Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΙ ΥΓΕΙΑ

Οι 3 μέθοδοι που θα αντικαταστήσουν τις μεταμοσχεύσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140905_5409b0d8dd260

Οι 3 μέθοδοι που θα αντικαταστήσουν τις μεταμοσχεύσεις

Μέχρι σήμερα οι μεταμοσχεύσεις ήταν η μόνη λύση όταν κάποιο όργανο του σώματος τίθεται σε αχρηστία. Η πρόοδος της επιστήμης ωστόσο στο εγγύς μέλλον θα έχει να προσφέρει και άλλες λύσεις σε όσους έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Με αφορμή μια πρόσφατη μελέτη ανατρέξαμε στις εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

1. Αναγέννηση οργάνων

Βρετανοί επιστήμονες πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό όργανο σε πειραματόζωο. Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μέσω μιας διαδικασίας επαναπρογραμματισμού των κυττάρων αναγέννησαν έναν λειτουργικό θύμο αδένα σε τρωκτικό.

Ο συγκεκριμένος αδένας βρίσκεται κάτω από τον λαιμό αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικό και εκεί διαμορφώνονται τα Τ-λεμφοκύτταρα που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού μας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μελλοντική εφαρμογή της νέας τεχνικής της αναγεννητικής ιατρικής και στον
άνθρωπο. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια της μεθόδου. Ο αναγεννημένος θύμος ήταν ίδιος δομικά και γενετικά με τον αδένα νέου σε ηλικία τρωκτικού και πλήρως λειτουργικός.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην μελέτη, η δημιουργία οργάνων ως ανταλλακτικά για την αποκατάσταση βλαβών στους ιστούς του οργανισμού είναι πιθανό να έχει μελλοντικά ως αποτέλεσμα την κατάργηση μεταμοσχεύσεων ολόκληρων οργάνων που ενέχουν κινδύνους και επιπλοκές.

Οι 3 μέθοδοι που θα αντικαταστήσουν τις μεταμοσχεύσεις

2. Όργανα από ζώα

Ο Κρεγκ Βέντερ, ο επιστήμονες που πριν από μερικά χρόνια διάβασε πρώτος το ανθρώπινο γονιδίωμα, ευελπιστεί ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούν να γίνουν μεταμοσχεύσεις οργάνων από άλλα είδη του ζωικού βασιλείου στον άνθρωπο.  Ο Κρεγκ Βέντερ, συνεργάζεται με μια αμερικανική εταιρεία για τη δημιουργία χοίρων που θα διαθέτουν όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους. Πιστεύει ότι η πρόοδος της γενετικής και της συνθετικής βιολογίας φέρνουν τις ξενομεταμοσχεύσεις, όπως λέγονται οι μεταμοσχεύσει από άλλα είδη, πιο κοντά στην πραγματικότητα.

3. «Εκτυπωμένα» όργανα

Η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπώσεων μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και για την εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Ερευνητές από τις ΗΠΑ, με τη χρήση βιολογικών υλικών και ανθρώπινου ιστού,  κατάφεραν πρόσφατα να εκτυπώσουν με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή μια ανθρώπινη καρδιά, η οποία λειτουργεί κανονικά και μπορεί να μεταμοσχευτεί σε άτομο που αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα. Η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, όπως λέγεται η μέθοδος, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της παραγωγής οργάνων προς μεταμόσχευση.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea