Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πρωτοβάθμια φροντίδα σε 24ωρη βάση στην πρόταση του υπουργείου Υγείας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πρωτοβάθμια φροντίδα σε 24ωρη βάση στην πρόταση του υπουργείου Υγείας

Ενοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κατ’ οίκον φροντίδα για όσους την έχουν ανάγκη, καθώς και ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας η Επιστημονική Επιτροπή για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόταση της επιτροπής, αναφέρει Το Βήμα, κατατέθηκε την Παρασκευή στον Άδωνι Γεωργιάδη και πρόκειται να αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του υπουργείου προκειμένου να τεθεί σε δημόσιο διάλογο.

Η επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη, προτείνει τη «διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας [Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ΕΣΥ, μονάδες ΕΟΠΥΥ, δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.] σε ένα φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους».

Η εποπτεία και ο σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη και τους ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υπό ασφαλιστική κάλυψη, μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Οικογενειακός γιατρός, 24ωρη λειτουργία 

Μία βασική αρχή που θα υπηρετεί το νέο σύστημα αφορά στην 24ωρη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ως προς αυτό, η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο οι γιατροί των δομών ΠΦΥ να είναι πλήρους απασχόλησης χωρίς τη δυνατότητα να εργάζονται και ως ιδιώτες.

Ακόμα επιστημονική επιτροπή προτείνει την εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ως δικαίωμα (και όχι ως υποχρέωση) του πολίτη και ως υποχρέωση του συστήματος έναντι των πολιτών.

Ρόλο οικογενειακού ιατρού αναλαμβάνουν (είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδα) τόσο γιατροί του ενιαίου δημόσιου πλέγματος υπηρεσιών ΠΦΥ όσο και συμβεβλημένοι ιδιώτες με ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής ενώ, στο πλαίσιο της διαχείρισης ασθενών με χρόνια νοσήματα, ρόλο οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλαμβάνει και ιατρός άλλης ειδικότητας, έπειτα από επιλογή του ασθενή.

Ο θεσμός συνδέεται μεταξύ άλλων με δράσεις πρόληψης, 24ωρη λειτουργία και κατ’ οίκον φροντίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε ασθενή που αξιολογείται ότι χρήζει κατ’ οίκον φροντίδας πραγματοποιείται αρχική εκτίμηση της κατάστασης υγείας και καταρτίζεται ατομικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τον τύπο και τη συχνότητα φροντίδας και τους επαγγελματίες που την αναλαμβάνουν. Η ομάδα θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα για επανεκτίμηση των αναγκών και αναθεώρηση του σχεδίου φροντίδας των ασθενών.

Τέλος, με σημείο αναφοράς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προτείνεται να ξεκινήσει άμεσα η συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από κοινού από τον ΕΟΠΥΥ και τις ΥΠΕ.

Αντιδράσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ

Στην πρόταση της επιτροπής αντέδρασαν άμεσα τόσο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης εκφράζει την έντονη δυσφορία του και την αντίθεσή του σε όλες εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στην κατάρτιση ενός δήθεν υγειονομικού χάρτη της χώρας, με κόστος του έργου στα 6 εκατ. ευρώ, χάρτης ο οποίος αποδείχθηκε ότι περιλαμβάνει μόνον λάθη, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πάνος Ευσταθίου, να δώσει εντολή για την απόσυρση του τερατουργήματος!»

«Το σημαντικό είναι, όμως, ότι ο υγειονομικός χάρτης δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνον απόλυτους αριθμούς και μεγέθη, χωρίς να περιλαμβάνει επίσης πιστή καταγραφή του συνόλου των υγειονομικών αναγκών της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει με κατηγορηματικότητα ότι αυτά που συμβαίνουν τόσα χρόνια, να ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων χωρίς να απεικονίζεται η πραγματικότητα και χωρίς να οδηγούμαστε σε χρήσιμα και τεκμηριωμένα αποτελέσματα, είναι σκανδαλώδη και καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «έχει να επισημάνει ότι στηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ΕΟΠΥΥ», θέτοντας όμως ως όρους: να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ΠΦΥ στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, πλήρη διαχωρισμό της Πρωτοβάθμιαςς Φροντίδας από την νοσοκομειακή περίθαλψη, άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς, κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη.

 

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea