Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυδώνι το θαυματουργό και χυμός, ιδανικό για τη μείωση της χοληστερίνης!

Κυδώνι το θαυματουργό και χυμός, ιδανικό για τη μείωση της χοληστερίνης!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κυδώνι το θαυματουργό και χυμός, ιδανικό για τη μείωση της χοληστερίνης!

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο το οποίο καλλιεργείται εδώ και αιώνες από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Οι αναφορές που γίνονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία για το κυδώνι είναι τεράστιες, όσον αφορά στις ιδιότητές του – δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως…..
«χρυσό μήλο». Από εκείνη την εποχή συμβολίζει τη γονιμότητα και τον έρωτα, αφού λέγεται πώς το δώρισε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη, για να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη και καθιερώθηκε ως έθιμο να δίνεται στη νύφη, την πρώτη ημέρα του γάμου. Καλλιεργείται πλέον, κυρίως σε Μεσογειακές χώρες, αυτή την εποχή.Αποτελεί το μόνο είδος του γένους Κυδωνία και είναι κάτι μεταξύ μήλου και αχλαδιού. Οι διατροφικές του ιδιότητες θα μπορούσαν να το κατατάξουν στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα κυδώνι μέτριου μεγέθους έχει μόνο 52 θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι υψηλό σε βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό και περιέχει βιταμίνη Α. Είναι ιδανικό για τη μείωση χοληστερόλης και για τους διαβητικούς, αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Η πηκτίνη ανήκει στις φυτικές ίνες που διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας την χοληστερόλη και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.Γενικότερα, η πηκτίνη συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλούδα του κυδωνιού είναι σκληρή, με πικρή γεύση, γι’ αυτό και πολλοί δεν το καταναλώνουν φρέσκο, αλλά μαγειρεμένο. Είναι κατάλληλο για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να πήζει εύκολα και να δημιουργεί την υφή που μοιάζει με ζελέ. Επίσης, πολλοί από εμάς το έχουμε δοκιμάσει σε φαγητά κατσαρόλας ή στιφάδο, αφού συνδυάζεται υπέροχα με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Το εξωτικό του άρωμα μπορεί να προσφέρει μια υπέροχη μυρωδιά στους χώρους του σπιτιού, αν το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.Το «χρυσό μήλο» είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι και η εποχή του, και να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες. Γι’ αυτό όλοι αυτήν την εποχή αξίζει να αγοράσουμε κυδώνια!χυμός κυδωνιού

Χυμός Κυδωνιού
Τρίβουμε 3 κιλά κυδώνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Βράζουμε το μείγμα με κλειστό καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί ένα βράδυ. Το πρωί το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι, στύβοντας πολύ καλά. Βάζουμε τον χυμό σε γυάλινο μπουκάλι και τον διατηρούμε έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Είναι πολύ νόστιμος χυμός και αρκετά γλυκός. Τον πολτό από κυδώνι που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε κυδωνόπαστο με ή ψωμί.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika