Newsitamea.gr
AMEA news ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων -ΑμεΑ και Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

dimos

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων -ΑμεΑ και Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες 

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αθηναίων. Προτεραιότητα η άμεση κοινωνική στήριξη των Αθηναίων πολιτών.

Για τις κοινωνικές δομές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, την λειτουργία τους αλλά και τον τρόπο αποτελεσματικής διοίκησης όλων αυτών των δομών, μίλησε η Αντιδήμαρχος κα. Καλλιόπη Γιαννοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsitamea.gr .

Αφού απαρίθμησε μια σειρά υπηρεσιών και γραφείων που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση του Δημότη επί συγκεκριμένων ζητημάτων, μας ανέλυσε τις αρμοδιότητες του Γραφείου Ατόμων με Αναπηρία που έχει ο πρώτος Δήμος της χώρας.

Έχοντας ως σκοπό την προώθηση ίσων ευκαιριών και την κοινωνική συνοχή καθώς επίσης, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ενθάρρυνση για απασχόληση, την ευκολία στην προσβασιμότητα και την ενεργή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας,

το Γραφείο Ατόμων με Αναπηρία λειτουργεί ως εξής :

  1. Προσφέρει υπηρεσίες στήριξης ( σε συμβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο) στα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.
  2. Προσβλέπει στην υλοποίηση προγραμμάτων για την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ και λειτουργεί σαν Κέντρο Πληροφόρησης των ατόμων αυτών για θέματα που τα απασχολούν.
  3. Λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των ΑμεΑ με τα αρμόδια όργανα που θα επιληφθούν θεμάτων τους.
  4. Συνεργάζεται με φορείς που υλοποιούν Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα Άτομα με Αναπηρία, εισηγείται για το θέμα της προσβασιμότητας των αναπήρων στους πολιτιστικούς χώρους, τους χώρους εργασίας και τους χώρους εκπαίδευσης και επίσης, πέρα από εκπαιδευτικές ημερίδες που σκοπό έχουν να φέρουν κοντά τον Αθηναίο πολίτη με τον ανάπηρο συνδημότη του, δίνει την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης σε μαθητές των Κέντρων Κατάρτισης ΑμεΑ .

Αντίστοιχες υπηρεσίες συμβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης προσφέρονται και στον χώρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών όπου εκεί, ειδική επιτροπή μπορεί να κρίνει αν μπορεί και ένα ανάπηρο παιδί να φιλοξενηθεί.

Σημαντικές δομές του Δήμου Αθηναίων είναι επίσης :

α) Τα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη (Σ.Ε.Δ.) τα οποία μπορούν να τον διευκολύνουν άμεσα σε διάφορες διαδικασίες. Ο χρόνος διεκπεραίωσης θεμάτων έχει κατέβει σημαντικά και υπάρχει άμεση συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες.

β) Το κοινωνικό φαρμακείο που βρίσκεται στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης όπου υπάρχει και ο κόσμος αλληλοβοηθείας του Δήμου Αθηναίων ,

γ) το Κοινωνικό Παντοπωλείο επί της οδού Σοφοκλέους … και

δ) τα Δημοτικά ιατρεία, απαραίτητα για κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Μάλιστα δυο από αυτά αυτή τη στιγμή επισκευάζονται και θα αποκτήσουν και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να λειτουργήσουν κανονικά.

 Βέβαια, όπως τόνισε η κα. Γιαννοπούλου, στα πρώτα χρόνια ανάληψης καθηκόντων, πρώτη προτεραιότητα ήταν η οικονομική σταθεροποίηση του Δήμου ώστε να είναι εφικτή η άμεση κοινωνική στήριξη των Αθηναίων πολιτών στους καιρούς που διανύουμε. Σαν πολιτική προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, μας παρέθεσε έγγραφα (τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας) τα οποία φανερώνουν τα ποσά που κατατέθηκαν ως επιδοματική πολιτική το πρώτο τετράμηνο του 2014 και σε ποιούς κατέληξαν.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι κατηγορίες δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων του Δήμου Αθηναίων είναι : οι Χανσενικοί, οι πάσχοντες από αιμολυτική αναιμία, οι παραπληγικοί του Δημοσίου, απροστάτευτοι ανήλικοι, τυφλοί και κωφάλαλοι συμπολίτες, ανασφάλιστοι παραπληγικοί, άτομα με νοητική στέρηση, Σπαστικοί και βαριά ανάπηροι, ομογενείς πρόσφυγες καθώς επίσης δόθηκαν κονδύλια ως επίδομα κίνησης και βοήθημα στέγασης.

Εδώ, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα ποσά που δίνονται είναι τα ίδια με αυτά «προ κρίσης» και τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση καθώς αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για μια οικογένεια με έντονο βιοποριστικό πρόβλημα.

 Φυσικά, ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο αγγίξαμε στην κουβέντα μας με την κα. Γιαννοπούλου, ήταν αυτό της προσβασιμότητας. Η αντιδήμαρχος τόνισε πως υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα αντίληψης και παιδείας στην χώρα μας γύρω από την προσβασιμότητα των αναπήρων. Δεν είναι μόνο τα σπασμένα πλακάκια και οι κλειστές δίοδοι των αναπηρικών αμαξιδίων από τα αυτοκίνητα για παράδειγμα, ακόμα και μητέρες με τα καροτσάκια των παιδιών τους δεν έχουν πολλές φορές την δυνατότητα πρόσβασης στα πεζοδρόμια.

Άτομα τα οποία έχουν παρατηρήσει σπασμένα πλακάκια ή οδηγούς όδευσης τυφλών θα ήταν καλό να κάνουν την αναφορά τους στο νούμερο 1595 ώστε να υπάρξει άμεση αντικατάσταση εκεί που πρέπει. Στην συνέχεια ωστόσο , η συνομιλήτριά μας ανέφερε πως στα πολλά παλιά κτίρια που έχει ο Δήμος της Αθήνας (αλλά και στα πιο καινούρια) όπου είναι εφικτό, γίνονται προσπάθειες τοποθέτησης ράμπας αναπήρων, ειδικών ασανσέρ ή ακόμα και των κατάλληλων υποδομών υγιεινής αναπήρων που πρέπει να έχει ένα δημόσιο κτίριο.

 Η αντιδήμαρχος κα. Γιαννοπούλου κινεί τα νήματα της υπηρεσίας της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά πως φαίνεται. Η διαχείρηση δομών με διαφορετικές δραστηριότητες δεν είναι εύκολη και κάποια πράγματα έπρεπε να ξεκινήσουν απ΄το μηδέν. Κι όπως είναι λογικό κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο ένας οπότε βρέθηκε, μέσα από αυτή μας τη συζήτηση, η ευκαιρία να ευχαριστήσει η κυρία Γιαννοπούλου τους πολύτιμους συνεργάτες που στελεγχώνουν την Υπηρεσία της.

 Χωρίς να θεωρείται υπερβολικό, η κα. Γιαννοπούλου αναφέρει πως η ανάθεση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου στο πρόσωπό της ήταν για αυτή ένα «μάθημα ζωής». Το γραφείο της παραμένει ανοιχτό και δεν έλειψαν μάλιστα και οι στιγμές εκείνες που η ανθρώπινη πλευρά υπερίσχυσε της ιδιότητάς της ως αντιδημάρχου.

Μας περιέγραψε χαρακτηριστικά περιστατικά όπως την άμεση παραπομπή ατόμων που δεν είχαν πόρους να αγοράσουν τα φάρμακά τους στο κοινωνικό φαρμακείο αλλά και ιδιαίτερα περιστατικά όπου για παράδειγμα άτομο με κομμένα ποσοστά αναπηρίας βρέθηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία κρατώντας χειροβομβίδα και γυναίκα που δεν πήρε κάποια χρήματα που της αναλογούσαν ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένη και η κα. Γιαννοπούλου έπρεπε να την καλμάρει ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα της.

Το θέμα της μείωσης προσωπικού και της φύλαξης δομών όπως η παιδική χαρά στην Ακαδημία Πλάτωνος με όργανα ειδικά για παιδιά με αναπηρία, είναι κάτι που προβληματίζει την Αντιδήμαρχο. Ωστόσο προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» λειτουργούν απρόσκοπτα με 6000 άτομα να εξυπηρετούνται. Η καταγραφή των «μοναχικών ατόμων» είναι ένας στόχος που καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορεί να επιτευχθεί.

 Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Τηλεοπτικά σποτ για την ενημέρωση του κόσμου στο θέμα της προσβασιμότητας που προαναφέραμε, κρίνονται αναγκαία. Όπως επίσης και η τοποθέτηση καρτοτηλεφώνων, προσβάσιμων για τα ΑμεΑ σε χαμηλότερο ύψος, σε κομβικά σημεία … αρκεί να υπάρξουν τα κονδύλια ώστε όλα αυτά να πραγματοποιηθούν. Κάποια πράγματα που υποδεικνύουν την αναπηρία ως taboo πρέπει να τα αλλάξουμε από μόνοι μας, δηλώνει η κα. Γιαννοπούλου

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις παρόλα αυτά, που ένας Δήμος σαν αυτόν της Αθήνας δεν έχει καν την αρμοδιότητα να «μπαλώσει» με άσφαλτο μια λακκούβα σε κεντρικό δρόμο γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων … οπότε εκεί περιπλέκονται τα πράγματα !

 Στο κλείσιμο, κι αφού η κουβέντα μας ξαναπήγε στις δομές του Δήμου, η Αντιδήμαρχος μας διασαφήνισε την διαφορά των ΚΑΠΗ από τις «Λέσχες φιλίας» του Δήμου Αθηναίων. Στην ουσία μιλάμε για δομές δημιουργικής απασχόλησης ηλικιωμένων μόνο που τα ΚΑΠΗ λειτουργούν «αυτόνομα» με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο, σαν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) εν αντιθέσει με τις λέσχες που εποπτεύονται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.

…για το newsitamea.gr , Γιώργος Τσιματσίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea