Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ανοσμία; 5 τρόποι να …πάρετε μυρωδιά!

Ανοσμία; 5 τρόποι να …πάρετε μυρωδιά
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανοσμία; 5 τρόποι να …πάρετε μυρωδιά

Μήπως τελευταία δεν σας μυρίζει τίποτα; Ανακαλύψτε τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε για να βρείτε ξανά τη χαμένη σας όσφρηση.

Αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα, είναι πιθανό να έχετε μειωμένη όσφρηση, γιατί η μύτη σας θα είναι μάλλον βουλωμένη και θα έχετε καταρροή. Καθαρίζετε τη μύτη σας από τις βλέννες, φυσώντας την απαλά και χρησιμοποιήστε  φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό. Σε περίπτωση που η ρινική συμφόρηση κρατήσει πάνω από δύο-τρεις μέρες, ή αν παρόλο που σας πέρασε το συνάχι, δεν επανήλθε η όσφρηση, τότε συμβουλευτείτε γιατρό.

Η ανοσμία οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο κρυολόγημα, αφού οι ιοί προκαλούν βλάβη στον οσφρητικό βλεννογόνο που σπανιότερα είναι μόνιμη. Αν η απώλεια της όσφρησης σας εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί παρόλο που πέρασε το κρυολόγημα, μπορεί να χρειαστούν κορτιζονούχα φάρμακα που θα σας δώσει ο γιατρός.

Ανοσμία; 5 τρόποι να …πάρετε μυρωδιά

Για την μειωμένη όσφρηση ή την ανοσμία μπορεί να φταίει και κάποιος πολύποδας. Οι πολύποδες συχνά φράζουν τη ρινική οδό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να απουσιάζει τελείως η αίσθηση της όσφρησης. Στην περίπτωση που δεν έχετε καθόλου όσφρηση ή η όσφρηση σας είναι μειωμένη, χωρίς να έχετε άλλα συμπτώματα (λ.χ., ρινική καταρροή, μπούκωμα κτλ) μπορεί να έχετε κάποιον πολύποδα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί επέμβαση για την αφαίρεση του.

Η κατάχρηση των αποσυμφορητικών για το συνάχι ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στην όσφρηση σας. Αν λαμβάνετε αποσυμφορητικά τηρείτε τις οδηγίες του σκευάσματος και τις συμβουλές του γιατρού σας και μην τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης μην κάνετε υπέρβαση της δοσολογίας.

Για να έχετε δυνατή όσφρηση κόψτε το κάπνισμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οσφρητικό βλεννογόνο (αυτός είναι και ο λόγος που οι καπνιστές έχουν μειωμένη οσφρητική ικανότητα). Αν κόψετε το κάπνισμα, θα βελτιωθεί σημαντικά και η όσφρηση σας.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Efi Nika

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Efi Nika

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika