Newsitamea.gr
AMEA news

Αναπηρικό αμαξίδιο..Κατασκευή με κοινωνική ευαισθησία από συνταξιούχο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1389

Αναπηρικό αμαξίδιο..Κατασκευή με κοινωνική ευαισθησία από συνταξιούχο 

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΙΓΚΟ

Βολιώτης ευρεσιτέχνης, αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις αυτή την περίοδο για να διευκολύνει τη ζωή ατόμων με κινητικά προβλήματα, κατασκευάζοντας αναπηρικό αυτοκινητάκι, που μπορεί να κινείται άνετα στους δρόμους της πόλης, προστατεύοντας τους επιβαίνοντες από τις καιρικές συνθήκες, προσφέροντας  παράλληλα μια άνετη διαδρομή, καθώς μέσα διαθέτει ραδιόφωνο και ρολόι.

Ο κατασκευαστής της πρωτοποριακής πατέντας είναι ο 62χρόνος συνταξιούχος Κωνσταντίνος Λίγκος, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι σήμερα το αναπηρικό αμαξίδιο – αυτοκινητάκι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμο ώστε να μπορεί να παραδοθεί στην 25χρόνη κοπέλα από τη Λάρισα, η οποία αντιμετωπίζει εκ γενετής κινητικά προβλήματα.

Μέχρι σήμερα η κατασκευή του, όπως αναφέρει, του έχει κοστίσει ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό, ωστόσο με τη βοήθεια των επαγγελματιών του Βόλου κ. Γ. Τσάπη, κ. Χατζηλίγου και κ. Τάσιου εξασφάλισε δωρεάν υλικά που τα χρησιμοποίησε για την κατασκευή του.

Πως πήρε την απόφαση

Ο  62χρονος κ. Λίγκος αποφάσισε αρχικά να κάνει μια προσπάθεια για την κατασκευή του βελτιωμένου αμαξιδίου, όταν ένα πρωί προχωρώντας στην πόλη του Βόλου αντίκρισε μια γυναίκα πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, η οποία είχε βραχεί από τη δυνατή βροχή και προσπαθούσε με δυσκολία να μετακινηθεί πάνω στο πεζοδρόμιο.

Περιγράφοντας το παραπάνω σκηνικό ο κ. Λίγκος τονίζει: «Γενικότερα είμαι ανήσυχο πνεύμα και δεν σταματάω να ασχολούμαι με κάτι. Πάντα θα παιδεύομαι να φτιάξω κάτι.  Με αυτήν τη διάθεση όταν αντίκρισα μια κοπέλα που βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση με “έπιασε” η ψυχή μου και στεναχωρήθηκα. Τότε προσπαθούσα να σκεφτώ τρόπο για να βοηθήσω άτομα με κινητικά προβλήματα και έτσι σκέφθηκα πως το ιδανικό για τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα ήταν να μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά με το αμαξίδιό τους, αλλά συγχρόνως να είναι προστατευμένα με κάποιο τρόπο», επισημαίνει, προσθέτοντας στη συνέχεια: «τότε είπα μέσα μου, αφού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ας προσπαθήσω να το κατασκευάσω εγώ και έτσι ξεκίνησα».

«Παιδεύτηκα μέχρι να βρω ένα αναπηρικό αμαξίδιο»

 Μπορεί η ιδέα της κατασκευής να ήρθε εύκολα για τον κ. Λίγκο, ωστόσο η αναζήτηση  -σε αρχική φάση τουλάχιστον- αναπηρικού αμαξιδίου ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Για να μπορέσει ο 62χρόνος συνταξιούχος – ευρεσιτέχνης να βρει ένα παλιό αναπηρικό αμαξίδιο απευθύνθηκε στο Σύλλογο Παραπληγικών Λάρισας, καθώς δεν μπόρεσε να βρει κανέναν ενδιαφερόμενο από το Βόλο.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Παιδεύτηκα λίγο μέχρι να βρω μια αναπηρική καρέκλα και πάνω σε αυτή να υλοποιήσω την ιδέα μου.  Τελικά μέσω του Συλλόγου Παραπληγικών Λάρισας βρήκα μια 25χρόνη κοπέλα, η οποία  είχε δεύτερη αναπηρική καρέκλα και μου επέτρεψε να δουλέψω πάνω σε αυτή, καθώς   δεν  την χρησιμοποιούσε».

Οπως αναφέρει στη συνέχεια, όταν συνάντησε από κοντά την 25χρόνη κοπέλα την παρακάλεσε να του παραχωρήσει την αναπηρική της καρέκλα, με την υπόσχεση να την επιστρέψει βελτιωμένη.

Μάλιστα δεν της είπε ακριβώς τι έχει στο μυαλό του -απλώς  της δήλωσε: «Σε ένα μήνα θα έχω ετοιμάσει κάτι για σένα».

«Μόνο στο Ντουμπάι υπάρχει κάτι αντίστοιχο»

Συγκεκριμένα το αναπηρικό αμαξίδιο – αυτοκινητάκι θα κινείται με την μπαταρία που ήδη διαθέτει, ωστόσο, γύρω από την καρέκλα έχει κατασκευαστεί προστατευτικό από πολυεστέρα, το οποίο προστατεύει όποιον χρησιμοποιεί την αναπηρική καρέκλα από καιρικές συνθήκες (βροχή, κρύο κ.α.).

Συγκεκριμένα το βελτιωμένο αναπηρικό αμαξίδιο έχει επένδυση από βελούδο, έχει ραδιόφωνο, καθρέφτες, φανάρια, φλας, αλάρμ, μπαγκαζιέρα και πιάνει τα 30 χλμ/ώρα. Μάλιστα τα αναπηρικό αμαξίδιο – αυτοκινητάκι έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης σαν κανονικό αυτοκινητάκι.

Ο κ. Λίγκος, όπως τονίζει, δεν έχει σκοπό να κάνει παραγωγή της κατασκευής του, ωστόσο, διευκρινίζει, ότι όταν του ζητηθεί από άτομο με κινητικά προβλήματα να κατασκευάσει κάτι αντίστοιχο, θα το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά. «Αυτό που θέλω να πω μέσα από αυτήν την κατασκευή είναι ότι θα πρέπει να βοηθάμε τα άτομα που μας έχουν ανάγκη. Σκοπός μου είναι να δώσω χαρά αρχικά στην 25χρονη κοπέλα και στη συνέχεια όπου αλλού μπορώ να προσφέρω».

Τέλος, ο κ. Λίγκος αναφέρει ότι χρειάστηκε να εργαστεί ασταμάτητα για έναν ολόκληρο μήνα, διευκρινίζοντας ότι δεν σταμάτησε ούτε στην περίοδο των εορτών. Οπως αναφέρει στη συνέχεια, ανακάλυψε, μέσα από προσωπική  έρευνα και συνομιλίες του με επαγγελματίες του χώρου, ότι κάτι αντίστοιχο υπάρχει μόνο στο Ντουμπάι!

Σήμερα το αναπηρικό αυτοκινητάκι χρειάζεται ακόμη μερικές πινελιές ώστε να παραδοθεί απολύτως έτοιμο για χρήση στην 25χρόνη κοπέλα από τη Λάρισα.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

taxydromos.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika