Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Επανάσταση στη μεταμόσχευση μυελού των οστών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επανάσταση στη μεταμόσχευση μυελού των οστών

Οι γιατροί στο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μια καινοτόμο μέθοδο μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Δήλωσαν με ενθουσιασμό ότι η νέα μέθοδος μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα της έλλειψης δωρητών, καθώς δεν απαιτεί απόλυτη ταύτιση στα κύτταρα.

Η μικρός Μοχάμεντ Αχμέντ, ηλικίας 5 ετών, ήταν ένα από τα πρώτα τρία παιδιά στον κόσμο που δοκίμασαν τη νέα θεραπεία. Πάσχει από σύνδρομο συνδυαστικής ανοσοανεπάρκειας και βρισκόταν σε αναμονή για μόσχευμα εδώ και χρόνια.

Το αδύναμο ανοσοποιητικό του τον κάνει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και το μόσχευμα ήταν η μόνη του ελπίδα. Λόγω του αυξημένου κινδύνου για την υγεία του μικρού Μοχάμεντ, οι γιατροί αποφάσισαν να δοκιμάσουν πειραματικά να μεταμοσχεύσουν μυελό των οστών που δεν παρουσίαζε απόλυτη ταύτιση, φυσικά με τη συναίνεση των γονέων του παιδιού.

Οι γιατροί τροποποίησαν τα ανοσοκύτταρα ώστε να τοποθετήσουν έναν «διακόπτη ασφαλείας», ένα σήμα αυτοκαταστροφής των κυττάρων σε περίπτωση που ο οργανισμός του Μοχάμεντ απέρριπτε το μόσχευμα. Πλέον, το ανοσοποιητικό του παιδιού λειτουργεί καλύτερα και λαμβάνει προληπτικά θεραπεία ώστε να αποφύγει πιθανές λοιμώξεις.

Ο Δρ. Γουασίμ Κασίμ, σύμβουλος Παιδιατρικής Ανοσολογίας στο Great Ormond Street Hospital και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως η νέα προσέγγιση δίνει ελπίδα για τα παιδιά που αδυνατούν να βρουν ιδανικό μόσχευμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών PLoS One.

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika