Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Άφησαν ολόκληρο νησί με ένα μόνο νευρολόγο για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για γερά νεύρα…

Ένας νευρολόγος έχει μείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και καλείται να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων ενός ολόκληρου νησιού. Η υποστελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται στο Νοσοκομείο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δεύτερη νευρολόγος του Νοσοκομείου πήρε άδεια και θα αργήσει να επιστρέψει, δημιουργεί πρόβλημα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στον ίδιο το γιατρό, ο οποίος φορτώθηκε όλο αυτό το βάρος.

Πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις γιατρών στις μονάδες υγείας του νησιού. Αυτήν τη φορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, σχετίζεται με τον ένα και μοναδικό νευρολόγο που υπάρχει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο οποίος καλείται να καλύψει και τις ανάγκες του υποκαταστήματος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που δεν έχει νευρολόγο εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Βέβαια, εκτός του ότι δεν υπάρχει νευρολόγος στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, κανένας γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν έχει υπογράψει και σύμβαση με τον Οργανισμό, γιατί τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς είναι ελάχιστα. Έτσι, όλοι οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτούν ιδιώτη και να πληρώσουν.

Η κατάσταση είχε ρυθμιστεί, ως ένα βαθμό, όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τους δύο γιατρούς του Νοσοκομείου, ωστόσο τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν όταν πριν από ένα μήνα περίπου η δεύτερη γιατρός πήρε άδεια εγκυμοσύνης από το δεύτερο μήνα της κύησης, καθώς η κατάστασή της έχριζε ιδιαίτερης προσοχής.

Έκτοτε, το βάρος όλο μετατοπίστηκε σε ένα μόνο άτομο, που καλείται να εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά, τους νοσηλευομένους του ιδρύματος και τα ραντεβού, στα οποία πλέον περιλαμβάνονται και τα άτομα που πήγαιναν στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αναγράφονται στη λίστα αναμονής αυξάνεται και ότι το χρονικό διάστημα που αυτά θα πρέπει να περιμένουν έως ότου δουν το γιατρό, επιμηκύνεται. Για να γράψουν, δηλαδή, ένα φάρμακο, θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον δύο μήνες. Βέβαια δε λείπουν και οι ουρές έξω από το ιατρείο του νευρολόγου, με τους ασθενείς να έχουν την ελπίδα ότι θα ξεκλέψουν λίγο χρόνο ούτως ώστε ο γιατρός να μπορέσει να τους γράψει φάρμακα. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποιοι θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα.

Ήρωας…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Θεόδωρος Χάιδος, χαρακτηρίζει ήρωα το νευρολόγο του Νοσοκομείου, Δαμιανό Πέτρου, που καλείται να δει καθημερινά περισσότερα από 20 άτομα. Έσπευσε δε να τονίσει ότι η ταλαιπωρία τόσο του γιατρού, όσο και των ασθενών, διογκώνεται. Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να επισκέπτονται αρκετά τακτικά το νευρολόγο, ωστόσο η κατάσταση αυτή τούς έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, η λύση του οποίου, όπως όλα δείχνουν, αργεί να δοθεί.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Σύλλογος πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Βογιατζή, του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή, και του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Σηφουνάκη, για να κάνουν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Το βάρος…
Σύμφωνα με τους αρμοδίους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι το Νοσοκομείο καλείται να κάνει τη δουλειά τού ΕΟΠΥΥ προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όταν ο ρόλος ενός νοσοκομείου δεν είναι αυτός.

Ο εκτελών χρέη διοικητή, Χρήστος Θεοδώρου, σε δήλωσή του στο «Ε» υποστήριξε ότι και στο παρελθόν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπηρετούσε μόνο ένας νευρολόγος, ωστόσο τέτοιου είδους ζήτημα δεν είχε παρουσιαστεί, όπως συμβαίνει τώρα που το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ έχει… ξεμείνει από τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Έσπευσε δε να τονίσει ότι όταν τους ζητηθεί από το Υπουργείο λίστα με τους επικουρικούς γιατρούς που χρειάζονται, θα ζητηθεί μεταξύ άλλων και νευρολόγος. Να σημειωθεί ότι οι λίστες με τους επικουρικούς γιατρούς ζητούνται δύο φορές κάθε χρόνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, η λίστα με τους επικουρικούς θα δοθεί τον Οκτώβριο και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μεσολαβήσει και κάποιο διάστημα έως την τοποθέτηση του γιατρού.

Ο διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, σε δήλωσή του στο «Ε» είπε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου ο νευρολόγος που υπηρετούσε στο υποκατάστημα, έφυγε για προσωπικούς του λόγους. Έκτοτε, παρά το ότι προκηρύχθηκε η συγκεκριμένη θέση (ετήσια σύμβαση) δύο φορές, έμεινε κενή, ενώ αναμένεται η επαναπροκήρυξή της. Από την άλλη, οι εξωτερικοί γιατροί που υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι ελάχιστοι, για οικονομικούς λόγους, αφού η αποζημίωση από τον Οργανισμό είναι πολύ χαμηλή, όπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι.

emprosnet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea