Newsitamea.gr
AMEA news

«Αγία Νάπα – Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις”

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Αγία Νάπα – Ρέθυμνο : Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις"

Ανάπτυξη των υποδομών για προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία στην Αγία Νάπα – Ρέθυμνο

Στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του «Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας, Ελλάδα-Κύπρος, 2007-2013, άξονας 2», εγκρίθηκε πρόσφατα η πρόταση με τίτλο «Αγία Νάπα – Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις”, την οποία υπέβαλαν από κοινού ο Δήμος Αγίας Νάπας, Επικεφαλής Εταίρος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και ο Δήμος Ρεθύμνου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «το έργο θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου, πενήντα χιλιάδων ευρώ (€1.050.000), από τα οποία οι 840 χιλιάδες προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ (80%) και οι 210 χιλιάδες (20%) από εθνικούς πόρους».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, «το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη των υποδομών και γενικότερα των συνθηκών προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε χώρους και υπηρεσίες. Χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η δεύτερη στην καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτών/επισκεπτών με αναπηρία με τις αρχές και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών (ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων, εμπόρων κλπ) σε θέματα σχετικά με την αναπηρία».

Η πρωτοβουλία αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση «έρχεται σε μια καίρια στιγμή, αφού στην Ευρώπη έχει υιοθετηθεί πλήρως η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, ενώ στην Κύπρο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2011. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 10% του πληθυσμού, αλλά τα θέματα προσβασιμότητας αφορούν και όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, δηλαδή το 50% του πληθυσμού (10% Άτομα με Αναπηρία και 40% Άτομα με Μειωμένη Κινητικότητα)».

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των δύο πόλεων και το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, «οι προτεινόμενες δράσεις στοχεύουν στη βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας τους, δηλαδή τις υποδομές, τις υπηρεσίες και την επικοινωνία/πληροφόρηση. Αποτέλεσμα θα είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και ως εκ τούτου η οικονομική ανάπτυξη των Δήμων μας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «επιδιώκουμε την προσέλκυση μιας πολυπληθούς ομάδας-στόχου (των ΑμεΑ), η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προσεγγιστεί, επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προσφερόμενες υποδομές και υπηρεσίες, Με δεδομένους τους στόχους που θέτει το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου 2007-2013, στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες δράσεις που αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Η προσβασιμότητα είναι βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και τη βελτίωση της διακίνησης και της ασφάλειας, διασφαλίζοντας έτσι την τουριστική αναβάθμιση των δύο περιοχών».

Ο προσέλκυση τουρισμού ΑμεΑ «είναι μια λύση στα διαχρονικά προβλήματα των μεσογειακών τουριστικών θέρετρων. Σύμφωνα με το «European Network of Accessible Tourism», το 70% των ΑμεΑ μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αν δεν βρουν προορισμούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Ο συνολικός τζίρος αυτής της αγοράς είναι μεγαλύτερος από 80 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ το 2009 αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο 50 χιλιάδες αφίξεις ΑμεΑ» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika