Newsitamea.gr
AMEA news

Δημήτρη Κρεμαστινού για τα ʼΑτομα με Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δημήτρη Κρεμαστινού

 

Οι θέσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού για τα ʼΑτομα με Αναπηρία

Στην έναρξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Eθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην Αθήνα, κλήθηκαν και χαιρέτησαν με ομιλίες του εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση επεφύλαξαν οι σύνεδροι στον εκπρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Γνωριζόμαστε από πολύ παλιά όταν ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, μου ανετέθη να χειριστώ τα προβλήματά σας. Θα θυμόσαστε ότι το πρώτο πράγμα που έπραξα ήταν να ορίσω ως Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας έναν από εσάς:

Τον τότε Πρόεδρό σας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Θα θυμόσαστε επίσης ότι όλες οι εισηγήσεις σας έγιναν νόμοι του κράτους. Και το σπουδαιότερο που πέτυχα ήταν η πρόνοια να χρηματοδοτείται από την Ευρώπη μαζί με την υγεία, εξαιρώντας ουσιαστικά τη χώρα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που προέβλεπε ότι η πρόνοια βαρύνει τα κράτη-μέλη και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι αποκτήσατε τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ που χτίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σήμερα λοιπόν σας λέω ότι την προηγούμενη βδομάδα που ήμουν στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να τους θέσω την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος, αφού η Ευρώπη έχει σήμερα 25 εκ. ανέργους, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (11 εκ.) είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. Γιατί και η Ευρώπη έχει άτομα με ειδικές ανάγκες όπως εσείς που τους περικόπτονται επιδόματα.

Όσον αφορά τώρα τα επιδόματα, και μετά την επίσκεψη του Προεδρείου σας στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, με υπολογισμένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος σε 120 εκ. ευρώ, που προβλέπει μέτρα προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Όπως προσωπικά πέτυχα το 1994 να υιοθετήσει η Ευρώπη σαν δικά της τα προνοιακά μας προβλήματα για τις υποδομές, έτσι και σήμερα σας λέω ότι θα αλλάξει η τύχη των ΑμεΑ εφόσον συγκροτηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος, το οποίο κι εσείς μέσω των οργανώσεών σας πρέπει να ζητάτε. Να μην σας παραπλανούν και να μην σας εκμεταλλεύονται διάφοροι. Η χώρα μας από μόνη της δεν μπορεί. Είναι σαν να προσπαθείτε να αρμέξετε μια αγελάδα που δεν έχει γάλα.

Η αλήθεια είναι αυτή και σας μιλάει ένας άνθρωπος που δεν βλέπει την πολιτική ως επάγγελμα. Το 2000 για πρώτη φορά με έστειλε ο κόσμος στη Βουλή και έφυγα όταν ψηφίστηκε το ασυμβίβαστο, που ευνοούσε τον επαγγελματία πολιτικό. Η δεύτερη φορά που ως βουλευτής μπήκα στη Βουλή ήταν το 2009 και αυτό το λέω για να σας πείσω ότι δεν κάνω καριέρα επαγγελματία πολιτικού.

Πιστεύω ότι ο πολιτικός πρώτα πρέπει να έχει προσφέρει και να έχει αναδειχθεί μέσα σε έναν επαγγελματικό χώρο και για πολύ μικρό, περιορισμένο διάστημα να προσφέρει από τη Βουλή στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, θεωρώ τιμή μου σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου, και να σας διαβεβαιώσω – χωρίς καμία υπερβολή – ότι με βάση την προϊστορία και τη σχέση μας, θα εξακολουθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να στηρίζουμε εσάς και να προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματά σας.»
Η ομιλία του κ. Κρεμαστινού καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους.

 

rodiaki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika