Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η Μυρτώ θα μιλήσει ξανά με τα μάτια της!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
16725217_hthtrhtrhr.limghandler
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και των ομογενών που δημιούργησαν ερανικό λογαριασμό για την αγορά ειδικού μηχανήματος θα καταφέρει να επικοινωνήσει και πάλι με τους γονείς της η 16χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη. Το κορίτσι, που κακοποιήθηκε βάναυσα από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, στην Πάρο, νοσηλεύεται τους τελευταίους μήνες στην Κλινική Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με θεράποντα γιατρό τον ομογενή Γιώργο Βέλμαχο.
Μέσω ενός ειδικού, κοινωνικής υφής δικτυακό τόπο (www.youcaring.com/ medical-fundraiser/ friends-of-mirto/104407), οι Ελληνες της Αμερικής δημιούργησαν λογαριασμό στον οποίο συγκεντρώνονται χρήματα για την αγορά ηλεκτρονικού μηχανήματος που θα της επιτρέψει να επικοινωνήσει με τα μάτια.
Το μηχάνημα κοστίζει 25.000 δολάρια και ήδη, νωρίς το απόγευμα , είχε συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν ανταποκριθεί στο αίτημα για βοήθεια, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης προς το κορίτσι και την οικογένειά του, που δίνουν σκληρή μάχη εδώ και ενάμιση χρόνο. Οι δωρεές θα γίνονται δεκτές για ακόμη 46 ημέρες και είναι βέβαιο ότι ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα που θα έχει κάποιος τη δυνατότητα να διαθέσει θα είναι χρήσιμα για τη Μυρτώ. Αλλες 5.000 ευρώ είχαν συγκεντρωθεί και σε έναν δεύτερο ερανικό λογαριασμό που άνοιξαν ομογενείς στη Μασαχουσέτη (www.gofundme/ miracleformyrtos).
Το μηχάνημα μοιάζει με τάμπλετ και η βασική λειτουργία του είναι να επιτρέπει την επικοινωνία σε άτομα με αναπηρίες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, ακόμη και σε άτομα με αυτισμό, και τους δίνει τη δυνατότητα να πουν λέξεις με τα… μάτια. Πώς; Με τη λεγόμενη τεχνολογία καταδίωξης βλέμματος που χρησιμοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια. Οταν ο ασθενής που δεν έχει φυσική ομιλία επιθυμεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, χρησιμοποιεί την οθόνη αυτού του μίνι τάμπλετ υπολογιστή. Απλώς, αντί για ποντίκι ή πληκτρολόγιο χρησιμοποιεί τα μάτια του.
Το τάμπλετ λοιπόν καταλαβαίνει πού επικεντρώνεται το βλέμμα του ασθενούς και ανάλογα με το σημείο που επιλέγει αυτός ο υπολογιστής δημιουργεί τους αντίστοιχους ήχους, δηλαδή αναπαράγει τη φωνή. Αυτό βέβαια γίνεται εφικτό με έτοιμες εικόνες που διαθέτει, με γράμματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συντάξει μία πρόταση ή ένα απλό κείμενο.
Η υγεία της Μυρτώς εξελισσόταν ικανοποιητικά και είχε δώσει ενδείξεις βελτίωσης και επικοινωνίας με τα μάτια ήδη από τον Μάιο, όταν βρισκόταν στη Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού. Οταν μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, στις αρχές Ιουνίου, είχε υποστεί μόλυνση η οποία την ταλαιπώρησε για έναν μήνα και φυσικά ανέκοψε και τη διαδικασία της αποκατάστασης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ-tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρήνος για την Χαρά Ιωαννίδη: Νεκρή μετά από λιποαναρρόφηση η γνωστή κομμώτρια – Σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Τεστ προσωπικότητας: Πες μου τι βλέπεις, να σου πω τη δουλειά των ονείρων σου

newsitamea

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας