Newsitamea.gr
AMEA news

Φεσσιάν: Μηνυτήρια αναφορά για τις λίστες αναμονής ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ!!!

Φεσσιάν: Μηνυτήρια αναφορά για τις λίστες αναμονής ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φεσσιάν: Μηνυτήρια αναφορά για τις λίστες αναμονής ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ

Η μηνυτήρια αναφορά έχει ως εξής: Ονομάζομαι Γεράσιμος Φεσσιάν του Αμπαρσούμ κάτοικος Πατρών, Παναχαϊκού 64-66, Κτήριο Α’ και είμαι Άτομο με Αναπηρία ο ίδιος. Αποφάσισα να απευθυνθώ με την παρούσα μου προς υμάς και να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω.

Σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το οποίο σας επισυνάπτω, περιγράφεται με τον πιο ωμό τρόπο το τι περνούν τα Άτομα με Αναπηρία επί της διαδικασίας εξέτασης ή επανεξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται 6014 δικαιούχοι μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο τυγχάνει να γνωρίζω προσωπικά είναι η περίπτωση του κ. Κωνσταντίνου Φράγκου από το Αίγιο. Ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο. Πέρασε πριν από ένα μήνα την επιτροπή αξιολόγησης με συνολικό ποσοστό αναπηρίας το 85%. Κατά ιατρική πρόβλεψη η επιτροπή τον υποχρεώνει ξανά να υποστεί το μαρτύριο του γραφειοκρατικού λαβύρινθου σε ένα έτος, λες και θα έχει θεραπευτεί από τη λευχαιμία (μη ιάσιμη όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεσή του ο ιατρός παρακολούθησης).

Πρόσφατα με παρέμβασή μου το ζήτημα της λειτουργιάς των ΚΕ.Π.Α., και η πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης υποθέσεων συζητήθηκε ως 3ο θέμα Ημερήσιας Διάταξης  στην 9ηΣυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας του οποίου είμαι μέλος. Το σώμα με την 104/9-4-2013 απόφαση του, την οποία σας επισυνάπτω, περιγράφει το πρόβλημα και προτείνει εφικτές λύσεις. Παρακάτω σας παραθέτω τις έξι προτάσεις που αποτελούν απόσπασμα της παραπάνω απόφασης:

 

 

1) την μη αναστολή των επιδομάτων ή των συντάξεων έως την έκδοση της γνωμάτευσης από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή,

2) τη στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών με περισσότερους ιατρούς και ειδικότερα για παθήσεις που παρουσιάζεται μεγάλος χρόνος αναμονής (ψυχιατρικές, καρδιολογικές, νευρολογικές),

3) την εκπόνηση προγραμμάτων ειδικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης των ιατρών που στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές,

4) τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ορίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση κατά τον χρόνο αναμονής τους θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

5) κατάρτιση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου για την κατ΄ οίκον εξέταση και 6) τη στελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών των Διευθύνσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕ.Π.Α.) με κατάλληλα καταρτισμένους υπαλλήλους για την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών. Παρόλα ταύτα, καμία λύση δεν φαίνεται να προκρίνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα με αναπηρία και τις πολύπαθες πλέον οικογένειες τους.

Αυτή η κοινωνική αδικία δεν άφησε αδιάφορη ούτε την ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», η οποία παρενέβη εκδίδοντας Ειδική Έκθεση με  σχετικές επισημάνσεις για την αρτιότερη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. Στην περιληπτική της έκθεση των δυο σελίδων που σας επισυνάπτω κάνει αξιόλογες προτάσεις όπως:

-Στενότερη συνεργασία και συντονισμός της Δ/νσης Αναπηρίας και Ιατρικής

της Εργασίας του ΙΚΑ με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς και τους φορείς πρόνοιας, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις αναπομπής στις υγειονομικές επιτροπές περιστατικών που έχουν κριθεί ήδη.

– Ενημέρωση των ιατρών που συγκροτούν τις υγειονομικές επιτροπές για την

αρμοδιότητά τους να αποφαίνονται και για το βαθμό μείωσης της ικανότητας

άσκησης του συνήθους βιοποριστικού επαγγέλματος (ασφαλιστική αναπηρία).

– Αύξηση των νόσων και βλαβών για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία

κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 § 1 του Ν. 3846/2010.

– Επανεξέταση της αρμοδιότητας των ασφαλιστικών οργάνων να ασκούν

προσφυγή ενώπιον των δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών, με

αντιστάθμισμα την εντατικοποίηση και συστηματοποίηση του δειγματοληπτικού ελέγχου.

– Απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία, κυρίως με

την ενιαία και ομοιόμορφη πρακτική παραπομπής από τον κοινό νομοθέτη στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ 1506 τ. Β΄/2012).

– Τροποποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας χορήγησης των προνοιακών

παροχών αναπηρίας ώστε η έναρξη χορήγησης της παροχής να μπορεί να

αναδράμει στο χρόνο υποβολής της αίτησης στο ΚΕ.Π.Α.

– Συνέχιση της χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών και παράταση της

ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέταση από

υγειονομική επιτροπή.

– Επιστροφή του παραβόλου των 46,14 ευρώ σε όσους κρίνονται δικαιούχοι

προνοιακών παροχών αναπηρίας.

Μη έχοντας τι άλλο να κάνω, προκειμένου να αρθεί η απαξιωτική στάση της Πολιτείας, προχωρώ σε αυτή την πράξη κοινωνικής ευθύνης απέναντι στον Ανάπηρο Πολίτη.

Άλλωστε είναι γνωστές εις υμάς οι διατάξεις του Συντάγματος της χώρας μας, με τις οποίες προστατεύονται συνταγματικά τα ΑμεΑ και αναφέρομαι στο άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος που ρητά αναφέρει πως: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», καθώς και στο άρθρο 25 παράγραφος 1 που ρητά ορίζει: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά, πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας».

Πιστεύω ότι θα υπάρξει η σχετική έρευνα από υμάς για τη διαπίστωση τυχόν ποινικών ευθυνών και παραλείψεων κατά παντός υπαιτίου για παραβίαση των πιο πάνω Συνταγματικών διατάξεων και των κοινών διατάξεων του νόμου που έχουν θεσπιστεί για προστασία των ΑμεΑ.

 

Πάτρα 5 Ιουλίου 2013,

Μετά τιμής,

 

Ο αναφέρων

 

 

patranews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea