Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

overweight_measure

Ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

Ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη με πρόβλημα βάρους έφτασε τα 2,1 δισεκατομμύρια από τα 875 εκατομμύρια που ήταν το 1980, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι μία Ελληνίδα καθηγήτρια.

Στην μελέτη, που χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς ως η πιο «ολοκληρωμένη και περιεκτική» που έχει διεξαχθεί έως σήμερα, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία από 1.769 τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες μελέτες, έρευνες και εκθέσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών, για να υπολογίσει με ειδικά μαθηματικά μοντέλα την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε 188 χώρες του κόσμου.

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι η καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας δρ Εμμανουέλα Γακίδου, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Όπως έδειξε η μελέτη, από το 1980 έως σήμερα τα παγκόσμια ποσοστά των ενηλίκων με περιττά κιλά αυξήθηκαν κατά 27,5%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση σε παιδιά και εφήβους είναι 47,1%.

Έτσι, ο αριθμός των παχύσαρκων κατοίκων του πλανήτη έφτασε τα 671 εκατομμύρια, ενώ οι υπέρβαροι ξεπέρασαν το 1,4 δισεκατομμύριο. Επιπλέον, τα τελευταία 33 χρόνια καμία χώρα δεν κατόρθωσε να αναχαιτίσει την συνεχή αύξηση του βάρους των κατοίκων της. Περισσότεροι από τους μισούς παχύσαρκους, εξάλλου, ζουν σε 10 χώρεςοι οποίες, κατά φθίνουσα σειρά, είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Γερμανία, το Πακιστάν και η Ινδονησία.

Το συνολικά 62% των παχύσαρκων του κόσμου ζουν στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία να είναι οι χώρες της Δύσης με το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλες. Τα καλά νέα είναι πως από το 2006 έως σήμερα, έχει ανακοπεί λίγο ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες – ίσως εξαιτίας των αλλεπάλληλων ενημερωτικών εκστρατειών για τους κινδύνους από τα περιττά κιλά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, η παχυσαρκία κοστίζει ετησίως τη ζωή 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς προκαλεί απειλητικά για τη ζωή νοσήματα – ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Τα Νέα 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν κουνιόταν, τα μάτια του ήταν ανοιχτά»: Σε σοκ οι γονείς του νεκρού βρέφους – Τραγωδία δίχως τέλος στη Θήβα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αν αγαπάς πραγματικά κάποιον, πρέπει να του κάνεις αυτές τις 10 ερωτήσεις κάθε ημέρα

Efi Nika

«Μας είπαν ότι ευθύνη έχουν ο παππούς και η γιαγιά»: Μεγάλη ανατροπή, βαριές καταγγελίες από τον πατέρα του 6χρονου – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika