Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο ιός του έρπητα προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Ο έρπης που προκαλεί την εμφάνιση πληγών φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με τη νοητική κατάπτωση, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Νέα μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά το σοβαρό αντίκτυπο του ιού σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου μελέτησαν τη σχέση δύο τύπων του ιού (Herpes Simplex Virus τύπου 1 και CMV) με τη νοητική εξασθένιση σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (6-16, 20-59, 60+). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Δημοσκόπηση για τη Δημόσια Υγεία και τη Διατροφή.

Ο HSV-1 είναι ο κοινός επιχείλιος έρπης. Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο HSV-1 συνδέεται άμεσα με νευρολογικές διαταραχές όπως η άνοια, όμως δεν υπήρχαν σχετικά δεδομένα για μικρότερες ηλικίες.

Τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ιός έχει σαν αποτέλεσμα τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ ανάγνωσης και νοητικής επεξεργασίας σε παιδιά ηλικίας 12-16. Παράλληλα, προκαλεί ελλιπή ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, περιορισμένη συγκέντρωση και εξασθένιση της μνήμης.

Ο ιός δε φεύγει ποτέ από το σώμα έπειτα από τη λοίμωξη. Μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και να ενεργοποιείται περιοδικά, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο.

Η ενεργοποίηση του ιού πυροδοτεί την απελευθέρωση κυτοκίνης, η οποία συνδέεται άμεσα με τη νοητική κατάπτωση. Οι ορμόνη αυτή αφορά στη λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να μελετηθούν οι βιολογικές λειτουργίες που εμπλέκονται στις επιπτώσεις της λοίμωξης από τον ιό. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Infectious Diseases.

 

Πηγή: onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika