Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο δάγγειος πυρετός «απειλή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας»

Ο δάγγειος πυρετός «απειλή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας»
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο δάγγειος πυρετός «απειλή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας»

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου που προγραμματίζουν να πάνε στη Βραζιλία το επόμενο καλοκαίρι για το Μουντιάλ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος δάγγειου πυρετού, υποστηρίζει ένας βρετανός ειδικός.

Η τροπική αυτή ασθένεια, που εξαπλώνεται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε τρεις από τις 12 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, λέει ο δρ Σάιμον Χέι, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα κατά του δάγγειου πυρετού, ενώ η αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, προσθέτει.

Ο δρ Χέι και οι συνεργάτες του μελέτησαν τους χάρτες κατανομής και την εποχιακή διακύμανση των κρουσμάτων δάγγειου πυρετού στην Βραζιλία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νόσος θα βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή της σε τρεις από τις πόλεις όπου θα γίνονται το 2014 οι αγώνες του Μουντιάλ.

Όπως γράφει στην επιθεώρηση «Nature», οι πόλεις αυτές είναι η Φορταλέζα, το Νατάλ και το Σαλβαδόρ.

Προληπτικά μέτρα

«Ο δάγγειος πυρετός ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα σε ορισμένες από τις πόλεις του Κυπέλλου και απαιτούνται προληπτικά μέτρα», σημειώνει ο δρ Χέι.

Και συνεχίζει: «Δεν θέλω να αποθαρρύνω κανέναν από το να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ούτε να αποφεύγει τη Βραζιλία, η οποία είναι απλώς μία από τις 100 χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζει τον δάγγειο πυρετό. Ο στόχος μου είναι να ενημερωθούν οι θεατές για τον κίνδυνο και για το πως μπορούν να προστατευθούν».

Στα μέτρα προστασίας συμπεριλαμβάνονται, κατά τον δρα Χέι:

* Επιλογή καταλύματος με σήτες στα παράθυρα και στις πόρτες, καθώς και με κλιματισμό (αιρ κοντίσιον)

* Χρήση εντομοαπωθητικών στους εσωτερικούς χώρους

* Επιλογή ρούχων που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια, ιδίως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όταν τα κουνούπια τείνουν να τσιμπούν περισσότερο

* Εφαρμογή εντομοαπωθητικού στα ρούχα και στο εκτεθειμένο δέρμα

Ο δρ Χέι γράφει επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα (λ.χ. ψεκασμοί) από τις βραζιλιάνικες Αρχές για να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών στις περιοχές γύρω από τα στάδια και να αναχαιτιστεί ο κύκλος αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Σχολιάζοντας στο BBCτο άρθρο αυτό, ο δρ Μάρτιν Χάιμπερντ, καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, είπε ότι αποτελεί μία «ευπρόσδεκτη υπενθύμιση» των κινδύνων του δάγγειου πυρετού.

Και πρόσθεσε: «Η Βραζιλία τα πηγαίνει καλά στην βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της και ειδική ομάδα κατά του δάγγειου πυρετού αναζητά τους χώρους αναπαραγωγής των κουνουπιών προσπαθώντας να μειώσει τους αριθμούς τους».

Τι είναι

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο δάγγειος πυρετός είναι μία μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Η τελευταία γνωστή του επιδημία στην Ελλάδα σημειώθηκε την διετία 1927-1928.

Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία (πονοκέφαλο), πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, ναυτία, εμέτους και εξανθήματα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία (μειώνονται τα αιμοπετάλια και έτσι δεν πήζει το αίμα) και αιμορραγίες.

Ο δάγγειος πυρετός είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μία «αυτοπεριοριζόμενη νόσος» και η θνησιμότητά του είναι κάτω από 1%, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, προσθέτει.

Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes, ιδίως με το κουνούπι Aedes aegypti.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Efi Nika

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Efi Nika

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika