Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το γέλιο είναι (και) επικίνδυνο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

12630191

Το γέλιο δεν είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο όπως πολλοί υποστηρίζουν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε ακόμη και να μας βλάψει, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Παρά τα γνωστά οφέλη του γέλιου σε πολλούς ανθρώπους, οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από ό, τι θα περίμενε κανείς.

Μια γυναίκα με προβλήματα καρδιάς κατέρρευσε και πέθανε μετά από μια «κρίση» έντονου γέλιου, λένε οι ερευνητές.

Το πολύ έντονο και παρατεταμένο γέλιο έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει την  ρήξη του καρδιακού τοιχώματος, ρήξη του οισοφάγου και επιληπτικές κρίσεις.

Μια γρήγορη πρόσληψη αέρα κατά τη διάρκεια πολύ έντονου γέλιου μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος, ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν υποστεί από ακράτεια μέχρι και κήλη.

Το γέλιο είναι (και) επικίνδυνο;

 

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν στοιχεία από το 1946 έως σήμερα για να μελετήσουν τα οφέλη του γέλιου στο ανθρώπινο σώμα.

Στο πλαίσιο σχετικού πειράματος οι ειδικοί είχαν στείλει κλόουν σε νοσοκομεία για να διασκεδάσουν τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι μια γερή δόση πραγματικού γέλιου για μια ολόκληρη μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει να στην καύση 2.000 θερμίδων.

Το 36 % των γυναικών που υποβάλλονταν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης έμειναν έγκυες μετά από μια επίσκεψη σε συνεδρία γελωτοθεραπείας, σε σύγκριση με μόλις το 20 % των γυναικών από την ομάδα ελέγχου.

Η τάση να γελάμε και το ήπιας μορφής γέλιο επίσης συνδέεται με τη μείωση του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς ασθενείς και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους, αμφισβητούν την άποψη ότι το γέλιο μπορεί να είναι μόνο επωφελές για την υγεία, αλλά προσθέτουν ότι το χιούμορ σε οποιαδήποτε μορφή ενέχει χαμηλό κίνδυνο να προκαλέσει κάποια βλάβη στην υγεία μας και μπορεί να είναι ευεργετικό.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στην έκδοση των Χριστουγέννων του The British Medical Journal.

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ήμουν εντελώς τυφλή”: Οδηγός έχασε την όρασή της εξαιτίας των.. γυαλιών ηλίου της και τώρα προειδοποιεί άλλους – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Κατάθλιψη ή θλίψη: Πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Efi Nika

«Τον έπιασα στα πράσα»: Το νόημα και η ιστορία του, Παπα – Μελέτη, πίσω από την αγαπημένη φράση

Efi Nika