Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι από τη «δοκιμασία της κανέλας»

Οι κίνδυνοι από τη «δοκιμασία της κανέλας»
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι κίνδυνοι από τη «δοκιμασία της κανέλας»

Αποκαλείται «δοκιμασία της κανέλας» και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ, από όπου ξεκίνησε, αλλά και στην Ευρώπη (σ.σ.: συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) όπου πλέον έχει φθάσει.

Στο YouTube δεκάδες χιλιάδες βίντεο δείχνουν ανθρώπους που καταπίνουν μία κουταλιά κανέλα δίχως νερό, ενώ σε άλλα φαίνονται νέοι που εισπνέουν το δημοφιλές μπαχαρικό. Αλλα απεικονίζουν τον ενθουσιασμό των νέων για το «κατόρθωμά» τους και άλλα την απογοήτευσή τους που απέτυχαν.

Τα βίντεο τους δείχνουν επίσης να βήχουν, να πνίγονται και να ζητάνε με λαχτάρα λίγο νερό – συνήθως την ώρα που τους κοιτούν χασκογελώντας οι φίλοι τους.

Ενα από αυτά τα βίντεο έχει δεχθεί πάνω από 29 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ σε ένα άλλο απεικονίζεται ο κυβερνήτης του Ιλινόι να υποβάλλεται στη δοκιμασία.

Τώρα, όμως, γιατροί και ειδικοί από τα κέντρα δηλητηριάσεων των ΗΠΑ προειδοποιούν πως αυτή η φαινομενικώς αθώα «δοκιμασία» είναι πάρα πολύ επικίνδυνη.

Μία νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Pediatrics» έδειξε πως η δοκιμασία έχει οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό τηλεφωνημάτων προς τα κέντρα δηλητηριάσεων και αυξημένο αριθμό διακομιδών στα νοσοκομεία, καθώς σε μερικές περιπτώσεις οδήγησε σε κατάρρευση των πνευμόνων και οι νέοι κατέληξαν διασωληνωμένοι στην εντατική.

«Οι νέοι δηλητηριάζονται και αρρωσταίνουν εξαιτίας αυτής της δοκιμασίας», λέει ο δρ Στίβεν Ε. Λίπσουλτζ, επικεφαλής συγγραφέας της νέας έκθεσης και καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Σε όλες τις πολιτείες παρατηρείται αύξηση στα τηλεφωνήματα για βοήθεια, η οποία αντανακλά την εξάπλωση της δοκιμασίας. Και αυτά είναι μόνο τα οξέα και βαριά περιστατικά».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2011 η Αμερικανική Εταιρεία Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων (AAPCC) δέχθηκε 51 κλήσεις σχετιζόμενες με τη δοκιμασία της κανέλας. Το πρώτο εξάμηνο του 2012, όμως, οι κλήσεις ήταν ήδη 178 – και 30 από τους νεαρούς ασθενείς ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ο δρ Λίπσουλτζ ανακάλυψε ότι ανάλογη αύξηση μεταξύ 2011 και 2012 παρουσίασαν και οι κλήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης για τις Δηλητηριάσεις της Φλόριδας. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν εφήβους οι οποίοι είχαν υποστεί εγκαύματα στην αεροφόρο οδό και σε μερικές περιπτώσεις αιμορραγία από τη μύτη, έμετο και δυσκολίες στην αναπνοή.

Η δοκιμασία της κανέλας υφίσταται εδώ και μία δεκαετία, αλλά άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία τετραετία. Το Google κατέγραψε 2,4 εκατομμύρια αναζητήσεις για το θέμα το 2012, έναντι 200.000 το 2009.

Μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στη δοκιμασία ισχυρίζεται ότι έχουν «ανέβει» γι’ αυτήν πάνω από 40.000 βίντεο στο YouTube. Την περιγράφει επίσης ως «προσπάθεια να καταπιείς μια κουταλιά της σούπας κανέλα σε 60 δευτερόλεπτα δίχως να πιεις νερό».

Εισπνοή και βίαιη αποβολή από τη μύτη

Αυτό, όμως, πιο εύκολα το λέει κάποιος παρά το κάνει, διότι η κανέλα σε μεγάλες ποσότητες ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό της κατάποσης που έχει ως επακόλουθο την εισπνοή της και τη βίαιη αποβολή της από τη μύτη.

Μολονότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό είναι αβλαβές και ωφέλιμο για την υγεία σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι καυστικό για την αεροφόρο οδό όταν εισπνευσθεί, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές στους πνεύμονες.

Στους εργαζόμενους στους χώρους παραγωγής της κανέλας από τα δέντρα έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων και δερματικών εξανθημάτων, κατά τον δρα Λίπσουλτζ. Μελέτες σε ζώα, εξάλλου, έχουν δείξει πως ακόμα και μία φορά να εισπνεύσει κάποιος μεγάλη δόση κανέλας σε σκόνη μπορεί να οδηγηθεί σε προοδευτική βλάβη των πνευμόνων του.

Το πρόβλημα έγκειται στην κυτταρίνη που περιέχει η σκόνη της κανέλας. Η κυτταρίνη είναι μία αδρανής ουσία η οποία μπορεί να παγιδευτεί στους πνεύμονες, διότι «δεν διασπάται και, επειδή είναι καλυμμένη από το έλαιο της κανέλας, προκαλεί χρόνια φλεγμονή και τελικά δημιουργία ουλών στους πνεύμονες – μία κατάσταση που αποκαλείται πνευμονική ίνωση», κατά τον δρα Λίπσουλτζ.

«Το να παθαίνει κάποιος ουλές στους πνεύμονές του είναι σαν να έχει εμφύσημα, δηλαδή προχωρημένη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Μιλάμε δηλαδή για νέους ανθρώπους οι οποίοι καταστρέφουν τους πνεύμονές τους επειδή θέλησαν να δοκιμαστούν ή/και να γελάσουν».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει

Efi Nika

Δίαιτα των 15 ημερών: Ο γρήγορος τρόπος για να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα και να κάψεις το περιττό λίπος

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika