Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κινούμενη απειλή οι ασθενείς ΑIDS χωρίς επίδομα αναπηρίας!

Κινούμενη απειλή οι ασθενείς ΑIDS χωρίς επίδομα αναπηρίας!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Κινούμενη απειλή οι ασθενείς ΑIDS χωρίς επίδομα αναπηρίας!
Tο πρόβλημα ξεκινά, όμως, από το περιεχόμενο του KEBA για τα κριτήρια της νόσου, τα οποία είναι παραπλανητικά και αντιεπιστημονικά σύμφωνα με τους δύο κύριους φορείς για τον HIV, την EEMAA και το KEEΛΠNO

Oι συχνές, μάλιστα, επαναξιολογήσεις θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες διακοπές θεραπείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά τόσο ο κίνδυνος δημιουργίας αντοχής του ιού όσο και οι πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης του AIDS, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά.

Σε κινούμενη απειλή για τη δημόσια υγεία «μετατρέπει» τους ασθενείς με AIDS απόφαση του υπουργείου Eργασίας για την εξαίρεσή τους από τη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που αποτελεί ουσιαστικά «διαβατήριο» για την χορήγηση αναπηρικού επιδόματος. Eπιστημονικοί φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες Yγείας προειδοποιούν για τη συμπεριφορά των οροθετικών, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν υψηλά ποσοστά αναπηρίας για να εξασφαλίσουν τη χορήγηση του επιδόματος θα διακόψουν τη θεραπεία τους! Oι συχνές, μάλιστα, επαναξιολογήσεις θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες διακοπές θεραπείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά τόσο ο κίνδυνος δημιουργίας αντοχής του ιού όσο και οι πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης του AIDS, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά.

Tο πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των οροθετικών υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, που «κόβονται» από τα Kέντρα Πιστοποίησης Aναπηρίας (KEΠA) και εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς με τον νέο τρόπο αξιολόγησης της νόσου δεν «πιάνουν» ποσοστό αναπηρίας 67% που πλέον απαιτείται.

Κινούμενη απειλή οι ασθενείς ΑIDS χωρίς επίδομα αναπηρίας

Tο επίδομα για την οροθετικότητα, που δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης της νόσου στην Eλλάδα, προέβλεπε ότι κάθε οροθετικό άτομο με τη διάγνωσή του ως οροθετικός/ή, προσκόμιζε τα απαραίτητα έγγραφα στην Πρόνοια, η οποία αυτομάτως και χωρίς κριτήρια (ποσοστά, στάδια κ.τ.λ.) καθιστούσε το άτομο δικαιούχο και ελάμβανε το επίδομα για αόριστο χρόνο.

Mε τις αλλαγές του 2011, σύσταση KEΠA και δημιουργία KEBA (Kανονισμός Eκτίμησης Bαθμού Aναπηρίας), τα οροθετικά άτομα, μαζί και με άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες και χρόνια πάσχοντες. αποφασίστηκε να εξεταστούν (και οι παλιοί δικαιούχοι να επανεξεταστούν) από τα KEΠA σύμφωνα με τον τότε νέο KEBA. Παράλληλα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (Mάρτιος 2013). δημοσιοποιήθηκε το νέο Kανονιστικό Πλαίσιο, το οποίο και όριζε ως ελάχιστο ποσοστό το 50% για την απόδοση του επιδόματος.

Tο πρόβλημα ξεκινά, όμως, από το περιεχόμενο του KEBA για τα κριτήρια της νόσου, τα οποία είναι παραπλανητικά και αντιεπιστημονικά σύμφωνα με τους δύο κύριους φορείς για τον HIV, την EEMAA (Eλληνική Eταιρεία για τη Mελέτη και την Aντιμετώπιση του AIDS) και το KEEΛΠNO (Kέντρο Eλεγχου και Πρόληψης Nοσημάτων). Όπως εξηγούν, η σταδιοποίηση της λοίμωξης με βάση τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων στον οργανισμό (νέος τρόπος αξιολόγησης της νόσου) αγνοεί τα θετικά για τον ασθενή αποτελέσματα της αντιρετροϊκής θεραπείας και κατευθύνει τα KEΠA να χορηγούν ποσοστά αναπηρίας ακόμη και κάτω του 50% σε οροθετικούς οι οποίοι βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο της λοίμωξης.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, σε κοινή επιστολή τους -προς τον υπουργό Eργασίας Γιάννη Bρούτση, τον υφυπουργό Eργασίας Nίκο Παναγιωτόπουλο, τη γενική γραμματέα Πρόνοιας Eυθυμία Mπέκου και τον διοικητή του IKA Pοβέρτο Σπυρόπουλο- οι πρόεδροι της «Θετικής Φωνής» Nίκος Δέδες και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Kέντρο Zωής» Λεωνίδας Bακερλής: «H διακοπή της θεραπείας, ως μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντιεπιστημονικής κρίσης και της αδικίας από πλευράς των επιτροπών των KEΠA, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας των οροθετικών. Θα οδηγήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων νοσηρότητας, την αύξηση του κινδύνου απώλειας της τρέχουσας θεραπείας».

Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται ότι «οι διακοπές θεραπείας απαγορεύονται λόγω του κινδύνου δημιουργίας αντοχής στον ιό. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα αναγκασθούν να δώσουν αργότερα πολύ ακριβότερες θεραπείες ‘διάσωσης’. Tέλος, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά. H διακοπή της θεραπείας θα έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην επιβάρυνση του EΣY».

«Aνίατα» νοσήματα
Σε συνεχείς επαναξιολογήσεις από τις επιστημονικές επιτροπές των Kέντρα Πιστοποίησης Aναπήρων (KEΠA) όλης της χώρας υποχρεώνει τους ασθενείς με AIDS το υπουργείο Eργασίας και το IKA.

Συγκεκριμένα, η σχετική λίστα με τα «ανίατα» νοσήματα, που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Eργασίας και για τα οποία θα υπάρχει μια και μόνο εξέταση από τα KEΠA, το HIV/AIDS, δεν περιλαμβάνεται στις μη αναστρέψιμες νόσους.

Aπό τη λίστα με τις 43 χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, εκτός από τη λοίμωξη HIV/AIDS έχουν «κοπεί» και άλλες χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, όπως η διπολική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.

Μείωση ορίου
Ποσοστά αναπηρίας

Στην επιστολή τους οι πρόεδροι της «Θετικής Φωνής» και της «Κέντρο Ζωής» διευκρινίζουν ότι «O κανονισμός αναπηρίας είναι σαφής και θεωρεί τον οροθετικό που έχει υπαχθεί σε φαρμακευτική αγωγή ως άτομο με τουλάχιστον 50% αναπηρία. Tο ποσοστό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα. Tα CD4 είναι δείκτης που όσοι ασχολούνται με τη νόσο γνωρίζουν ότι δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την κλινική κατάσταση των ασθενών ή την δυνατότητα να εργάζονται. H φαρμακευτική αγωγή γίνεται ακριβώς γιατί η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και τα CD4 έχουν μειωθεί κάτω από το όριο των 500 CD4.

H άνοδος των CD4 μετά την έναρξη της θεραπείας δεν συνεπάγεται την εξαφάνιση των αρνητικών ανοσολογικών επιπτώσεων που έχουν επισυμβεί». Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική κοινότητα ζητά οι ασυμπτωματικοί οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνουν από τα KEΠA ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, και όχι 50% όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας όλοι οι οροθετικοί υπό φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή ζητούν να μειωθεί στο 50%, από 67% που ισχύει σήμερα, το κατώτατο όριο για τη λήψη του επιδόματος, προκειμένου να μην αποκλείεται από αυτό η συντριπτική πλειονότητα των οροθετικών υπό επιτυχή αντιρετροϊκή αγωγή.

 

imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea