Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ίσως το πιο απλό τεστ μνήμης

Ίσως το πιο απλό τεστ μνήμης
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ίσως το πιο απλό τεστ μνήμης

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η μειωμένη ικανότητα να θυμηθούμε τις λέξεις που βρίσκονται στην αρχή μιας λίστας, ίσως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών.

Οι εθελοντές που δυσκολεύονταν να ανακαλέσουν τις πρώτες τέσσερις από μία λίστα με 15 λέξεις, είχαν πιο πολλές πιθανότητες να βαθμολογηθούν μέτρια σε τεστ νοητικών λειτουργιών έπειτα από 4 χρόνια, σε σχέση με όσους μπορούσαν να τις θυμηθούν με ευκολία.

Η θεωρία είναι πως όταν η μνήμη λειτουργεί σωστά, θυμόμαστε καλύτερα τις λέξεις στην αρχή και στο τέλος μιας λίστας σε σχέση με όσες βρίσκονται στη μέση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι περισσότεροι εστιάζουμε στις λέξεις που βρίσκονται στην αρχή μιας λίστας και τις κοιτάμε πιο συχνά σε σχέση με αυτές που βρίσκονται στη μέση της.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 εθελοντές άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ενδείξεις άνοιας στην έναρξή της.  Οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές να διαβάσουν πέντε φορές μία λίστα με 15 λέξεις και μετά να ακούσουν μία φορά τη λίστα και να τις θυμηθούν.

Μετά από 20 λεπτά οι ερευνητές τους ζήτησαν να θυμηθούν ξανά τις λέξεις.  Όλοι τους υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών τους λειτουργιών για μια τετραετία.

Όσοι αρχικά είχαν δυσκολευθεί να θυμηθούν τις πρώτες λέξεις έπειτα από 20 λεπτά, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν παρουσιάσει χειρότερη βαθμολογία στα επόμενα τεστ των νοητικών λειτουργιών.

Στην περίπτωση που τα ευρήματά της μελέτης επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, η ικανότητα ανάκλησης των λέξεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν κάποιο άτομο πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία για τη μνήμη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Κλινικής Νευροψυχολογίας».

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάλος με ζωολογικό κήπο που έβαψε σκυλιά ασπρόμαυρα για να μοιάζουν με αρκουδάκια πάντα, η εξοργιστική απάντηση – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Τα 4 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν συγχωρήσεις κάποιον

Efi Nika

Τpαγωδία στην Ηγουμενίτσα: Χήρα μητέρα βρήκε τον 17χρονο γιο της νεκρό στο γραφείο του δωματίου του, θρήνος για τον Κωνσταντίνο

Efi Nika