Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορώ να προλάβω τις οφθαλμικές παθήσεις;

Πώς μπορώ να προλάβω τις οφθαλμικές παθήσεις;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς μπορώ να προλάβω τις οφθαλμικές παθήσεις;

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης στις 10 Οκτωβρίου, σας παρουσιάζουμε 6 απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους να ενισχύσετε και να προφυλάξτε την όραση σας.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική εξέταση: Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο συνήθως πρέπει να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρο κάθε τρία χρόνια. Αν δεν έχετε προβλήματα ή συμπτώματα, μπορείτε να ελέγχετε την όραση σας μία φορά στα 20 και άλλη μία φορά στα 30.

Πώς μπορώ να προλάβω τις οφθαλμικές παθήσεις;
Θα πρέπει να εξετάζετε τακτικά στον οφθαλμίατρο για τυχόν παθήσεις.

 

Όταν φθάσετε 40 ετών, θα πρέπει να εξετάζετε τα μάτια σας κάθε δύο ή τρία χρόνια για τυχόν παθήσεις, αφού μερικές οφθαλμικές παθήσεις δεν έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια.

Μετρήστε την πίεσή σας: Μπορεί να μην σας φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι η αρτηριακή πίεση σχετίζεται με την υγεία των ματιών σας, όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο.

Πώς μπορώ να προλάβω τις οφθαλμικές παθήσεις;
Η αυξημένη πίεση απειλεί και τα μάτια σας.

 

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση επιβαρύνει, μεταξύ άλλων, σημαντικά το αγγειακό σύστημα του ματιού. Καλό είναι να παρακολουθείτε την πίεσή σας και να ενημερώνετε το γιατρό σας όταν κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Η πίεση είναι φυσιολογική όταν η συστολική (μεγάλη) δεν ξεπερνάει το 13 και η διαστολική (μικρή) είναι κάτω από το 9.

Όσον αφορά στη διατροφή σας δεν θα πρέπει να σας λείπε η βιταμίνη Α που θα τη βρείτε στα καρότα και ο ψευδάργυρος που υπάρχει στα ψάρια, στο άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πώς μπορώ να προλάβω τις οφθαλμικές παθήσεις;
Τα καρότα κάνουν καλό στην όραση.

 

Είναι χρήσιμος για την παραγωγή ροδοψίνης μια ουσία απαραίτητη στη νυχτερινή όραση. Πίνετε άφθονο νερό για τη διατήρηση της υγρασίας των οφθαλμών σας (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως ) και μην κάνετε κατάχρηση στο αλάτι. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία καταναλώνοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Ελέγχετε τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σας. Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και εκδήλωσης αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συγκαταλέγεται μάλιστα στις πρώτες αιτίες τύφλωσης στο δυτικό κόσμο. Έχοντας καλά ρυθμισμένο το σάκχαρο στο αίμα αναχαιτίζετε την εξέλιξη της πάθησης αυτής.

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο των ασθενειών των ματιών. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες το περπάτημα μειώνει την ενδοφθάλμιο πίεση, προστατεύει τα αγγεία και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης.

Παίξτε video games: Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που συνεργάστηκαν με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για την Όραση Goldschleger και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ τα παιχνίδια (και μάλιστα τα βίαια) στο υπολογιστή μπορεί να οξύνουν την όραση μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι εναλλαγές στις αποχρώσεις του γκρίζου, σε αντίθεση με το ενιαίο φόντο, και η αυξημένη προσοχή των παικτών συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασής τους.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος σε θέλει θα σε διεκδικήσει…

Efi Nika

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

newsitamea

Φουσκάλα στα πόδια; Έτσι θα την αντιμετωπίσεις…

Efi Nika