Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΟΠΥΥ ΡΟΔΟΠΗΣ: Μία μονάδα υγείας χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΕΟΠΥΥ ΡΟΔΟΠΗΣ: Μία μονάδα υγείας χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο

Λειτουργεί μόλις με το 30% των δυνατοτήτων του, την ίδια στιγμή που 

ασφαλισμένοι στο νέο οργανισμό είναι σχεδόν το σύνολο του νομού Ροδόπης

Ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Ροδόπης Γιάννης Μωρρές
Μόλις με το 30% των δυνατοτήτων του λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο της νομαρχιακής μονάδας του ΕΟΠΠΥ στη Ροδόπη-πρώην υποκατάστημα ΙΚΑ, την ίδια στιγμή που ασφαλισμένοι στο νέο οργανισμό είναι σχεδόν το σύνολο του νομού. Το πρόβλημα αυτό έθιξε ως μείζον για την τοπική μονάδα υγείας ο διευθυντής Γιάννης Μωρρές δεχόμενος στο γραφείο του χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου με επικεφαλής τον βουλευτή Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, το μικροβιολογικό εργαστήριο του τέως ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ υπολειτουργεί, αφού λειτουργεί μόνο με το 30% των δυνατοτήτων του. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία προμήθειας αντιδραστηρίων, αλλά και ειδικών τμημάτων συσκευών, προκειμένου να λειτουργήσουν οι αναλυτές που διαθέτει το εργαστήριο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η νομαρχιακή μονάδα του ΕΟΠΠΥ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για το πρόβλημα με τις μικροβιολογικές εξετάσεις των ασφαλισμένων.
ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΪΟ
Την περίοδο αλλαγής από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ έτυχε να λήξουν και οι συμβάσεις που είχε το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων με εταιρείες προμηθευτών. Ήδη από τον περασμένοι Μάιο έγιναν κάποιοι διαγωνισμοί από το ΙΚΑ και για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια και αγορά αντιδραστηρίων απαραίτητων για τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τους αναλυτές που διαθέτει το μικροβιολογικό εργαστήριο στην Κομοτηνή, όπως και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Οι διαγωνισμοί όμως αυτοί, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μωρρές, «δεν έχουν προχωρήσει και φυσικά δεν έχουν τελεσφορήσει. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του εργαστηρίου».
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Παράλληλα ο διευθυντής της μονάδας ΕΟΠΥΥ στη Ροδόπη καταγγείλει και ορισμένες πρακτικές εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών που παρασκευάζουν και εμπορεύονται αυτά τα αντιδραστήρια. Ανέφερε σχετικά πως «στην Κομοτηνή έχουμε ένα μηχάνημα συγκεκριμένο για το οποίο μας ειδοποίησαν οι εταιρείες ότι δεν φτιάχνεται πλέον. Επομένως δεν θα υπάρξουν ούτε αντιδραστήρια γι’ αυτό το μηχάνημα, ούτε υλικά αναλώσιμα που είναι απαραίτητα. Άρα στην ουσία μας είπαν οι εταιρείες «εμείς θα αλλάξουμε αυτά τα μηχανήματα και θα βγουν καινούργια αντιδραστήρια και πρέπει να εσείς να ακολουθήσετε τη δική μας σκέψη, να πάρετε καινούργια μηχανήματα και στη συνέχεια καινούργια αντιδραστήρια από εμάς». 
Ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες το ΙΚΑ έκανε τους διαγωνισμούς οι οποίοι δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμα. Αναγνωρίζω ότι οι διαγωνισμοί του δημοσίου έχουν μία μακροχρόνια διαδικασία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε όλοι να βοηθήσουν ώστε αυτοί οι διαγωνισμοί να προχωρήσουν για να βρεθεί τρόπος να δοθούν χρήματα στις εταιρείες και να παρθούν τα αντιδραστήρια για να αρχίσουμε να λειτουργούμε το μικροβιολογικό εργαστήριο». 
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ
Την ίδια στιγμή ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πρακτικά είναι όλος ο νομός Ροδόπης. Το γεγονός ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί έχει σαν αποτέλεσμα ένα πολύ μικρό ποσοστό να εξυπηρετείται από την τοπική μονάδα υγείας και οι περισσότεροι ασφαλισμένοι να διοχετεύονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες μικροβιολόγους, Στους ιδιώτες όμως ο ασφαλισμένος με βάση το Νόμο πληρώνει μία συμμετοχή 15%, μία δαπάνη που για ένα απλό πακέτο διαγωνιστικών εξετάσεων δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά αυτό είναι σχετικό για ασφαλισμένους με χαμηλά εισοδήματα, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και άνεργοι που καθημερινά πληθαίνουν στην περιοχή μας. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μωρρές, «ανεξάρτητα από την ύπαρξη των συμβεβλημένων εργαστηρίων τα κρατικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ πρέπει να λειτουργούν πλήρως και αυτό είναι ένα πρόβλημα του οποίου η λύση πρέπει να δρομολογηθεί». Μάλιστα ο κ. Μωρρές ζήτησε από τον βουλευτή να προωθήσει το θέμα αρμοδίως στη Βουλή προκειμένου να βρεθεί γρήγορα λύση. Η μονάδα του ΕΟΠΥΥ στη Ροδόπη αντιμετωπίζει και ένα ακόμα πρόβλημα. 
Οι ιδιώτες γιατροί που έκαναν σύμβαση με το νέο οργανισμό είναι πολύ λίγοι, μόλις 5. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, αφού άκουσε όσα προβλήματα και αιτήματα του εξέθεσε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, συναντήθηκε με την διευθύντρια του περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τέλος με τον σύλλογο εργαζομένων Σ.Ε. ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Δήμητρα Συμεωνίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες…»: Ξεσπά η οικογένεια της γνωστής κομμώτριας που πέθανε μετά την λιποαναρρόφηση – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν όλα στα φανάρια κυκλοφορίας: Αυτό είναι το νέο 4ο χρώμα-Ποια η λειτουργία του και πώς κερδίζουμε λεφτά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Τραγωδία – Ξεκληρίστηκε οικογένεια: Κάθισαν να φάνε μεσημεριανό όμως αντί για αλάτι έριξαν στο φαγητό… λίπασμα

newsitamea