Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Καπνιστές και παχύσαρκοι κινδυνεύουν από την ίδια ασθένεια!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

fat-_smoker_madamesousou

Καπνιστές και παχύσαρκοι κινδυνεύουν από την ίδια ασθένεια!

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ακόμα κι αν δεν καπνίζουν, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Ο κυριότερος υπαίτιος γι’ αυτό είναι η συσσώρευση των περιττών κιλών στην κοιλιά, λένε οι ερευνητές.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που εμπερικλείει την χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, αποκαλείται «νόσος των καπνιστών» επειδή κατά κανόνα εκδηλώνεται σε ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος. Όμως η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι και αν ακόμα ένας άνθρωπος δεν καπνίζει,έχει αυξημένο κίνδυνος να εκδηλώσει ΧΑΠ εάν είναι παχύσαρκος.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 113.279 άνδρες και γυναίκες. Όταν το 1995 άρχισε η μελέτη, οι εθελοντές είχαν ηλικία 50-70 ετών και κανένας δεν έπασχε από ΧΑΠ, καρκίνο ή καρδιοπάθεια. Μία δεκαετία αργότερα, 3.648 από αυτούς είχαν εκδηλώσει ΧΑΠ.

Όσοι είχαν την μεγαλύτερη περίμετρο μέσης (πάνω από 110 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 118 εκατοστά για τους άντρες) είχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να την έχουν παρουσιάσει. Και αυτό ίσχυε ακόμα και στους εθελοντές οι οποίοι ήταν μεν παχύσαρκοι, αλλά δεν κάπνιζαν, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκούντουλα Μπέρενς, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, στη Γερμανία.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος εκδηλώσεως ΧΑΠ ήταν κατά 29% χαμηλότερος στους εθελοντές με μικρή περίμετρο μέσης, οι οποίοι γυμνάζονταν πέντε μέρες την εβδομάδα.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «το περιττό σωματικό λίπος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και αλλού στο σώμα, αυξάνει την τοπική και γενικευμένη φλεγμονή, η οποία ενδεχομένως διεγείρει τους μηχανισμούς εμφάνισης της ΧΑΠ στους πνεύμονες», εξήγησε η δρ Μπέρενς. Όσον αφορά τη γυμναστική, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι καταπολεμά τη φλεγμονή και πιθανώς αυτή είναι η εξήγηση για την προστατευτική δράση της έναντι της ΧΑΠ.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: taneaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντεκαφεϊνέ: Πόσο ασφαλής είναι αλήθεια;

Efi Nika

Ξεσπά η μάνα του μικρού Τάσου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του: «Δε θέλω τα λεφτά τους, το παιδί μου θέλω πίσω» – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πράσινο τσάι: Προστατεύει καρδιά, μυαλό και σώμα – Τα οφέλη για την υγεία

Efi Nika