Newsitamea.gr
AMEA news ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Και οι κρατούμενοι με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Καμία κρατική μέριμνα δεν υπάρχει για την κατάλληλη μεταχείριση των κρατουμένων με αναπηρία στις φυλακές Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα άτομα…

με σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης να επαφίενται στην εθελοντική φροντίδα των συγκρατουμένων τους.


 Αυτό διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος ζητεί, επικαλούμενος το Σύνταγμα και τους διεθνείς κανόνες, να διαμορφωθούν για τους κρατούμενους με αναπηρία συνθήκες κράτησης και περίθαλψης συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας αναφορά που δέχθηκε, ο ΣτΠ κατέληξε στη διαπίστωση πως για τους κρατουμένους με αναπηρία δεν προβλέπεται ρητά υποχρέωση ειδικής μεταχείρισης και χωριστής κράτησης, όπως συμβαίνει για γυναίκες, ανηλίκους και υπόδικους. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται εξειδικευμένη κρατική μέριμνα για την υποστήριξή τους στην ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών διαβίωσής τους, εφόσον παρουσιάζουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Η κάλυψη των αναγκών τους εντός των καταστημάτων κράτησης παρέχεται μέσω της τακτικής παρακολούθησής τους στο ιατρείο του καταστήματος και το νοσοκομείο κρατουμένων, καθώς και της εθελοντικής παροχής βοήθειας από συγκρατουμένους τους.

“Χωρίς να αμφισβητούνται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ανθρώπινης αξιοπρέπειας η δημιουργία, στο πλαίσιο των λειτουργούντων σωφρονιστικών καταστημάτων, ειδικής δομής με εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών κρατουμένων με βαριά αναπηρία” τονίζει σε πόρισμά του προς τον Ειδικό Γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής ο ΣτΠ.

 Παράλληλα, ζητεί να εξεταστεί η παροχή δυνατότητας υφ’ όρον απόλυσης για όλες τις περιπτώσεις κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας έπειτα από ειδική πραγματογνωμοσύνη. Τέλος, προτείνει να διερευνηθεί και η δυνατότητα της κατ’ οίκον έκτισης ποινής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δικλίδες ασφαλείας.                                                                                                                                                 


avgi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα της Ελλάδας σε ηλικία 119 ετών – Ποια ήταν η Χανιώτισσα Ελένη Μπαρουλάκη

Efi Nika

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα

Efi Nika