Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν ανάγκη και ζητούν ένα κατοικίδιο !

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

skul1

Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν ανάγκη και ζητούν ένα κατοικίδιο, επιθυμία η οποία φέρνει σε προβληματισμό αρκετούς γονείς.

Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε ένα παιδί και ένα κατοικίδιο είναι μονάδική και τα οφέλει αυτής της σχέσης είναι πολλά.

Μαμά θα μου πάρεις ένα ζωάκι...

Σωματικά οφέλη

Μελέτες έδειξαν πως η επαφή ενός παιδιού με ένα ζώο συμβάλλει κατ’ αρχήν στην καλύτερη απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς το σάλιο που εκκρίνουν τα ζώα ισχυροποιεί την ανοσοσφαιρίνη Α που καθιστά τον οργανισμό αποδοτικότερο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επειδή ακριβώς τα παιδιά εκτίθενται από νωρίς σε εστίες μολύνσεων, ο οργανισμός τους αυτόματα μπαίνει σε τροχιά άμυνας. Τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ικανότητες, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η επαφή μαζί τους συμβάλλει θετικά σε ασθένειες, όπως το σύνδρομο Down, σε κάποιες μορφές αναπηρίας και τη δυσλεξία.

Ψυχολογικά οφέλη

Πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη, είναι πολύ σημαντικά και τα πνευματικά στοιχεία που ενισχύονται από την ενασχόληση με τα ζώα. Το παιδί αποκτά σφαιρική ανάπτυξη και παράλληλες κοινωνικές δεξιότητες. Γιατί, εκτός από την πίστη, την αγάπη και τη φιλία που το δένει με το ζώο, μαθαίνει να δίνει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. Γίνεται υπεύθυνο εφόσον πρέπει να το φροντίζει και έτσι από νωρίς αντιλαμβάνεται τη σημασία των υποχρεώσεών του. Οι έρευνες έδειξαν επίσης πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ζώο έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πιο κοινωνικά και συναισθηματικά. Μπορούν να μάθουν και να χειριστούν καλύτερα τη γλώσσα του σώματος, ενώ εξαλείφουν σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημα της μοναξιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως τα παιδιά κυρίως της ηλικίας 5-8 ετών έχουν την τάση όταν μεγαλώνουν με ένα ζώο να απουσιάζουν λιγότερο από το σχολείο.
Αρμονική συνύπαρξη

Παρατηρήθηκε ακόμα πως το δέσιμο των οικογενειών είναι μεγαλύτερο, ενώ σε παιδιά που έχουν χωρισμένους γονείς αμβλύνεται το συναίσθημα της έλλειψης. Προϋποθέσεις για την καλή συνύπαρξη ενός παιδιού με ένα ζώο είναι σίγουρα το παράδειγμα των γονέων ως προς τη συμπεριφορά απέναντί τους. Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι και σίγουρα τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους ή να γνωρίζουν τι χρειάζονται. Για αυτό πρέπει να τα μάθουν να μην τα ενοχλούν και να τα σέβονται.

Καλό είναι ειδικά στις αρχές να είναι παρών κάποιος ενήλικας που θα επιβλέπει και θα κατευθύνει τη μεταξύ τους σχέση. Μεγάλη σημασία έχει η συνειδητοποίηση πως ένα ζώο θα είναι για πολλά χρόνια μέσα στο σπίτι, επομένως πρέπει να είναι σίγουροι για την απόφασή τους και να μην το αφήσουν στο δρόμο αργότερα, επειδή τελικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του.

Αν λοιπόν και το δικό σας παιδί ζητάει ένα ζωάκι οι γιορτές είναι η καλύτερη περίοδος για να το υιοθετήσετε, σιγουρευτείτε όμως πρώτα ότι είστε σε θέση να αναλάβετε μια τέτοια ευθύνη, κάθως το ζωάκι χρειάζεται την ίδια φροντίδα που χρειάζεται και ένα παιδί.

Σκύλος και παιδί: Οδηγός…συμβίωσης

Τα παιδιά δεν γεννιούνται γνωρίζοντας πώς πρέπει να φέρονται σ’ ένα σκύλο. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πλησιάσουν τον σκύλο. Δεν μπορούν να καταλάβουν πότε είναι στρεσαρισμένος ή ταλαιπωρημένος και φυσικά δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να τον αφήσουν να ξεκουραστεί.

Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι οι μπαταρίες του σκύλου είναι ανεξάντλητες και μπορούν να παίζουν μαζί του για ώρες όπως ακριβώς κάνουν με τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια. Άλλες φορές πάλι οι μικροί μας φίλοι παίζουν τόσο άγαρμπα με τον σκύλο που πλέον το παιχνίδι γίνεται μαρτύριο και φτάνει τον σκύλο στα όρια της κατάρρευσης.

Ποιος πρέπει να αναλάβει να διδάξει στο παιδί το πώς πρέπει να φέρεται στο σκύλο; Ποιος είναι αυτός που πρέπει να “διορθώσει” το παιδί του όταν αυτό τραβάει την ουρά ή τα αυτιά ή κλωτσάει το σκύλο; Ποιος είναι αυτός που πρέπει να μάθει στο παιδί του ότι δεν μπορεί να “ιππεύει” το σκύλο όπως το αλογάκι του ζωολογικού κήπου; Η απάντηση είναι μία. Εσείς οι γονείς.

Φυσικά, όπως πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας όλα αυτά το ίδιο πρέπει να κάνετε και με το σκύλο σας. Θα πρέπει να του μάθετε να σέβεται το παιδί. Θα τον προετοιμάσετε για τον ερχομό του παιδιού αν ο σκύλος προϋπάρχει. Θα κάνετε όλες τις αλλαγές στην ζωή του σταδιακά και με τέτοιο τρόπο που να μην του δημιουργήσουν στρες και αρνητική εντύπωση για τον καινούργιο λιλιπούτειο συγκάτοικο. Εσείς είστε αυτοί που πρέπει να αναλάβετε αυτό το ρόλο.

Το πόσο καλές θα είναι οι σχέσεις του παιδιού με το σκύλο θα εξαρτηθεί από την δική σας σωστή επίβλεψη, στάση και χειρισμό όταν παιδί και σκύλος θα συνυπάρχουν. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην καλύτερη συμβίωση θα παίξει η εκπαίδευση του σκύλου σας καθώς και η ύπαρξη αλληλοσεβασμού στην σχέση άνθρωπου-σκύλου.

Γιατί όμως τα σκυλιά δαγκώνουν τα παιδιά;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί ή δαγκώσει ένα παιδί. Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα παιδί στις αισθήσεις (ακοή, όραση, όσφρηση) ενός σκύλου είναι κάτι αξιοπερίεργο. Η μυρωδιά του παιδιού δεν του θυμίζει την μυρωδιά ενός ενήλικα. Ο τρόπος έκφρασης και κίνησης ενός παιδιού είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό σας. Ίσως αυτά σας ακούγονται απλά για τον σκύλο όμως δεν είναι. Ζητάμε να ανταποκριθεί σε καταστάσεις τις οποίες όχι μόνο δεν τις έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά αλλά και που δεν του μάθαμε πώς να τα βγάζει πέρα.

Πόσοι από εσάς θα προσπαθήσετε να τραβήξετε την ουρά ή τα αυτιά ενός σκύλου στην πρώτη σας επαφή μαζί του; Κανείς. Το παιδί όμως θα το κάνει. Πόσοι από εσάς θα τσιρίζετε και θα χοροπηδάτε μπροστά σε ένα σκύλο; Κανείς. Ένα παιδί όμως θα το κάνει. Πόσοι από εσάς θα ανεβείτε στην πλάτη ενός σκύλου; Κανείς. Ένα παιδί όμως θα το κάνει.

Όλα αυτά μπορούν πολύ εύκολα να παρεξηγηθούν από το σκύλο, να του προξενήσουν φόβο και να δείξει σημάδια άμυνας γρυλίζοντας και γαβγίζοντας. Αυτά που του συμβαίνουν δεν του θυμίζουν με τίποτα κάποιον που θέλει να γίνει “φίλος του”.

madamesousou.gr

 Iatronet.gr

crete2day.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μάνα είναι σαν το αλάτι. Η απουσία της κάνει τα πάντα άνοστα

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

Μαμά και κόρη φόρεσαν το ίδιο νυφικό, με 23 χρόνια διαφορά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika