αξιοσημείωτη ακρίβεια που αγγίζει το 85%. Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί τη μαγνητική τομογραφία MRI για να ανιχνεύσει τις νευρικές συνδέσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου. Ακόμη και σε αρχικό στάδιο της νόσου, οι ασθενείς έχουν πολύ πιο ασθενείς συνδέσεις στην περιοχή του εγκεφάλου τους που συνδέεται με τον έλεγχο των κινήσεων.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας» λαμβάνοντας 180 απεικονίσεις σε έξι λεπτά, οι ειδικοί μπορούν να ανιχνεύσουν τις αδύναμες εγκεφαλικές συνδέσεις. Επίσης διαπίστωσαν ότι το εν λόγω τεστ έχει πολύ μικρές πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης (συγκεκριμένα έχει χαμηλά ποσοστά ψευδώς θετικής διάγνωσης σε υγιείς ανθρώπους). Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην δεκαετία των 50 ετών, μια ηλικία που συνήθως ξεκινά η πάθηση.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Clare Mackay, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα μέσο για να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει τη νόσο του Πάρκινσον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η τεχνική (MRI) μπορεί να αποτελεί έναν καλό δείκτη για τα πρώτα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα», συνέχισε.

Περίπου 127.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι έχουν Πάρκινσον, μια πάθηση η οποία προκαλεί τρόμο, αργές κινήσεις και μυϊκή ακαμψία. Ο Δρ Mackay επισήμανε: «Είμαστε ακόμα τουλάχιστον δέκα χρόνια μακριά από ένα μαγικό επίτευγμα που θα μας επιτρέψει να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον», ανέφερε

«Αλλά για να φτάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε έναν τρόπο εντοπισμού της ασθένειας νωρίς. Πρόκειται για δύο πράγματα που πάνε μαζί», συνέχισε.

Η Δρ Michele Hu, από το Πενεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε: ”Επειδή η νέα μέθοδος είναι τόσο ευαίσθητη, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να προβλέψουμε ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να νοσήσει πριν εκδηλωθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα”.

Πάρκινσον: Διάγνωση σε 6 λεπτά

Η νόσος του Πάρκινσον

Γύρω στα 24.ΟΟΟ στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον μια νόσο που εξελίσσεται αργά και προσβάλλει τα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ντοπαμίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό αλλά και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος.

Η αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της πάθησης συνήθως χορηγούνται φάρμακα που περιέχουν λεβοντόπα, τα οποία απελευθερώνουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο (το πάρκινσον προκαλείται από μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης).

 

ΠΗΓΗ:www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Efi Nika