Newsitamea.gr
AMEA news

Η περιπέτεια του νεφροπαθή Νίκου Κατόπη, που είχε ζητήσει να κάνει αιμοκάθαρση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

14 (2)

Η περιπέτεια του νεφροπαθή Νίκου Κατόπη, που είχε ζητήσει να κάνει αιμοκάθαρση 

Η αιμοκάθαρση αποτελεί πολυτέλεια για την Άρτα .Είναι πολλοί οι νεφροπαθείς, που έρχονται με άδεια και δεν προλαβαίνουν να κάνουν αιμοκάθαρση.

Η περιπέτεια του νεφροπαθή Νίκου Κατόπη, που είχε ζητήσει να κάνει αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Άρτας κατά το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου, ως το τέλος Οκτωβρίου και η αδυναμία της μονάδας τεχνητού νεφρού, να τον καλύψει ειδικά τις τρεις εβδομάδες του Αυγούστου έφερε στην επικαιρότητα ένα τεράστιο θέμα, που αφορά στην εξυπηρέτηση των νεφροπαθών που βρίσκονται στην περιοχή, κατά τους θερινούς μήνες.

Ο αρτινός Νίκος Κατόπης έκανε αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, αλλά τους μήνες που προαναφέρουμε, επειδή βρίσκεται στο χωριό του Μελάτες Άρτας, ζήτησε να κάνει αιμοκάθαρση στην Άρτα, αίτημα το οποίο έγινε κατ’ αρχήν δεκτό, σε μια χρονική στιγμή, που οι ανάλογες αιτήσεις ήταν λίγες και όπως είναι λογικό το Νοσοκομείου μπορούσε να ανταποκριθεί.

Στο διάστημα απ’ τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, μεσολάβησαν αιτήσεις με το ίδιο αίτημα, οπότε η μονάδα τεχνητού νεφρού, έπρεπε να κάνει τον σχεδιασμό της, για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφτούν οι περισσότερες ανάγκες.

Για τον σκοπό αυτό, έγινε παρέμβαση και απ’ την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. Ο πρόεδρος Γιώργος Καστρινάκης, επικοινώνησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας Νίκο Κατσακιώρη και συνεννοήθηκαν, για να καλυφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πάσχοντες και να μην αναγκαστούν κατά την διάρκεια των διακοπών τους, να μετακινούνται σε άλλες πόλεις ή εν πάσει περιπτώσει να μην σταθεί η αδυναμία αιμοκάθαρσης αιτία, να μην κάνουν τις διακοπές τους.

Η κάλυψη των αδειούχων νεφροπαθών, γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα. Για το μήνα Αύγουστο οι αιτούντες αιμοκάθαρση, λένε απ’ τη μονάδα τεχνητού νεφρού, είναι πάρα πολλοί και για να καλυφτούν, ο διευθυντής της μονάδας κ. Κατοπόδης, αποφάσισε να μην κάνει αιμοκάθαρση για τις τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, ο κ. Νίκος Κατόπης, για το γεγονός ότι είναι ο μόνος που ζητάει την κάλυψη απ’ την μονάδα για πολλούς μήνες και όχι για ένα δεκαπενθήμερο, όπως συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων.

Το περίεργο, με τους υπεύθυνους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, είναι πως μόλις το περασμένο Σάββατο ειδοποίησαν τον ασθενή, πως για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, δεν μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση. Το λογικό ερώτημα ήταν και που να κάνει την απαιτούμενη αιμοκάθαρση. Απάντηση δεν δόθηκε κι εκεί άρχισε ο… Γολγοθάς του ασθενή!

Σε πρώτη φάση ενημερώθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, ο οποίος ζήτησε απ’ τον διευθυντή της μονάδας κ. Κατοπόδη, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καλυφτεί ο νεφροπαθής. Ο διευθυντής της μονάδας ήταν κάθετος πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Όμως για τον πάσχοντα είναι πολύ δύσκολο να μετακινείται, μιας και η μετακίνηση, εκτός του κόστους σημαίνει και ιδιαίτερη ταλαιπωρία του ασθενή και πολλούς άλλους κινδύνους. Ο διευθυντής της μονάδας, ήταν πεισματικά αντίθετος, για να αναγκαστεί ο νεφροπαθής να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα Άρτας και να ζητήσει την παρέμβασή του.

Ο Εισαγγελέας Άρτας, επικοινώνησε με τον διευθυντή της μονάδας και εξ όσων πληροφορηθήκαμε, επείσθη απ’ την ενημέρωση και τα στοιχεία που παρέθεσε και μοιραία έπρεπε να αναζητηθεί η λύση άλλους νοσοκομείου, για τον νεφροπαθή Ν. Κατόπη.

Όλα δείχνουν ότι η περιπέτεια του νεφροπαθή τελειώνει, μιας και μετά την συνεννόηση που είχε ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας, με τον διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα, τις τρεις εβδομάδες του Αυγούστους, θα εξυπηρετείται εκεί. Παράλληλα έγινε προσπάθεια, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα έξοδα μετακίνησής του.

Βεβαίως λύθηκε κατά ένα μέρος το πρόβλημα του συγκεκριμένου νεφροπαθή… Αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύθηκαν τα προβλήματα των νεφροπαθών στην περιοχή και πως δεν επιβάλλεται να αναζητηθούν λύσεις…
Τεράστιο το πρόβλημα των νεφροπαθών…

Πολλοί οι ασθενείς, μικρές οι δυνατότητες της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Άρτας και οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες. «Η μονάδα καλύπτει την Άρτα, την Πρέβεζα, την Λευκάδα και ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας», λέει στην «Γ» ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Νίκος Κατσακιώρης, για να συμπληρώσει πως οι δυνατότητες της μονάδας είναι συγκεκριμένες και δεν υπάρχει τρόπος, να τις υπερβεί κανένας, όποια ανθρώπινη προσπάθεια κι αν γίνει.

Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που στους παραπάνω νομούς, φτάνουν νεφροπαθείς απ΄ την Αθήνα ή από άλλες πόλεις της πατρίδας, το πρόβλημα φαντάζει δυσεπίλυτο, αν και απ’ την πλευρά της μονάδας γίνεται προσπάθεια, τις περισσότερες ημέρες να αυξάνονται οι βάρδιες των πασχόντων που κάνουν αιμοκάθαρση, αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται και οι εντάσεις είναι στην καθημερινότητα.

Απ’ την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η συγκεκριμένη μονάδα, να λειτουργήσει με τρόπο, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, στόχος όμως, που υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει ακατατόρθωτος, μιας και εκτιμάται πως στην σημερινή οικονομική συγκυρία, δεν μπορούν να γίνουν τα απαιτούμενα.

Απ’ την πλευρά τους, οι νεφροπαθείς που όπως και να το κάνουμε, έχουν διαμορφώσει άποψη για την λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού, διαπιστώνουν πως απ’ την πλευρά και του ιατρικού, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν γίνεται η προσπάθεια, που απαιτεί η σοβαρότητα της ασθένειας και η ταλαιπωρία των ασθενών, τις περισσότερες φορές απερίγραπτη.

Για την περίπτωσή του, ο νεφροπαθής Ν. Κατόπης θεωρεί πως αν υπήρχε καλή διάθεση, απ’ την πλευρά των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, το πρόβλημά του θα είχε λυθεί, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί λένε, πως δεν μπορούν να κάνουν πράγματα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο για τον ασθενή.

Άλλωστε αυτό προεβλήθη ως επιχείρημα και στην επικοινωνία που είχε ο εισαγγελέας Άρτας με τον διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού.

Βεβαίως η προσπάθεια, που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να αποκτήσει συλλογικά χαρακτηριστικά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, να συνεισφέρουν στην αναζήτηση λύσεων, έστω και υπό την οικονομική συγκυρία που επικρατεί σήμερα, γιατί η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό και η περίπτωση των νεφροπαθών, ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Το θετικό της αναζήτησης που κάναμε σε σχέση με το πρόβλημα του νεφροπαθή Ν. Κατόπη, είναι πως ο διοικητής είναι αποφασισμένος να αναζητήσει λύσεις και έλαβε υπ’ όψιν του και την εκτίμηση των ασθενών, όπως άλλωστε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, που φέρνει το θετικό αποτέλεσμα.
Ίσως μπορούμε να περιμένουμε κάτι το καλύτερο.

www.gnomiartas.gr

www.ipiros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika