Newsitamea.gr
AMEA news

ΚΕΚΥΚΑμεΑ «Μπορείς να έρθεις στη θέση μου;»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

mpes kai esy sti thesimoy

ΚΕΚΥΚΑμεΑ «Μπορείς να έρθεις στη θέση μου;» 

Το Κε.Φ.Ι.Απ. Γ.Ν. Φλώρινας, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δ.Δ.Ε και με τη συνδρομή του Τμήματος Τροχαίας Φλώρινας, υλοποίησαν στη δράση «Μπορείς να έρθεις στη θέση μου;»,  στην Πλατεία Γ. Μόδη, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.00 μ.μ.

 

Η μέρα αυτή επιλέχθηκε καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η δράση αναφερόταν στην προσβασιμότητα με στόχο την ευαισθητοποίηση, ώστε οι πολίτες να σέβονται το νόμο και το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας  όλων στην πόλη μας.

 

Συμβολικά, παρατάχθηκαν 12 αναπηρικά καροτσάκια κατά μήκος του πεζόδρομου, πάνω σε ράμπες και πεζοδρόμια, μετά τις 10.30 π.μ. όταν και λήγει η ώρα φορτοεκφόρτωσης των προϊόντων των εμπορικών καταστημάτων και των καφετεριών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του πεζοδρόμου. Με αυτήν την κίνηση θέλαμε να δηλώσουμε ότι ο πεζόδρομος ανήκει στους πεζούς και στους εμποδιζόμενους ανθρώπους (ΑμεΑ, μητέρες με καροτσάκια, ηλικιωμένοι με μπαστούνι). Δυστυχώς, ο νόμος καταστρατηγείται μονίμως από οδηγούς, τόσο με τη διέλευση μέσα από τον πεζόδρομο, όσο και με παρκάρισμα πάνω σε ράμπες ή διαβάσεις.


 

Επίσης, μαθητές του αδελφοποιημένου με το ΚΕΚΥΚΑμεΑ,  1ου Δημοτικού Σχολείου, του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και με σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. του τμήματος Β. Βρεφοκόμων σε εφτά μικτές ομάδες διένεμαν φυλλάδια σε μορφή κλήσης στα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και σε πολίτες που έπιναν τον καφέ τους στην πλατεία.

 

Στο τέλος, η δράση ολοκληρώθηκε με μια δραστηριότητα βιωματικής προσέγγισης, ώστε να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση. Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου κάθισαν για λίγο σε αναπηρικό αμαξίδιο, ώστε να έρθουν στη θέση των παιδιών με κινητική αναπηρία.

 

Η δράση μας αυτή, ήταν ήπια. Κλείσαμε για πολύ λίγο τους δρόμους στο κέντρο, ώστε οι οδηγοί να νιώσουν, όπως νιώθουν όσοι εμποδίζονται. Δε θέλαμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τους εμπόρους ή τους οδηγούς και με κανέναν συνάνθρωπό μας. Ως μία αρκετά ακτιβιστική προσέγγιση, ο στόχος επιτεύχθηκε. Αρκετοί συμπολίτες μας ταρακουνήθηκαν βλέποντας την «κλήση». Θέλαμε να τονίσουμε την υποχρέωσή μας να σεβόμαστε ανθρώπους και νόμους.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας Δήμο Φλώρινας, Ορθοπαιδικό Οίκο Φλώρινας, την Τεχνική Εταιρία ΖΕΥΞΗ και ασφαλώς το Τμήμα Τροχαίας Φλώρινας και ιδιαιτέρως τους σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. Φλώρινας – Τμήμα Β. Βρεφοκόμων, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία Φλώρινας, το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Φλώρινας, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Φλώρινας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Φλώρινας που με τη συνδρομή τους η εκδήλωση μας αυτή στέφθηκε με επιτυχία.

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

———————————————————————————————————-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Μπορείς να έρθεις στη θέση μου;»
Πλατεία Γ. Μόδη, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014
9.00 π.μ.:  Συνάντηση οργανωτών – συνδιοργανωτών στην αρχή του πεζόδρομου
9.30 π.μ.:  Προσέλευση μαθητών
10.00 π.μ.:  Έναρξη δράσης
                     Παράταξη  αναπηρικών αμαξιδίων κατά μήκος του πεζοδρόμου, στις
   διαβάσεις  και στις ράμπες που βρίσκονται στην πλατεία
     Διανομή φυλλαδίων – κλήσεων από μεικτές ομάδες (μαθητές του
     Δημοτικού σχολείου, μαθητές ΑμεΑ, σπουδαστές ΙΕΚ) σε δρόμους που
     έχουν οριστεί
11.30 π.μ.:  Βιωματικά παιχνίδια
12.00 μ.μ.:  Λήξη δράσης
—————————————————————————————————
Ξένια Καϊμάρα
Ψυχολόγος Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ)
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
[youtube id=”3umoxdqCG00″ width=”620″ height=”360″]
[youtube id=”-V9wMWEK5Ew” width=”620″ height=”360″]
[youtube id=”kDAWL2DVyGc” width=”620″ height=”360″]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika