Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Νέα θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Outside world

Νέα θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας!

Nέα όπλα προστέθηκαν στην φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του οπτικού νεύρου και του νωτιαίου μυελού. 

Η εξέλιξη της οδηγεί σε αυξανόμενη μείωση τόσο της σωματικής λειτουργίας π.χ. δυσκολία στη βάδιση, όσο και της νοητικής (π.χ. προβλήματα σε πνευματικές εργασίες ή στη μνήμη) . Αυτό έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από τη νόσο, μια νόσο που ξεκινάει στην πρώιμη ενήλικη ζωή, πιο συχνά στην ηλικία μεταξύ των 20 και 40 ετών.

Στις τελευταίες ελπιδοφόρες επιστημονικές εξελίξεις συγκαταλέγεται η πρόσφατη ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας που έλαβε και στη χώρα μας η θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέραΠρόκειται για πρώτης γραμμής από του στόματος θεραπεία για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης, της πιο συχνής μορφής της νόσου.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, που έλαβε ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας, έως σήμερα, έχει ήδη κυκλοφορήσει στη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία, ενώ στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία κυκλοφορεί από το 2013.

Μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών αλλά και από τη χορήγησή του σε περισσότερους από 65.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, το νέο χάπι πρώτης γραμμής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις υποτροπές και τις εστίες του εγκεφάλου και καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και ανοχής.

Στη μελέτη DEFINE, το νέο χάπι πρώτης γραμμής χορηγήθηκε δύο φορές ημερησίως και μείωσε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που υποτροπίασαν κατά 49%, την συχνότητα υποτροπών κατά 53%, και τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας, κατά 38%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, μετά από δύο χρόνια. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες η θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα φέρνει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου, ενεργοποιώντας το μονοπάτι Nrf2, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση.

Θετικά είναι και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο συνέδριου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας για την αποτελεσματικότητα του φουμαρικού διμεθυλεστέρα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλή δραστηριότητα της νόσου. Με τις μελέτες DEFINE και CONFIRM, ενισχύεται το συμπέρασμα ότι το νέο χάπι πρώτης γραμμής μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών, ακόμη και σε ασθενείς με υψηλή δραστηριότητα υποτροπιάζουσας διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ως ασθενείς με υψηλή δραστηριότητα της νόσου ορίστηκαν όσοι εμφάνισαν δύο ή περισσότερες υποτροπές κατά το έτος πριν από την ένταξή τους στις κλινικές μελέτες και είχαν μία ή περισσότερες ενεργές εστίες κατά την έναρξη των μελετών.  Επιπλέον, νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και ανοχής της νέας θεραπείας πρώτης γραμμής που είχε προκύψει από τις κλινικές μελέτες.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Real.gr, της Αιμιλίας Σταθάκου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika