Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα: Σε τι διαφέρει από τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος;

Μελάνωμα: Σε τι διαφέρει από τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μελάνωμα: Σε τι διαφέρει από τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος;

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικό επηθηλίωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) δεν θεωρούνται γενικά θανατηφόροι, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις η δερματολογική διάγνωση και η έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση οδηγεί στην πλήρη ίαση…

Εξαίρεση αποτελεί ο δερματικός καρκίνος που ονομάζεται κακόηθες μελάνωμα και προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν την μελανίνη δηλαδή τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό μαύρισμα του δέρματος. Το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο, αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους του ανθρώπου γενικώς.

Μπορεί να δώσει μεταστάσεις σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο ακόμα και μέσα σε ένα έτος από την εμφάνιση του. Δυστυχώς πρόκειται για καρκίνο, η συχνότητα του οποίου αυξάνει συνεχώς κάθε χρόνο.

Όταν το κακόηθες μελάνωμα διαγνωστεί στα αρχικά στάδια της εμφάνισης του και αντιμετωπιστεί ιατρικά η πιθανότητα ίασης είναι πάνω από 90%, γι’ αυτό θα τονίσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει ζωές.

Οι διαφορές ανάμεσα στις μορφές καρκίνου του δέρματος

Ενώ οι άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος (το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, το κακόηθες μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και στο δέρμα νέων ανθρώπων.

Μια ακόμη διαφορά είναι ότι ενώ το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζονται συνήθως στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, το κακόηθες μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και στα καλυπτόμενα μέρη του σώματος.

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Efi Nika

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα

Efi Nika

Αρθρίτιδα στα γόνατα: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο το ποδήλατο

Efi Nika