Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οδηγούν τυφλούς στην ανεξάρτητη διαβίωση τα εκπαιδευμένα σκυλιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οδηγούν τυφλούς στην ανεξάρτητη διαβίωση τα εκπαιδευμένα σκυλιά

Το ρόλο των ζώων στη θεραπεία, αποκατάσταση και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες αναμένεται να αναδείξει με πλήθος δράσεων το Κέντρο Εκπαίδευσης «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Video εκπαίδευσης σκύλων / οδηγών, επιδείξεις τεχνικής από τα εκπαιδευμένα σκυλιά, παρουσίαση του μουσείου αφής και πλήθος άλλων δράσεων με αποκορύφωμα την τελετή παράδοσης του σκύλου / οδηγού MELITTA σε τυφλό αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αφορμή  τη Διεθνή ημέρα Λευκού Μπαστουνιού από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΜΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Στόχος των διήμερων εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της συμβολής των σκύλων / οδηγών βοήθειας, στα άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλων αναπηριών για  την πλήρη ανεξαρτησία στη διαβίωσή τους.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, στις 18.00 στην ‘Τεχνόπολις’, στο Γκάζι,  θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα για τον ρόλο των ζώων στην Θεραπεία, αποκατάσταση και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με Αναπηρίες, θα παρουσιαστεί το έργο του «Κέντρου ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» και θα γίνει τελετή παράδοσης του Σκύλου Οδηγού MELITTA σε τυφλό χρήστη!

Κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις σε μαθητές σχολείων και στο κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις δεξιότητες και ικανότητες που αποκτούν τα σκυλιά- οδηγοί μετά την εκπαίδευσή τους.
Λεπτομερές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σελίδα του event στο facebook.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών Άμπο και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοήθειας για άτομα με αναπηρίες «Σκύλοι/οδηγοί Ελλάδος».

Το Κέντρο, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2011 με ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως βασικό στόχο την εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών.

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης είναι ο κ. Peter Lasaroms, Ολλανδός εκπαιδευτής σκύλων οδηγών, προκειμένου μετά την εκπαίδευσή τους οι Σκύλοι Οδηγοί να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 8 επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και άλλοι 2 φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης σκύλων και φιλοζωΐας.

Αναλυτικά, συμμετέχουν οι εξής :
• Φορείς των Τυφλών,
• Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ,
• Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, ΕΣΑΜΕΑ,
• Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ΕΟΤ,
• Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ΦΤΕ,
• Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ΠΣΤ,
• Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών ΠΕΑ και το
• Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».

Ένας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του.

Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7- 8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14/10 από τις 10:00 έως τις 21:00 και την Τρίτη 15/10 από τις 10:00 έως τις 19:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, στο τηλ. 210 3475518, 210 3453548 ή με email στο : press@athens-technopolis.gr, ή στο  Κέντρο Σκύλων Οδηγών: Βερανζέρου 31, Αθήνα, στα τηλ: 210-5200140 με τις κ.κ. 6932414189 Ζ. Γερουλάνου, 6976404144 Δ. Δέδε ή με e-mail στο info@greekguidedogs.com 

Της Μάριον Κοντογιάννη

iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea