Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140706_53b89c879e4cf

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ

Μια επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι επινόησε ένα τεστ που μπορεί να προβλέψει ποιοι έφηβοι έχουν τάση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το νέο τεστ βασίζεται σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων (γύρω στους 40), όπως η δομή του εγκεφάλου, η προσωπικότητας και σημαντικά γεγονότα της προσωπικής ζωής, παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για να προβλεφθεί η σχέση των εφήβων με το ποτό.

Η ακρίβεια του τεστ φθάνει το 70%, και δίνει τη δυνατότητα να προβλεφθεί ποιοι 14χρονοι έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν περιστασιακά κατάχρηση κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 16 ετών.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για το ζήτημα, χωρίς όμως να μπορούν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν οι παράγοντες που καθιστούν κάποιον
επιρρεπή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος. Αυτό ακριβώς, λοιπόν, έκανε η διεθνής επιστημονική ομάδα.

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ

Οι ειδικοί μελέτησαν μια ευρεία γκάμα παραγόντων μεταξύ των οποίων το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση στο αλκοόλ, οι νευρώσεις, διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μια τα γονίδια, ο όγκος του εγκεφάλου κτλ

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο, αλλά πολλά μικρά πράγματα που μας βοηθούν να προβλέψουμε ποιος είναι επιρρεπής στην κατανάλωση αλκοόλ», εξηγεί Ο Δρ Robert Whelan, του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.

Υπάρχουν όμως τρεις παράγοντες: η εγκεφαλική δραστηριότητα και δομή του εγκεφάλου, η προσωπικότητα και τάση αναζήτησης νέων εμπειριών αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ η ευσυνειδησία κάνει λιγότερο πιθανή την ευκαιριακή κατάχρηση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πτυχές της προσωπικής ζωής του εφήβου, όπως οι φίλοι», προσθέτει ο Whelan.

Το συγκεκριμένο τεστ έχει περιορισμένη αξία σε επίπεδο ατομικής εκτίμησης του κινδύνου, καθώς έχει περιορισμένη διαγνωστική ικανότητα σε ατομικό επίπεδο, μπορεί όμως να εντοπίσει μια ομάδα εφήβων υψηλού κινδύνου. Στην ομάδα αυτή θα πρέπει να δοθεί έπειτα ιδιαίτερη προσοχή.  «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός των ατόμων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ευκαιριακή κατάχρηση αλκοόλ αφού μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ επιφέρει νευροτοξικές επιδράσεις», λέει ο Whelan.

Ένα ακόμη ζήτημα που οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν είναι και το οικονομικό κόστος της εξέτασης, που είναι μέχρι στιγμής υψηλό. Μια απλοποιημένη μορφή του τεστ, που θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της προσωπικότητας, το οικογενειακό ιστορικό και άλλες συμπεριφορικές μεταβλητές, θα καθιστούσαν την διαγνωστική μέθοδο οικονομικά πιο προσιτή.

Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό ώστε να υπάρξουν πειστικές αποδείξεις για την ενημέρωση του πολιτικού κόσμου για τη δημόσια υγεία και να τεθούν οι βάσεις για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα θα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε άλλους τομείς, όπως η χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea