Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη για τη διγοξίνη προβληματίζει πολύ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας δημοσιεύθηκε μια μελέτη από την Αγγλία που τάραξε τα νερά…

Η μελέτη αφορά 4.000 αρρώστους με κολπική μαρμαρυγή που λάμβαναν ως θεραπεία το φάρμακο Digoxin, γνωστό σκεύασμα της δακτυλίτιδας. Ενα φάρμακο που ήταν σχεδόν το μοναδικό για καρδιοπάθειες μέχρι και τη δεκαετία του ‘60, κλασικό για τη θεραπεία των αρρώστων με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.

Μάλιστα για την ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής, γενιές γιατρών το χρησιμοποιούσαν ενδοφλεβίως για να την ανατάξουν. Αλίμονο στον φοιτητή που δεν γνώριζε τις θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις της δακτυλίτιδας. Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει στις εξετάσεις βασικά μαθήματα όπως π.χ. η Παθολογία, η Φαρμακολογία και η Καρδιολογία. Ηταν, με λίγα λόγια, το φάρμακο σχεδόν «διά πάσαν καρδιολογική νόσο».

Ομως τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται σύννεφα στον ορίζοντα όσον αφορά τη χρήση της δακτυλίτιδας. Νεότερα φάρμακα όπως οι β-αναστολείς, νεότερα αντιαρρυθμικά καθώς και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου άρχισαν να την ανταγωνίζονται και να την υποκαθιστούν. Εντούτοις παρέμενε το φάρμακο που χρησιμοποιείτο για την τιθάσευση του ρυθμού της καρδιάς στις περιπτώσεις χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής που εκδηλωνόταν με ταχυαρρυθμία.
Σήμερα λοιπόν οι αναγνώστες του «European Heart Journal» διαβάζουν ότι ύστερα από 5 χρόνια χρήσης της δακτυλίτιδας (Digoxin) σε ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή, παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητοι θάνατοι. Ενας στους 6 αρρώστους που έπαιρναν Digoxin πέθανε αδικαιολόγητα κατά τη διάρκεια των 5 ετών λήψης του φαρμάκου. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε 41% αύξηση των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, 35% αύξηση των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια και 61% αύξηση των θανάτων από αρρυθμίες, εκτός από τη χρόνια κολπική μαρμαρυγή που επίσης κατατάσσεται στο κεφάλαιο των αρρυθμιών. Αραγε τι συμβαίνει;
Ο ιατρικός κόσμος έμεινε κατάπληκτος από την τελευταία αυτή μελέτη της διγοξίνης. Οπως είναι φυσικό, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Είναι δυνατόν ένα φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως καρδιοτονωτικό και αντιαρρυθμικό να κατατάσσεται μεταξύ των θανατηφόρων χωρίς να έχει γίνει από κανέναν έως τώρα αντιληπτό;

Λίγο δύσκολο να το αποδεχτεί ο ιατρικός κόσμος. Είναι περισσότερο πιθανόν υπεύθυνες για τους θανάτους να είναι οι παρενέργειες της διγοξίνης, που είναι πολύ σοβαρές. Η διγοξίνη σε τοξικές δόσεις μπορεί να δημιουργήσει θανατηφόρες αρρυθμίες, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή και ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός που εκδηλώνεται με σοβαρές βραδυκαρδίες. Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν οι άρρωστοι που λαμβάνουν διγοξίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σωστή ιατρική παρακολούθηση να είναι τα θύματα της διγοξίνης.

Ομως, είναι ικανή μια πολυκεντρική μελέτη να ανατρέψει το status ενός τουλάχιστον αιώνα όσον αφορά τη δράση της διγοξίνης; Γι’ αυτό οι ειδικοί, στη φάση αυτή, συστήνουν στους αρρώστους που λαμβάνουν διγοξίνη να μην τη διακόψουν, εν αναμονή νέων μελετών. Εντούτοις συνιστούν μεγαλύτερη προσοχή και στενότερη ιατρική παρακολούθηση.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea