Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί έχουμε την αίσθηση της οξύτητας και του καψίματος στο στήθος, μετά από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Γιατί έχουμε την αίσθηση της οξύτητας και του καψίματος στο στήθος, μετά από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων;

Γιατί έχουμε την αίσθηση της οξύτητας και του καψίματος στο στήθος, μετά από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων;

 

Όταν το φαγητό στο στομάχι κινείται με λάθος κατεύθυνση (προς τον οισοφάγο αντί του λεπτού εντέρου), δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος που ευρέως ονομάζεται οξύτητα. Στην ιατρική ορολογία, αυτή η αντίστροφη κίνηση της τροφής ονομάζεται αντιρροή.

Η κατάσταση της παλινδρόμησης κυρίως βιώνεται από άτομα των οποίων το στομάχι δεν αδειάζει έγκαιρα. Οι τροφές παραμένουν στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν προσληφθεί κι άλλη τροφή, τότε η πίεση των συσσωρευμένων τροφών, ανοίγει τη βαλβίδα ανάποδα, προς τον οισοφάγο.

Η τροφή που έχει χωνευτεί μερικώς, περιέχει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο προκαλεί ερεθισμό στη μεμβράνη του οισοφάγου.
Ένας ακόμη λόγος για την αντίστροφη κίνηση της τροφής στο στομάχι, είναι η γαστρίτιδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εσωτερικό στρώμα του στομάχου πρήζεται. Οι πολύ πικάντικές τροφές, τα είδη διατροφής που προκαλούν αλλεργία ή οι παρενέργειες της ασπιρίνης, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο εσωτερικό του στομάχου. Οι πρησμένοι μύες δεν είναι σε θέση να «περάσουν» το φαγητό προς το λεπτό έντερο κι έτσι η τροφή κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσω της παλινδρόμησης.

Το αποτέλεσμα; Και πάλι οξύτητα, δηλαδή αυτό το αίσθημα καψίματος στο στήθος. Και στη συνέχεια μια εξόρμηση στο φαρμακείο για αντιόξινα δισκία!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika