Newsitamea.gr
AMEA news

Επιμόρφωση των δημοσιογράφων σε θέματα αναπηρίας κρίνεται απαραίτητη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

123

Επιμόρφωση των δημοσιογράφων σε θέματα αναπηρίας κρίνεται απαραίτητη

Τη δημιουργία “summer school” για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων σε θέματα που αφορούν την κάλυψη θεμάτων που αφορούν ΑμεΑ καθώς και την έναρξη διαβούλευσης (μέσω του minpress.gr) μεταξύ ΑμεΑ και φορέων που μπορούν να συμβάλλoυν στην βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής τους, ανακοίνωσε ο Γ.Γ.Μ.Μ.Ε. Ι. Παναγιωτόπουλος.

Οι «εξαγγελίες» των μελλοντικών αυτών σχεδίων, έγιναν από τον κο. Γενικό αμέσως μετά την συνέντευξη που παραχώρησε στο newsitamea.gr. Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί και θα διαπιστώσετε πως «βγάλαμε λαβράκι» !!!

Newsitamea.gr : – Κινητοποιήσεις , πορείες και γενικότερα δράσεις των ΑμεΑ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δυστυχώς καλύπτονται επιφανειακά από τα Μ.Μ.Ε.. Κρίνεται πως η προβολή αιτημάτων των ΑμεΑ σε ένα 5λεπτο ρεπορτάζ αρκεί; Υπάρχει κάποιο ψίγμα κοινωνικού ρατσισμού και δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος στα Μ.Μ.Ε. για τέτοια θέματα ;

Ι. Παναγιωτόπουλος : Βασική αφορμή για το ξεκίνημα του συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ. Συνεργάτες δημοσιογράφοι μου ανέφεραν πως η κρίση έκλεισε τα ΑμεΑ στο σπίτι τους και αυτό με κινητοποίησε.

Ο κος Παναγιωτόπουλος συνεχίζοντας ανέφερε πως για εκείνον είναι σημαντικό το να γίνονται πράγματα τα οποία διευρύνουν ορίζοντες. «Τα media πρέπει να είναι εδώ ευαισθητοποιημένα», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει τα αντανακλαστικά των δημοσιογράφων να ενεργοποιηθούν και να κερδίσουμε όλοι μαζί τον χαμένο χρόνο ώστε να γίνουν δράσεις.

Η καταπολέμιση των αποκλεισμών που η κρίση επανέφερε ενώ είχαν ξεπεραστεί είναι ένας ακόμα στόχος για τον κο. Παναγιωτόπουλο. «Πρέπει οι δρόμοι να είναι «καθαροί» για να περάσουν όσοι ήταν αποκλεισμένοι. Πρέπει να αποδείξουμε πως οι υποδομές για αυτό είναι ενεργές και οι άνθρωποι παρόντες !», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ανοίγει ο διάλογος με τα Μ.Μ.Ε. για να μπορούν να ανοίξουν οι αυτοί οι δρόμοι.

Newsitamea.gr : Γιατί οι δημοσιογράφοι μπερδεύουν όρους όταν γίνεται λόγος σε θέματα που αφορούν ΑμεΑ (π.χ. Επίδομα αναπηρίας – αναπηρική σύνταξη); Πως αντιμετωπίζεται αυτή η αστοχία των μέσων;

Ι. Παναγιωτόπουλος : Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν την δεοντολογία που αναφέρεται έντυπα και ηλεκτρονικά σε εκδοσή μας που υπάρχει και στο minpress.gr .

Σε ερώτησή μας για το αν πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση στους δημοσιογράφους ο κος Γενικός ανέφερε πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν αυτό το ζήτημα και να είναι ασφαλείς και πραγματικοί. «Πρέπει να υπάρχει ομάδα δημοσιογράφων με εξειδίκευση σε τέτοια θέματα», τόνισε και προκλήθηκε από το newsitamea.gr για την πραγματοποίηση σεμιναρίου εξειδίκευσης σε συναδέλφους δημοσιογράφους αλλά και άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της επικοινωνίας.

«Εμείς σαν Γραμματεία κάναμε κινήσεις προσεγγίσης των επαρχειακών Μ.Μ.Ε., επίσης επισκευθήκαμε χώρους και ιδρύματα, κάναμε μια «ποδηλατάδα» στο Ίλιον και θα γίνει στην Θεσσαλονίκη μια αντίστοιχη ημερίδα. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη !» , ήταν τα λόγια του κου. Παναγιωτόπουλου σχετικά με κινήσεις που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία σχετικά με την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα ΑμεΑ.

Κλείνοντας την συνέντευξή μας, ρωτήσαμε τον κο. Παναγιωτόπουλο σχετικά με το αν θα έπρεπε να επαναλειτουργήσει το ΠΡΙΣΜΑ+ και η απάντηση που λάβαμε ήταν κατηγορηματική καθώς … «η κατάργηση του ψηφιακού καναλιού ήταν ένα κατέβασμα στον πολιτισμό μας και πρέπει να υπάρξει συζήτηση , να υπάρξει πρόκληση για να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Απ΄την πλευρά μου θα είμαι συμπαραστάτης για ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα».

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις 13-3-2014 από τον Γ.Γ. Μ.Μ.Ε. Ι. Παναγιωτόπουλο στον δημοσιογράφο Γιώργο Τσιματσίδη, για λογαριασμό του newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika