Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος χοληδόχου κύστης: πιο συνήθης σε γυναίκες!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

xolidoxos

Καρκίνος χοληδόχου κύστης: πιο συνήθης σε γυναίκες!

Πρόκειται για μια όχι και τόσο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς και συνδυάζεται συνήθως με χολολιθίαση. Είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Η μακροχρόνια παραμονή χολόλιθων στην χοληδόχο κύστη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου χοληδόχου κύστης και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η προφυλακτική χολοκυστεκτομή σε νεαρούς ασθενείς με ασυμπτωματική χολολιθίαση.

Σε περίπτωση που ο ασθενής χειρουργείται για χολολιθίαση και διενεργείται χολοκυστεκτομή και στην ιστολογική εξέταση αναδεικνύεται καρκίνος στην χοληδόχο κύστη, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε συμπληρωματική χειρουργική επέμβαση.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και είναι αυτά της χολολιθίασης ή της απόφραξης χοληφόρων από διήθηση του καρκίνου ή διόγκωση των λεμφαδένων στην πύλη του ήπατος. Είναι δυνατό να εμφανιστούν πόνος, ίκτερος, χολοκυστίτιδα, χολαγγειίτιδα. Η αναφορά για απώλεια βάρους κατά το τελευταίο διάστημα και κακουχία είναι σημαντική.

Εργαστηριακός έλεγχος

Οι αιματολογικές εξετάσεις θα είναι επηρεασμένες εφόσον υπάρχει χολοκυστίτιδα ή απόφραξη χοληφόρων, ενώ είναι δυνατό να είναι και φυσιολογικές εφόσον απουσιάζουν η φλεγμονή και η απόφραξη. Στην διάγνωση και προεγχειρητική σταδιοποίηση και προετοιμασία έχουν θέση η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η μαγνητική χολαγγειογραφία, η ERCP και η PTC.

Θεραπεία
Είναι δυνατή μόνο εφόσον η νόσος διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο. Συνίσταται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με ταυτόχρονη σφηνοειδή ηπατεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό του ηπατο12δακτυλικού συνδέσμου. Η επέμβαση απαιτεί χειρουργική ομάδα με εμπειρία σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις καθώς η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την ακριβή παρέμβαση η οποία ανάλογα με την περίπτωση κάθε ασθενούς σχεδιάζεται διαφορετικά.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea