Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πανελλήνιο Συνέδριο για την σκλήρυνση κατά Πλάκας Αθήνα στις18-20 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πανελλήνιο Συνέδριο για την σκλήρυνση κατά Πλάκας

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, το διάστημα 18 – 20 Οκτωβρίου 2013.

Πρόεδρος του πολύ ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου θα είναι ο Πατρινός Καθηγητής Νευρολογίας Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι η αντιπροσωπευτικότερη απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) η οποία προσβάλλει κυρίως τις νεαρές ηλικίες και οδηγεί σε άλλοτε άλλου βαθμού προοδευτική εγκατάσταση αναπηρίας.

Πρόκειται για αυτοάνοση νόσο του ΚΝΣ στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται εναντίον στοιχείων του ιδίου του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα των αντιγόνων της μυελίνης. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η καταστροφή της μυελίνης αλλά και η νευροεκφύλιση με κλινική εκδήλωση την εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων..

Οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου ποικίλουν. Είναι νόσος γνωστή εδώ και έναν αιώνα περίπου. Παραμένει ωστόσο άγνωστη η αιτιολογία της ενώ πρόσφατα αναγνωρίσθηκαν κάποια επιπλέον γονίδια τα οποία σε συνδυασμό με τον επίσης άγνωστο περιβαλλοντικό παράγοντα φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωσή της.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκε μια θεαματική πρόοδος στους υποκείμενους μηχανισμούς της παθολογίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις ή πρακτικές δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, γεγονός άλλωστε που επιβεβαιώνει η κλινική εμπειρία.

Η αυτοάνοση αντίδραση αναγνωρίστηκε από πολλά χρόνια ως στόχος για τη θεραπεία της νόσου. Για το σκοπό αυτό δοκιμάστηκε κατά καιρούς η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να χορηγούνται σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών.

Τα κορτικοστεροειδή παραμένουν ως πρώτης γραμμής αγωγή για την αντιμετώπιση των υποτροπών της νόσου. Η πρόοδος της έρευνας για την ΠΣ ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη της εφαρμογής μεθόδων «ανοσοτροποποίησης», δηλαδή της εκλεκτικής παρέμβασης στο ανοσοποιητικό σύστημα για την αναστολή της δραστηριοποίησής του έναντι της μυελίνης.

Στις θεραπείες αυτές συγκαταλέγονται στην τρέχουσα θεραπευτική οι αποκαλούμενες και ως «1ης γραμμής» θεραπείες: η ιντερφερόνη β και η οξική γλατιραμέρη (ενέσιμες θεραπείες) και οι «2ης γραμμής» θεραπείες όπως το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του μορίου προσκόλλησης της α4-ιντεγκρίνης (natalizumab, ενέσιμη θεραπεία) και η φιγκολιμόδη (από του στόματος θεραπεία).

Αναμένονται εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος να κυκλοφορήσουν επίσης οι από του στόματος θεραπείες με τεριφλουνομίδη, εστέρα του φουμαρικού οξέως και οι ενέσιμες θεραπείες με το μονοκλωνικό αντίσωμα αλεμτούζουμαμπ και την πεγκυλιωμένη μορφή της ιντερφερόνης-β 1α. Στόχος όλων αυτών των θεραπειών είναι η μείωση των υποτροπών αλλά και η επιβράδυνση ή ακόμη και αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

Ως ένα βαθμό οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται και σε αυτό συμβάλλει και η κατά το δυνατό νωρίτερη έναρξη της θεραπείας. Υπάρχει ήδη σημαντική εμπειρία από την εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις θεραπείες αναφορικά με τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειές τους, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και την ασφάλειά τους.

Ωστόσο, για ορισμένες από τις τρέχουσες αλλά και τις νεότερες θεραπείες αναμένεται η ίδια η εμπειρία από την καθημερινή κλινική πράξη να αναδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους πάντοτε στο πλαίσιο των οδηγιών που προέκυψαν από τις μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες που έλαβαν χώρα.

Η νόσος ωστόσο παραμένει να χαρακτηρίζεται ως ανίατη για τον απλό λόγο ότι δεν εκκριζώνεται, απλώς υπάρχει η δυνατότητα ως ένα σημαντικό βαθμό σε πολλές περιπτώσεις να ελεγχθεί. Η πλήρης ίαση προϋποθέτει αναγνώριση του αιτιοπαθογενετικού παράγοντα αλλά αυτή η πληροφορία διαφεύγει προς το παρόν.

Η βελτίωση ωστόσο από την άλλη των ήδη υπαρχόντων φαρμακευτικών προϊόντων αναφορικά με τις φαρμακοτεχνικές τους ιδιότητες αλλά και η ανεύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων με αυτά τα ίδια φάρμακα μπορούν να αποδειχθούν από μόνες τους ως «μελλοντικές», πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ΠΣ. Η παράλληλη επίσης σήμερα δημιουργία και δοκιμασία σε κλινικές μελέτες περισσοτέρων από 200 νέων φαρμακευτικών προϊόντων, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.

Η τεράστια προσφορά των θεραπειών που αναδείχθηκαν την τελευταία 25ετία είναι ότι πέρα από το ότι συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, φώτισαν και μηχανισμούς της παθογένειας της ίδιας της νόσου που θα μας ήταν ίσως ακόμη άγνωστοι.

Η γνώση στον τομέα της θεραπευτικής της πολλαπλής σκλήρυνσης τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ο σύγχρονος νευρολόγος καλείται να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στις απαιτήσεις που αυτή η πρόοδος επιβάλλει. Δεν είναι τόσο η παρουσία νέων θεραπευτικών μορίων αλλά οι αλλαγές στην αντίληψη περί της ίδιας της νόσου που αποτελεί συναρπαστική πρόκληση για τον επιστημονικό κόσμο.

Έχοντας στη διάθεσή μας σήμερα αυτόν τον πραγματικά μεγάλο αριθμό θεραπειών, αυτό που απαιτείται πλέον είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό απαιτείται βαθύτερη γνώση από μέρους των θεραπόντων ιατρών αλλά και ρεαλισμός στις προσδοκίες των ασθενών. Η σωστή επιλογή των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά περίπτωση και η ορθή εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου.

Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) είναι ένας επιστημονικός φορέας ο οποίος ιδρύθηκε από ακαδημαϊκούς κλινικούς ιατρούς και ερευνητές από τα επτά Πανεπιστήμια και τρία μεγάλαEρευνητικά Iνστιτούτα της Χώρας μας με στόχους την πρόοδο της έρευνας και την εκπαίδευση όλων των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νευροανοσολογικών νόσων και εν προκειμένω, της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Με την οργάνωση πρακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δύο κορυφαίες ετήσιες εκδηλώσεις όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και το Ελληνικό Σχολείο Νευροανοσολογίας, την αναγνώριση και επιβράβευση του έργου επιφανών επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού ως προτύπων για όλους μας, η ΕΛΛΑΝΑ σε συνεργασία και με άλλους επιστήμονες από το χώρο της νευρολογίας και των νευροεπιστημών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοδοξεί να συμβάλλει στους τομείς της έρευνας, εκπαίδευσης και κλινικής πράξης στον τομέα της νευροανοσολογίας στη Χώρα μας.

Τελικοί αποδέκτες όλης αυτής της προσπάθειας είναι ίδιοι οι ασθενείς στους οποίους και αφιερώνεται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας στις 18-20 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας που θα γίνει στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, θα συμμετάσχουν επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Στην οργανωτική επιτροπή μετέχει και ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Γρηγοριάδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η οργάνωση του συνεδρίου ανήκει στην Πατρινή εταιρεία CPRConferences – Public Relations της Λουκίας Σιμονοβίκη.

 

thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea